17 septembrie 2020
Consultare publica online privind integrarea si incluziunea sociala a migrantilor, dar si a altor grupuri expuse si defavorizate social
Comisia Europeana a lansat o consultare publica online privind integrarea si incluziunea sociala a migrantilor, dar si a altor grupuri expuse si defavorizate social.
Titlul consultarii: „Integrarea si incluziunea migrantilor si a persoanelor care provin din familii de migranti”
Context:
Comisia Europeana îsi propune, în programul sau de lucru pentru 2020, sa adopte un plan de actiune privind integrarea si incluziunea sociala a migrantilor, tinând cont de faptul ca acestea reprezinta elemente-cheie ale „Pilonului european al drepturilor sociale” si ale coeziunii societatilor noastre. Totodata, UE ar trebui sa consolideze sprijinul acordat actorilor „de pe teren” cu scopul de a se asigura ca tuturor persoanelor li se ofera oportunitati reale de a participa în societate si economie.
Desi UE nu poate armoniza actele cu putere de lege si normele administrative din statele membre referitoare la integrare, ea poate oferi diferite stimulente si forme de sprijin pentru ca statele membre sa înregistreze progrese în materie de integrare a resortisantilor tarilor terte aflati în situatie de sedere legala pe teritoriul lor. Tratatul privind functionarea Uniunii Europene stabileste, de asemenea, competenta UE de a sprijini si completa activitatile statelor membre în ceea ce priveste combaterea excluziunii sociale si a saraciei.
Prin aceasta consultare specifica, Comisia Europeana ar dori sa afle parerea cetatenilor si a partilor interesate despre adoptarea, în cadrul obiectivului prioritar de promovare a modului nostru de viata european, a acestui plan de actiune – mai precis, ce noi actiuni ar putea fi întreprinse la nivelul UE pentru a se promova integrarea si incluziunea sociala a migrantilor si a cetatenilor UE care provin din familii de migranti.
Consultarea urmareste sa colecteze opinii cu privire la diferite aspecte ale integrarii si la rolul specific al UE în acest domeniu. Se acopera în special subiecte cum ar fi provocarile cu care se confrunta migrantii în procesul de integrare, rolul diferitilor actori, domeniile posibile de actiune la nivelul UE si tipul de actiuni concrete, precum si guvernanta si cooperarea în domeniul integrarii.
Consultarea online este deschisa pâna la 21 octombrie 2020, observatiile pot fi completate în româna la pagina web:
Ca în cazul oricarei alte consultari lansate de Comisie, înregistrarea în sistemul ECAS este obligatorie:
Citește și: