Noutati

Înapoi
imagine de fundal

”Vrancea – ținutul păpușarelor de caș”, obiectiv inclus în ruta gastronomiei tradiționale, promovat și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Obiectivul ”Vrancea – ținutul păpușarelor de caș” a fost inclus în ruta gastronomiei tradiționale românești, în cadrul proiectului ”România Atractivă”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Consiliul Județean Vrancea a transmis în luna mai a.c. către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propunerea de obiectiv ”Vrancea – ținutul păpușarelor de caș”, iar astăzi am fost informați că în urma desfășurării etapei a 2-a de evaluare, au fost publicate listele cu obiectivele admise, care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice și culturale în vederea promovării. Ne bucurăm că propunerea noastră a fost acceptată și urmează să fie promovată la nivel național și internațional. Vrancea este un județ frumos, care merită să fie descoperit și care are comori tradiționale inestimabile, unele dintre ele fiind tiparele de caș”,  a spus Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Propunerea de obiectiv ”Vrancea – ținutul păpușarelor de caș” a fost inclusă în lista obiectivelor admise în vederea promovării de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Investiția urmează să fie finanțată prin componenta 11 ”Turism și Cultură” din cadrul PNRR.

În zona montană a judeţului, vrâncenii produc după metode tradiţionale caş afumat şi păpuşi de caş. Acesta este valorificat drept una dintre atracţiile judeţului Vrancea, fiind produs doar în această zonă, după o reţetă tradiţională cunoscută de oamenii locului și se găseşte la micii întreprinzători sau la târgurile de produse tradiţionale. Secretul cașului este imprimarea acestuia în tipare de lemn realizate de meșterii populari din zonă, care fac produsul să arate ca şi cum ar fi sculptat. Ca să devină “papușă de caș”, cei care îl prepară îl presează în păpuşare de paltin, apoi îl lasă să se odihnească până capătă un gust deosebit şi inconfundabil. Pe rotocoalele de caş rămân imprimate astfel semne a căror semnificaţie datează din epoca paleocreştină.

De altfel, tiparul de caș din Vrancea a fost exponatul săptămânii trecute la Muzeul de Artă Populară din Constanța.

 

 Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Locuri de muncă vacante la data de 5 septembrie 2024 în Județul Vrancea și Uniunea Europeană

Locuri de muncă vacante la data de 5 septembrie 2024 în Județul Vrancea și Uniunea Europeană

La data de 05.09.2024 au fost declarate de către agenții economici 103 locuri de muncă vacante în județul Vrancea și 130 locuri de muncă în țările din Uniunea Europeană. Pentru detalii suplimentare vă rugăm să accesați pagina www.anofm.ro sau la telefon 0237/224677, 0237/224678. (email: ajofm.vn@anofm.gov.ro, vrancea@anofm.gov.ro) Locuri de muncă Vrancea …
Citește mai mult
Mijloace de primă intervenție, achiziționate de CJ Vrancea pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny”

Mijloace de primă intervenție, achiziționate de CJ Vrancea pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny”

Consiliul Județean Vrancea a achiziționat pentru dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea două mijloace de primă intervenție tip UTV POLARIS RANGER 1000, cu sistem de stingere a incendiilor și rezervor pentru apă de 200 litri. UTV-urile echipate cu remorcă cu bazin de apă și platformă …
Citește mai mult
PROCES VERBAL DE LICITAȚIE

PROCES VERBAL DE LICITAȚIE

Încheiat astăzi 02.09.2024, la sediul Consiliului Județean Vrancea, str. Dimitrie Cantemir nr.1, Focșani cu ocazia desfășurării ședinței publice de licitație, cu preselecție, cu strigare, privind valorificarea masei lemnoase situată pe raza comunei Soveja, pe amplasamentul terenului din Stațiunea Soveja, identificat în cartea funciară nr. 51737 Soveja, aferentă unui număr de …
Citește mai mult