Oportunitati

Înapoi
imagine de fundal

Sisteme integrate de protecție a copilului – consultare publică

Context:

În Strategia UE privind drepturile copilului, Comisia s-a angajat să „prezinte o inițiativă menită să sprijine dezvoltarea și consolidarea sistemelor integrate de protecție a copilului, care va încuraja toate autoritățile și serviciile relevante să colaboreze mai bine în cadrul unui sistem care plasează copilul în centrul preocupărilor.” Pentru a-și îndeplini acest angajament, Comisia intenționează să prezinte o Recomandare a Comisiei privind sistemele integrate de protecție a copilului. Această recomandare a Comisiei va fi un element esențial al luptei împotriva violenței îndreptate asupra copiilor și al protecției copiilor în întreaga UE.

 

Un sistem integrat de protecție a copilului plasează copilul în centrul sistemului. Astfel se garantează că toți actorii esențiali și serviciile publice – inclusiv cei implicați în educație, sănătate, asistență socială, bunăstare și justiție – colaborează pentru a preveni abuzurile, exploatarea, neglijarea și alte forme de violență împotriva copiilor și pentru a proteja și a asista copiii aflați în aceste situații.

 

În Europa, 44 de milioane de copii sunt victime ale abuzurilor fizice, 55 de milioane – ale abuzurilor emoționale, 1 copil din 5 va fi victimă a unei forme de violență sexuală, iar copiii reprezintă aproape un sfert din victimele traficului de persoane în UE. Investițiile în protejarea copiilor sunt printre cele mai înțelepte. Costul economic al violenței împotriva copiilor este de până la 8 % din PIB-ul mondial. Riscul ca aceștia să cadă victime violenței a crescut și mai mult odată cu crizele recente, ceea ce arată că sistemele de protecție a copilului din UE au lacune.

 

Obiectivul activităților de consultare este de a identifica în mod concret nevoile specifice legate de protecția copilului și modul în care acestea sunt abordate la nivel național, pentru a permite Comisiei să prezinte o inițiativă solidă și concretă. Scopul este, de asemenea, de a înțelege modul în care UE poate consolida sistemele de protecție a copilului și poate sprijini o abordare mai integrată.

 

Perioada consultării: 14 iulie 2023 – 20 octombrie 2023

Comisia va publica toate contribuțiile la prezenta consultare publică. Puteți alege ca datele dumneavoastră să fie publicate sau să rămână anonime la momentul publicării contribuției personale.

Consultarea se adresează unei game largi de părți interesate din sectorul public și privat, printre care:

  • publicul larg, prin intermediul consultării publice deschise și al cererii de contribuții;
  • copiii;
  • statele membre,
  • organizațiile internaționale;
  • organizațiile societății civile;
  • reprezentanții autorităților locale.

Chestionarul consultării este disponibil în limba română şi poate fi completat pe pagina oficială a Comisiei Europene: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13884-Protectia-copilului-integrarea-sistemelor_ro

Contact direct la Comisia Europeană pentru întrebări specificeEC-CHILD-RIGHTS@ec.europa.eu

Drumuri bune și sigure pentru vrânceni!

Drumuri bune și sigure pentru vrânceni!

Vreau să finalizăm într-un termen cât mai scurt și în cele mai bune condiții lucrările începute în urmă cu câțiva ani la două drumuri județene importante, care fac legătura între municipiul Focșani și orașul Odobești, traversează comunele Câmpineanca, Vârteșcoiu, Golești, Cîrligele și deservesc mii de vrânceni. Astăzi am mers pe …
Citește mai mult
Vizita Ambasadei Marii Britanii în Vrancea: dezvoltare economică și turism

Vizita Ambasadei Marii Britanii în Vrancea: dezvoltare economică și turism

Am avut deosebita plăcere și onoare de a primi la Consiliul Județean Vrancea vizita doamnei Rebecca Shah, șefa adjunctă a misiunii Ambasadei Marii Britanii în România, un diplomat cu o vastă experiență în dezvoltare și drepturile omului, justiție și etica sănătății publice. Am avut o discuție constructivă despre dezvoltarea economică …
Citește mai mult
Fiecare oportunitate este importantă pentru dezvoltarea județului Vrancea!

Fiecare oportunitate este importantă pentru dezvoltarea județului Vrancea!

Am participat la Reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Sud-Est 2021-2027, desfășurată la Constanța în perioada 13-14 martie 2025, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Autorității de Management și ai autorităților locale din Regiunea Sud-Est, pentru a discuta strategii de dezvoltare și …
Citește mai mult