Oportunitati

Înapoi
imagine de fundal

Beneficiarii FEADR trebuie să respecte termenele procedurale în vederea evitării pierderii fondurilor

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, care au în derulare proiecte de investiții finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), trebuie să asigure respectarea termenului limită de 30 septembrie 2025 pentru depunerea la AFIR a dosarelor cererilor de plată pentru ultima tranșă de plată.

În cazul în care termenul limită nu este respectat, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va rezilia contractele de finanțare ale respectivelor proiecte. În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 226/ 2015 (privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului național de dezvoltare rurală cofinanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și de la bugetul de stat) și cu prevederile procedurale în vigoare, AFIR are obligația de a constitui debite pentru recuperarea sumelor acordate până la data respectivă.

Subliniem faptul că, în conformitate cu regula N+3 a PNDR, fondurile alocate României de către Comisia Europeană prin FEADR pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, prelungit cu perioada de tranziție până în anul 2022, nu vor mai putea fi utilizate după data de 31 decembrie 2025, iar sumele rămase neconsumate vor fi dezangajate – România nu le va mai putea utiliza pentru finanțarea altor proiecte de investiții.

De asemenea, solicitanții de fonduri acordate prin Planul Strategic 2023 – 2027 trebuie să aibă în vedere că este obligatorie respectarea termenelor privind încheierea contractelor de finanțare pentru proiectele selectate la finanțare, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1570/ 2022 (privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027) și cu procedurile în vigoare.

Astfel, termenul prevăzut pentru încheierea Contractelor de finanțare pentru proiectele selectate este de maximum 3 luni pentru achizițiile simple, termen calculat de la data primirii notificării privind selectarea cererii de finanțare și semnarea contractului de finanțare. Pentru proiecte complexe, termenul maxim este de 6 luni, fără posibilitatea prelungirii acestor termene.

SURSA: www.afir.ro

Drumuri bune și sigure pentru vrânceni!

Drumuri bune și sigure pentru vrânceni!

Vreau să finalizăm într-un termen cât mai scurt și în cele mai bune condiții lucrările începute în urmă cu câțiva ani la două drumuri județene importante, care fac legătura între municipiul Focșani și orașul Odobești, traversează comunele Câmpineanca, Vârteșcoiu, Golești, Cîrligele și deservesc mii de vrânceni. Astăzi am mers pe …
Citește mai mult
Vizita Ambasadei Marii Britanii în Vrancea: dezvoltare economică și turism

Vizita Ambasadei Marii Britanii în Vrancea: dezvoltare economică și turism

Am avut deosebita plăcere și onoare de a primi la Consiliul Județean Vrancea vizita doamnei Rebecca Shah, șefa adjunctă a misiunii Ambasadei Marii Britanii în România, un diplomat cu o vastă experiență în dezvoltare și drepturile omului, justiție și etica sănătății publice. Am avut o discuție constructivă despre dezvoltarea economică …
Citește mai mult
Fiecare oportunitate este importantă pentru dezvoltarea județului Vrancea!

Fiecare oportunitate este importantă pentru dezvoltarea județului Vrancea!

Am participat la Reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Sud-Est 2021-2027, desfășurată la Constanța în perioada 13-14 martie 2025, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Autorității de Management și ai autorităților locale din Regiunea Sud-Est, pentru a discuta strategii de dezvoltare și …
Citește mai mult