06 august 2019
Filmul ”Baladă pentru Măriuca” – difuzat la Mausoleul Mărășești și Piața Unirii Focșani pe 6 august 2019
Filmul istoric, ”Baladă pentru Măriuca”, regizat în 1969 de Constantin Neagu și Titel Constantinescu va fi difuzat pe 6 august 2019 la Mausoleul Eroilor Mărășești și în Piața Unirii din municipiul Focșani, în cadrul evenimentului ”Vrancea Eroică”.
Născută la Pădureni, în anul 1905, Măriuca avea doar 12 ani în anul de grație 1917. Fetița locuia cu bunicul său, Ion Zaharia, în satul Haret, aproape de locul confruntărilor militare de la Mărășești, din Primul Război Mondial.
În livada casei, armata română crease un post de observație al trupelor românești, care oferea o panoramă asupra a tot ceea ce se întâmpla pe front. Micuța eroină de la Mărășești a văzut cum soldatul care transmitea telefonic toate coordonatele de atac ale artileriștilor a fost omorât. Acela a fost momentul în care Măriuca s-a oferit să îi ia locul. Telefonistul Ilie Gherghina refuză la început, dar fetița l-a convins atunci când i-a spus ,, Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea”. Din acel moment fetița a început să transmită până când atât ea cât și Ilie Gherghina au fost grav răniți, pierzându-și viața. Trupul neînsuflețit a fost depus în Mausoleul Mărășești, alături de alți eroi ai aceste bătălii, iar un monument a fost ridicat în fața școlii din Haret în memoria Măriucăi și a faptelor de la 1917.
Figura eroică a fetiței a fost evocată și în cartea „Povestiri istorice”, a lui Dumitru Almaș. Cu toate că ar trebui să ne mândrim cu ceea ce a săvârșit Măriuca, autoritățile au decis, în 2016, să elimine din manuale faptele sale eroice.
La 102 ani de la cea mai mare victorie din istoria Armatei Române, evenimentul Vrancea Eroică readuce în memoria publicului eroismul Măriucăi Zaharia, fata care, la 12 ani, s-a jertfit pentru România și care își doarme somnul de veci în Mausoleul Eroilor Mărășești.
”Baladă pentru Măriuca va fi difuzat între orele 18.00-19.00 la Mausoleul Eroilor Mărășești și între orele 22.00-23.00 în Piața Unirii din Focșani.
Rolurile principale din film sunt interpretate de actorii Brîndușa Hudescu, Ion Caramitru și N.N. Matei. Filmul este difuzat de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei prin Arhiva Națională de Filme.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea
Citește și: