Noutati

Înapoi
imagine de fundal

Cei mai importanți specialiști în seismologie și urbanism, prezenți în Vrancea la conferința ”Conștientizare și siguranță la cutremur. Viitorul construcțiilor, unde?”

Consiliul Județean Vrancea a găzduit astăzi conferința de seismologie ”Conștientizare și siguranță la cutremur. Viitorul construcțiilor, unde?”, organizată în parteneriat de către Consiliul Județean Vrancea și Alma Consulting SRL Focșani.

La eveniment au fost prezenți profesori universitari, specialiști în urbanism și construcții, primari din județ, proiectanți, interesați de viitorul construcțiilor, dat fiind faptul că Vrancea este recunoscută ca fiind epicentrul cutremurelor din România.

Dezbaterile au vizat noutățile legislative în domeniu, subiecte precum seismologia urbană și eficiența consolidărilor, iar participanții au avut oportunitatea de a pune întrebări și de a avea un schimb de idei și experiență cu cei mai importanți specialiști în domeniu din România.

”Consiliul Județean Vrancea este un partener, suntem deschiși tuturor oportunităților și provocărilor, iar noi, ca autorități publice, trebuie să fim pregătiți pentru astfel de situații și să colaborăm cu instituțiile specializate, pentru a diminua pagubele și a preveni efectele negative ale unor seisme de magnitudine mare”, a spus președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, în deschiderea conferinței.

În cadrul întâlnirii a fost accentuat faptul că normativele de proiectare trebuie respectate cu strictețe, pentru a avea construcții sigure. Nu în ultimul rând, s-a evidențiat faptul că experiența academică, care a ajuns la un nivel important, poate fi folosită de către proiectanți, într-un proces de consultare cu profesorii universitari. O noutate în domeniu, care vizează îmbunătățirea execuției lucrărilor, este un nou program guvernamental prin care vor fi școlarizați subingineri, care vor lucra în șantiere și vor cunoaște noțiunile de bază în proiectare și construcții.

Pe parcursul zilei au susținut comunicări științifice personalități de prestigiu din domeniu, printre care: prof. univ. dr. fizician Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (”Caracterizarea activității seismice în zona Vrancea”),  prof. univ. dr. ing. Radu-Sorin Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții București  (”Evaluarea riscului seismic: context, principii și abordare”), prof. univ. dr. ing. Nicolae Boțu (”Acțiunile seismice pe alunecări de teren”) și conf. univ. dr. ing. Petru Mihai de la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași. Au mai avut prezentări și inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții, ing. Paul Racoviță și lt. col. George Cășaru de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pe tema ”Misiune de asistență internațională la cutremurul produs în Republica Turcia”.

 

 

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Anunţ public privind actualizarea Planului de menţinere a calităţii aerului în județul Vrancea pentru perioada 2024 – 2028

Anunţ public privind actualizarea Planului de menţinere a calităţii aerului în județul Vrancea pentru perioada 2024 – 2028

Județul Vrancea, titular al Planului de menținere a calității aerului în județul Vrancea, anunță publicul asupra actualizării planului pentru perioada 2024 – 2028. Publicul are dreptul de a participa la procesul de luare a deciziilor privind actualizarea planului menționat. Propunerea de plan poate fi consultată la sediul Consiliului Județean Vrancea …
Citește mai mult
Sărbători cu suflet vrâncean: ateliere de încondeiat ouă pentru cei mici

Sărbători cu suflet vrâncean: ateliere de încondeiat ouă pentru cei mici

Primăvara tradițiilor la Muzeul Satului Vrâncean! Arta tradițională și spiritualitatea se împletesc într-un mod frumos și autentic în pragul Sfintelor Sărbători Pascale, în cadrul unui eveniment dedicat deopotrivă copiilor și tuturor iubitorilor de tradiții din Vrancea noastră dragă. Miercuri, 16 aprilie, de la ora 14.00, vă invităm, cu mic, cu …
Citește mai mult
Ai 18 ani și locuiești într-o țară participantă la programul Erasmus+?

Ai 18 ani și locuiești într-o țară participantă la programul Erasmus+?

Ai 18 ani și ești rezident într-un stat membru al UE sau într-o țară terță asociată la programul Erasmus+? Pregătește-te să explorezi Europa! Când are loc următoarea rundă de înscrieri? Următoarea rundă de înscrieri începe la data de 2 aprilie 2025, ora 12:00 (ora Bruxelles-ului) și se încheie la data de …
Citește mai mult