Descopera Vrancea

Înapoi
imagine de fundal

Descriere Judet

„Vrancea, ţara minunilor naturale, ţara poveştilor bătrâneşti, ţara cântecului strămoşesc şi a poeziei neîntrecute de niciun ţinut românesc, este partea cea mai frumoasă a depresiunii carpatice” (V.P. Arbore)

Pământul cu păduri bogate Varancha, cum a fost atestată pentru prima dată în 1431 Vrancea, este destinaţia pe care vă invităm să o vizitați.
Prin poziţia geografică, la curbura Carpaţilor Orientali, Vrancea a fost de-a lungul timpului un veritabil nod de legătură între Moldova, Ţara Românească şi Transilvania.
Este simbolul Unirii din 1859, care a pus bazele statului român. Focşani este cunoscut ca prima capitală a Principatelor Unite. Primul Război Mondial reprezintă o altă etapă importantă, iar mărturie stau Mausoleele din Focşani, Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja.
În ceea ce priveşte spiritualitatea, bisericile şi mânăstirile vorbesc despre o civilizaţie cu rădăcini ancorate în timp şi credinţă, de neclintit în Dumnezeu. Oamenii locului păstrează şi astăzi meşteşuguri tradiţionale, iar portul popular ilustrează continuitatea şi unitatea etnografică a poporului român.
Acest pământ binecuvântat, este o Românie în miniatură. Aici găsim toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealurile domoale care îşi poartă viţa de vie cu rod nobil ca pe un blazon recunoscut în toată ţara.
Într-un peisaj natural de un pitoresc aparte întâlnim Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Păstrăvăria Râpa Roşie, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară.
Poziţia geografică, precum şi cadrul natural şi cel cultural – istoric favorizează diferitele forme de turism: de sejur sau de week-end, de vânătoare şi pescuit, vititurismul. Turismul rural, ecologic şi cultural se desfăşoară în pensiuni omologate, cuprinse în circuitul ANTREC, precum şi în cele peste 900 de case de vacanţă.
Autorităţile locale au integrat în strategia de dezvoltare o serie de proiecte realizate atât cu fonduri de la buget, cât şi cu bani europeni, menite să valorifice obiectivele turistice, să promoveze tradiţiile şi să îmbunătățească infrastructura de cazare.

POZIȚIONARE GEOGRAFICĂ
Județul Vrancea se află la 180 km de capitala ţării şi de Aeroportul Internaţional „Henri Coandă ”. Reşedinţa judeţului este municipiul Focşani. Judeţul Vrancea cuprinde două municipii (Focşani şi Adjud), trei oraşe (Mărăşeşti, Panciu şi Odobeşti) şi 68 de comune.  Suprafaţa județului Vrancea este de 4.863 kmp.
Principala cale rutieră de acces către municipiul Focşani este drumul european expres E85 Bucureşti – Suceava, care tranzitează judeţul. Vrancea este traversată şi de tronsonul principal de cale ferată care uneşte două dintre regiunile României, Moldova şi Muntenia.
Vrancea, Ţara Viei şi a Vinului, este situată la exteriorul Carpaţilor de Curbură, la intersecţia celor trei regiuni istorice: Moldova, Ţara Românească şi Transilvania. Veritabil punct de legătură între cele trei provincii, din Vrancea se poate ajunge cu uşurinţă în porturile dunărene de la Galaţi (90 km) şi Brăila (100 km), sau la Marea Neagră (Constanţa – 280 km ) şi Delta Dunării (Tulcea – 215 km). Vrancea asigură prin reţeaua rutieră cea mai rapidă cale de acces spre Transilvania (Braşov – aproximativ 220 km), sau spre Republica Moldova (Chişinău – aproximativ 280 km, prin punctul vamal Albiţa-Huşi).
Județul Vrancea se învecinează la N-E cu județul Vaslui, la Est cu judeţul Galaţi, la S-E cu judeţul Brăila, la Sud cu judeţul Buzău, în Vest cu judeţul Covasna şi în Nord cu judeţul Bacău.

 

Link catre Harta Judetului – https://vrancea-county.map2web.eu/