Oportunitati

Înapoi
imagine de fundal

Informare – cerere de candidaturi pentru granturi acordate prin Fondul european pentru festivaluri destinate artiștilor emergenți

Asociației Festivalurilor Europene (EFA) (hyperlink) anunţă deschiderea celei de-a doua cereri de candidaturi pentru cofinanţare prin Fondul european pentru festivaluri destinate artiștilor emergenţi – EFFEA.

Aplicaţiile pot fi depuse până la 19 iunie a.c., urmând a fi selectate 50 de rezidențe care vor găzdui 50 de artiști emergenti propuşi de 50 de festivaluri de top; consorţiile trebuie să cuprindă cel puţin alţi 2 parteneri/festivaluri.

Ce este EFFEA?

Festivalurile sunt adesea descoperitori de talente necunoscute încă pentru originalitatea și inovația lor, precum și pentru eforturile şi asumarea de riscuri. Aceste festivaluri servesc și se definesc ca gardieni și trambulină intermediară pentru artiștii din toate disciplinele artistice. În acest context, Fondul european pentru festivaluri destinate artiștilor emergenti – EFFEA, o inițiativă a Asociației Festivalurilor Europene (EFA), este un sistem construit pentru ca festivalurile să sprijine și să ofere acestor artiști în curs de afirmare (denumiţi emergenţi) o platformă pentru a-și dezvolta cariera pe un plan internațional.

În același timp, EFFEA este o invitație la cooperare între festivaluri dincolo de frontiere. Activitățile susținute de „rezidențele EFFEA” oferă timp și spațiu artiștilor pentru a dezvolta idei specifice și, eventual, pentru a le prezenta publicului.

Ce este o rezidenţă EFFEA?

O rezidenţă reprezintă un program de descoperire şi afirmare internaţională a unui artist, oferindu-i acestuia sprijin, timp şi spaţiu să lucreze la un proiect original sau să dezvolte unul existent.

Există 2 tipuri de rezidenţe:

  1. Artist în rezidență EFFEA „Discovery” – Festivalurile iau sub aripile lor unul sau mai mulţi artişti la început de carieră, cu un talent excepțional și gata să pătrundă pe piaţa internațională. Aproximativ 40 de granturi de 8.000 EUR vor fi atribuite acestei categorii (cofinanţare de 80%).
  2. Artist în rezidenţă EFFEA „Springboard” – Festivalurile iau sub aripile lor unul sau mai mulţi artiști la jumătatea carierei, stabiliți în propria lor țară și gata să-și dezvolte cariera la nivel internațional. Aproximativ 10 granturi de 15.000 EUR vor fi atribuite acestei categorii (cofinanţare de 80%).

Obiectivele rezidenței EFFEA includ:

• sprijinirea artiștilor să-și dezvolte abilitățile, să stabilească noi colaborări și relații de durată și să-și atingă obiectivele profesionale;

• crearea oportunităților de cooperare internaţională pentru festivaluri pe tema artiștilor emergenti;

• stabilirea unei platforme de co-programare între festivalurile din întreaga Europă;

• oferte pentru ca publicul să aibă întâlniri noi și surprinzătoare cu artele din localităţile lor.

 

Cererea este deschisă tuturor festivalurilor și artiștilor care îndeplinesc următoarele criterii:

• festivalurile există de cel puțin o ediție;

• festivalurile trebuie să fie înregistrate pe platforma FestivalFinder.eu ; Înregistrează-te aici;

• artiștii pot fi artiști individuali, companii, ansambluri, grupuri de orice vârstă și naţionalitate:

• pentru rezidenţele „Discovery” şi „Springboard”: festivalul principal/lider de proiect stabilește un parteneriat cu minimum alte 2 festivaluri partenere. Este încurajată colaborarea cu mai mult de 2 festivaluri partenere (un potențial atu suplimentar) și dezvoltarea unui program solid pentru sprijinirea artiștilor.

 

Țările eligibile:

Festivalurile și artiștii trebuie să aibe adresa oficială într-una dintre următoarele țări eligibile: Statele membre ale UE, ţări participante la programul „Europa creativă: Albania, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Islanda, Kosovo, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Tunisia și Ucraina.

Discipline eligibile:

Festivalurile și artiștii care lucrează într-una sau mai multe dintre următoarele discipline artistice: arhitectură, balet, dans contemporan, circ, design/arte aplicate, arte digitale, film, folclor și arte populare, patrimoniu, la nivel interdisciplinar, literatură, muzică, operă, artă stradală, teatru, fotografie/video, sculptură, pictură.

Sursa de informare pentru detalii şi formularul aplicaţiei: https://www.effea.eu/how-to-apply

 

SURSA: UNCJR

Nicușor Halici: ”Vreau să construiesc viitorul comunităților vrâncene, nu să consum prezentul, așa cum au făcut-o ceilalți!”

Nicușor Halici: ”Vreau să construiesc viitorul comunităților vrâncene, nu să consum prezentul, așa cum au făcut-o ceilalți!”

Consiliul Județean Vrancea continuă să lucreze consecvent pentru un județ modern, sigur și bine administrat. Prin implicare, responsabilitate și respect față de oameni, echipa noastră dezvoltă zilnic proiecte menite să îmbunătățească infrastructura și serviciile publice, pentru siguranța, confortul și demnitatea celor care muncesc, învață, îngrijesc sau oferă sprijin comunității. Echipele …
Citește mai mult
Vrancea se conectează la Europa cunoașterii și inovației: parteneriate internaționale în educație duală, AI și business la Torino

Vrancea se conectează la Europa cunoașterii și inovației: parteneriate internaționale în educație duală, AI și business la Torino

O delegație oficială a Consiliului Județean Vrancea, condusă de președintele Nicușor Halici, se află într-o vizită de lucru strategică la Torino, capitala regiunii Piemont, unul dintre cele mai puternice centre economice, educaționale și tehnologice din Italia. Vizita este realizată cu sprijinul Consulatului General al României la Torino, prin implicarea activă …
Citește mai mult
Apel de proiecte pentru dotarea cabinetelor de medicină de familie

Apel de proiecte pentru dotarea cabinetelor de medicină de familie

Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul Fundației @OMV Petrom, lansează un nou apel de înscriere în cadrul programului național „Primul pas spre sănătate”, ajuns la ediția a III-a. 📦 60 de cabinete de medicină de familie din mediul rural vor fi dotate cu echipamente medicale esențiale, pentru a sprijini furnizarea …
Citește mai mult