Oportunitati

Înapoi
imagine de fundal

Agenda pentru competente în Europa

Comisia europeana a lansat la 1 iulie a.c. Agenda pentru competente în Europa în vederea obtinerii unei competitivitati durabile, a echitatii sociale si a rezilientei. În urma crizei, multi europeni vor trebui sa se recalifice sau sa îsi îmbunatateasca competentele existente pentru a se adapta la schimbarile de pe piata fortei de munca.

Comisia a stabilit obiective ambitioase pentru urmatorii cinci ani, care se bazeaza pe indicatori existenti, ce vor permite monitorizarea anuala a progreselor prin intermediul semestrului european. Noi competente ecologice, pentru care nu exista în prezent indicatori cantitativi, vor fi create.

Cele 12 actiuni mentionate mai jos vizeaza dreptul la formare si la învatare pe tot parcursul vietii, consacrat în Pilonul european al drepturilor sociale ; respectarea acestui drept trebuie sa devina o realitate în întreaga Europa :

  1. Un pact pentru competente ;
  2. Consolidarea informatiilor privind competentele ;
  3. Sprijin din partea UE pentru actiuni nationale strategice de sporire a nivelului de competente ;
  4. Propunere de Recomandare a Consiliului privind educatia si formarea profesionala pentru competitivitate durabila, echitate sociala si rezilienta ;
  5. Implementarea initiativei privind universitatile europene ;
  6. Competente care sa vina în sprijinul dublei tranzitii verde si digitala ;
  7. Cresterea numarului de absolventi din domeniile STIM si promovarea competentelor antreprenoriale si transversale ;
  8. Abilitati de viata ;
  9. Initiativa privind conturile personale de învatare pe tot parcursul vietii ;
  10. O abordare europeana pentru micro-certificate ;
  11. Noua platforma Europass ;
  12. Îmbunatatirea cadrului propice pentru deblocarea investitiilor private si a investitiilor facute de statele membre în competențe.

Noua platforma Europass a fost deja lansata ca prima actiune implementata a Agendei pentru competente. Platforma este disponibila în 29 de limbi si ofera orientari pentru elaborarea CV-ului, sugereaza locuri de munca si oportunitati de învatare adaptate, furnizând, totodata, informatii privind curentele în materie de competente.

Sursa de informare oficiala : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_1196

Viitor puternic, prin educație și formare profesională!

Viitor puternic, prin educație și formare profesională!

Am virat bursele pentru cei 24 de elevi care beneficiază de acest sprijin financiar din partea Consiliului Județean Vrancea, pentru luna decembrie 2024, în cadrul proiectului “𝐶𝑎𝑚𝑝𝑢𝑠 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑔𝑟𝑎𝑡, 𝑙𝑖𝑐𝑒𝑎𝑙 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛𝑖𝑣𝑒𝑟𝑠𝑖𝑡𝑎𝑟 𝑗𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑢𝑙 𝑉𝑟𝑎𝑛𝑐𝑒𝑎“. Elevii de la colegiile tehnice ”Edmond Nicolau”, ”Ion Mincu” și ”Valeriu D. Cotea” din Focșani urmează …
Citește mai mult
Vrancea – Viziune – Viiitor

Vrancea – Viziune – Viiitor

Viitorul este al tinerei generații pasionată de tehnologie, inovare și creativitate, iar noi o susținem din toată inima! Consiliul Județean Vrancea sprijină în calitate de partener organizarea concursului First Tech Challenge (FTC), cel mai mare program educațional de robotică din România pentru elevii de liceu. Astăzi, la Muzeul Viei și …
Citește mai mult
Informare – finanțare a Consiliului european pentru inovare pentru IMM-uri și start-ups-urilor de inovare

Informare – finanțare a Consiliului european pentru inovare pentru IMM-uri și start-ups-urilor de inovare

Comisia europeană, prin adoptarea Programului de lucru anual 2025 al « Consiliului european pentru inovare » (CEI/EIC), anunţă deschiderea unei finanţări care vizează IMM-urile şi start-ups-urile inovatoare europene. Consiliul european pentru inovare a fost lansat în martie 2021 ca noutate în cadrul programului « Orizont Europa », după un proiect-pilot care s-a derulat în perioada 2018-2020. …
Citește mai mult