Oportunitati

Înapoi
imagine de fundal

Comisia Europeană a deschis o nouă cerere de propuneri de proiecte care vizează domeniul turismului. Termen limită: 30 noiembrie 2022

Comisia Europeană, prin intermediul Agenţie executive europene pentru IMM-uri şi Consiliul European pentru Inovare (EISMEA) de la Bruxelles, a deschis recent o nouă cerere de propuneri de proiecte care vizează domeniul turismului, un sector de activitate grav afectat de recenta pandemie.

Programul european prin care se acordă finanţare: “Piaţa unică” 2021-2027, componenta COSME

Titlul cererii: “O creștere economică sustenabilă și creșterea rezilienței în turism – împuternicirea IMM-urilor să realizeze dubla tranziția

Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor: 30 noiembrie 2022 (ora 17 la Bruxelles)

Buget disponibil: 20.500.000 EUR; se vor acorda maximum între 2.000.000 şi 4.000.000 EUR/proiect. Costurile vor fi rambursate la ratele de finanțare stabilite în Acordul de Grant (100% pentru costurile care privesc acordarea de sprijin financiar terților și 90% pentru toate celelalte categorii de costuri).

Domeniul de aplicare:

Această cerere de propuneri va face parte din strategia generală de redresare după pandemia COVID-19 pentru un ecosistem turistic sustenabil și va viza, în special, echiparea și împuternicirea IMM-urilor în eforturile lor de a se adapta la tranziția ecologică şi la cea digitală, în conformitate cu perspectiva comunicării CE „Calea de tranziție a turismului” şi Strategia industrială actualizată – hyperlink-uri pentru versiunea în limba română).

Acțiunea își propune să ghideze redresarea de perspectivă a ecosistemului turistic prin acordarea de sprijin, inclusiv prin intermediul consorțiilor de organizații ale părților interesate relevante din industria turismului, pentru transformarea digitală și ecologică a companiilor de turism, în special a IMM-urilor, și prin stimularea inovației, reziliență, sustenabilitate și calitate de-a lungul lanțului valoric al turismului. Finanţarea ar putea include, de asemenea, furnizarea de sprijin financiar pentru întâlniri de tip B2B (matchmaking).

Tematici prioritare (lista nu este exhausivă):

– dezvoltarea ofertelor turistice responsabile și diversificate, cu o atenție deosebită faţă de provocările legate de sezonalitate;

– experiențe bazate pe turismul regenerativ, respectând autenticitatea ofertelor turistice locale, contribuind în același timp la bunăstarea comunităților gazdă. Acestea includ IMM-urile din turism interesate de cooperare și implicare locală cu şi a locuitorilor, antreprenori care au aceleași opinii și/sau cu autoritățile locale;

– dezvoltarea de servicii turistice care sunt deschise și accesibile pentru diferite grupuri și nevoi de călătorie, cum ar fi familiile, persoanele cu handicap, persoanele în vârstă, LGBTQ+, sau de catering pentru tendințele emergente, de exemplu nomazii digitali (lucrători la distanță) și turismul educațional;

– inițiative de turism cultural care privesc atât patrimoniul cultural material, cât și pe cel imaterial;

– creșterea economică a turismului legată de conservarea și regenerarea patrimoniului natural și a biodiversității, precum și de acțiuni pentru climă.

Pentru a atinge obiectivele generale și specifice ale prezentei cereri, consorțiile transnaționale selectate trebuie să se asigure că următoarele trei axe principale sunt incluse în propunerile lor:

1. Starea de fapt, lecţii învăţate și cele mai bune practici;

2. Consolidarea capacității pentru IMM-uri;

3. Consolidarea capacităților pentru ecosistemele turistice locale.

 

Nu se finanţează prin această cerere dezvoltarea sau îmbunătățirea unei infrastructuri fizice, cum ar fi, de exemplu, achiziţionarea de mobilier de birou sau renovarea clădirilor.

 

Eligibilitate: orice entitate publică şi privată constituită legal şi cu sediul în statele membre şi ţările participante la program (lista oficială este disponibilă aici).

Proiectele trebuie să fie transnationale, iar consorţiile trebuie alcătuite din minimum cinci și maximum opt entități (cu excepția entităților afiliate) provenite din minimum cinci țări eligibile diferite.

 

Contact direct pentru întrebări sau detalii: EISMEA-SMP-COSME-ENQUIRIES@ec.europa.eu (mesajele trebuie trimise până cel mai târziu 23 noiembrie 2022, ora 17 la Bruxelles)

 

8 propuneri de parteneriat/colaborare din Albania, Cipru, Italia, Portugalia, Spania sunt deja disponibile pe platforma deschisă de Comisia Europeană pe pagina oficială a cererii (hyperlink ataşat).

Sursa: UNCJR
Vrancea se dezvoltă! Noi zone comerciale și rezidențiale în județ

Vrancea se dezvoltă! Noi zone comerciale și rezidențiale în județ

Trei investiții importante pentru dezvoltarea Vrancei au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, prezidată marți, 29 aprilie a.c., de Nicușor Halici, președintele Consiliului Județean Vrancea. Aceste proiecte vor contribui direct la dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă și modernizarea infrastructurii locale. Două …
Citește mai mult
Convocarea Consiliului Judeţean Vrancea în şedinţă ordinară în data de 8 mai 2025, ora 14.00

Convocarea Consiliului Judeţean Vrancea în şedinţă ordinară în data de 8 mai 2025, ora 14.00

Ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Vrancea din data de 8 mai 2025
Citește mai mult
ANUNȚ PUBLIC privind organizarea unei dezbateri publice

ANUNȚ PUBLIC privind organizarea unei dezbateri publice

Unitatea Administrativ Teritorială JUDEȚUL VRANCEA anunţă publicul asupra organizării dezbaterii publice privind propunerea de actualizare a Planului de menținere a calității aerului în județul Vrancea pentru perioada 2024 – 2028 care va avea loc la sediul Consiliul Județean Vrancea din municipiul Focșani, str. Cuza Vodă, nr. 56, telefon: 0237616800, în …
Citește mai mult