Oportunitati

Înapoi
imagine de fundal

Informare – cerere de candidaturi pentru granturi acordate prin Fondul european pentru festivaluri destinate artiștilor emergenți

Asociației Festivalurilor Europene (EFA) (hyperlink) anunţă deschiderea celei de-a doua cereri de candidaturi pentru cofinanţare prin Fondul european pentru festivaluri destinate artiștilor emergenţi – EFFEA.

Aplicaţiile pot fi depuse până la 19 iunie a.c., urmând a fi selectate 50 de rezidențe care vor găzdui 50 de artiști emergenti propuşi de 50 de festivaluri de top; consorţiile trebuie să cuprindă cel puţin alţi 2 parteneri/festivaluri.

Ce este EFFEA?

Festivalurile sunt adesea descoperitori de talente necunoscute încă pentru originalitatea și inovația lor, precum și pentru eforturile şi asumarea de riscuri. Aceste festivaluri servesc și se definesc ca gardieni și trambulină intermediară pentru artiștii din toate disciplinele artistice. În acest context, Fondul european pentru festivaluri destinate artiștilor emergenti – EFFEA, o inițiativă a Asociației Festivalurilor Europene (EFA), este un sistem construit pentru ca festivalurile să sprijine și să ofere acestor artiști în curs de afirmare (denumiţi emergenţi) o platformă pentru a-și dezvolta cariera pe un plan internațional.

În același timp, EFFEA este o invitație la cooperare între festivaluri dincolo de frontiere. Activitățile susținute de „rezidențele EFFEA” oferă timp și spațiu artiștilor pentru a dezvolta idei specifice și, eventual, pentru a le prezenta publicului.

Ce este o rezidenţă EFFEA?

O rezidenţă reprezintă un program de descoperire şi afirmare internaţională a unui artist, oferindu-i acestuia sprijin, timp şi spaţiu să lucreze la un proiect original sau să dezvolte unul existent.

Există 2 tipuri de rezidenţe:

  1. Artist în rezidență EFFEA „Discovery” – Festivalurile iau sub aripile lor unul sau mai mulţi artişti la început de carieră, cu un talent excepțional și gata să pătrundă pe piaţa internațională. Aproximativ 40 de granturi de 8.000 EUR vor fi atribuite acestei categorii (cofinanţare de 80%).
  2. Artist în rezidenţă EFFEA „Springboard” – Festivalurile iau sub aripile lor unul sau mai mulţi artiști la jumătatea carierei, stabiliți în propria lor țară și gata să-și dezvolte cariera la nivel internațional. Aproximativ 10 granturi de 15.000 EUR vor fi atribuite acestei categorii (cofinanţare de 80%).

Obiectivele rezidenței EFFEA includ:

• sprijinirea artiștilor să-și dezvolte abilitățile, să stabilească noi colaborări și relații de durată și să-și atingă obiectivele profesionale;

• crearea oportunităților de cooperare internaţională pentru festivaluri pe tema artiștilor emergenti;

• stabilirea unei platforme de co-programare între festivalurile din întreaga Europă;

• oferte pentru ca publicul să aibă întâlniri noi și surprinzătoare cu artele din localităţile lor.

 

Cererea este deschisă tuturor festivalurilor și artiștilor care îndeplinesc următoarele criterii:

• festivalurile există de cel puțin o ediție;

• festivalurile trebuie să fie înregistrate pe platforma FestivalFinder.eu ; Înregistrează-te aici;

• artiștii pot fi artiști individuali, companii, ansambluri, grupuri de orice vârstă și naţionalitate:

• pentru rezidenţele „Discovery” şi „Springboard”: festivalul principal/lider de proiect stabilește un parteneriat cu minimum alte 2 festivaluri partenere. Este încurajată colaborarea cu mai mult de 2 festivaluri partenere (un potențial atu suplimentar) și dezvoltarea unui program solid pentru sprijinirea artiștilor.

 

Țările eligibile:

Festivalurile și artiștii trebuie să aibe adresa oficială într-una dintre următoarele țări eligibile: Statele membre ale UE, ţări participante la programul „Europa creativă: Albania, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Islanda, Kosovo, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Tunisia și Ucraina.

Discipline eligibile:

Festivalurile și artiștii care lucrează într-una sau mai multe dintre următoarele discipline artistice: arhitectură, balet, dans contemporan, circ, design/arte aplicate, arte digitale, film, folclor și arte populare, patrimoniu, la nivel interdisciplinar, literatură, muzică, operă, artă stradală, teatru, fotografie/video, sculptură, pictură.

Sursa de informare pentru detalii şi formularul aplicaţiei: https://www.effea.eu/how-to-apply

 

SURSA: UNCJR

Ionel Cel-Mare, ales în unanimitate vicepreședinte cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Vrancea

Ionel Cel-Mare, ales în unanimitate vicepreședinte cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Vrancea

Vicepreședintele Ionel Cel-Mare a fost ales astăzi în unanimitate de către consilierii județeni să preia atribuțiile președintelui Consiliului Județean Vrancea, în cadrul ședinței extraordinare convocată de îndată pentru desemnarea vicepreședintelui care să exercite de drept atribuțiile  președintelui  Consiliului Județean Vrancea, după decesul neașteptat al lui Cătălin Toma. ”Este un moment …
Citește mai mult
CONVOCATOR

CONVOCATOR

Privind convocarea de îndată a Consiliului Județean Vrancea în ședință extraordinară pentru data de 26 februarie 2024, ora 13.00
Citește mai mult
Mesaje de condoleanțe pentru Cătălin Toma, transmise de reprezentanții Uniunii Europene

Mesaje de condoleanțe pentru Cătălin Toma, transmise de reprezentanții Uniunii Europene

Vestea neașteptată a trecerii în neființă a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, în timp ce era în plină activitate, i-a surprins și întristat și pe reprezentanții forurilor europene în care era membru. Aceștia au transmis mai multe mesaje de condoleanțe în care își exprimă regretele cu privire la acest …
Citește mai mult