03 iunie 2022
Vrancea găzduiește Conferința Națională Anuală a Societății de Geografie din România
La conferința din acest an (2 – 5 iunie) vor participa peste 160 de geografi şi specialişti din domenii conexe geografiei, din ţară (Călărași, Satu Mare, Cluj, Mureș, Iași, Sibiu) şi din străinătate (Franța, Germania, Republica Moldova).
Prezent la evenimentul de lansare a conferinței, care a avut loc la Teatrul Municipal ”Mr. Gh. Pastia”, vicepreședintele Ionel Cel-Mare le-a adresat participanților un cuvânt de bun venit în Vrancea, din partea conducerii Consiliului Județean, susținător și partener al evenimentului.
În deschidere, președintele Societății de Geografie din România, prof. univ. dr. Corneliu Iațu, prorector al Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, a spus că Vrancea este un ”ținut mirific, care de-a lungul istoriei a fost și este un miracol, un spațiu absolut remarcabil, prin oameni și locuri”, epicentrul cutremurelor și locul de naștere al savantului Simion Mehedinți.
Conferinţa are ca temă generală ”Perspective geografice în contextul schimbărilor globale”, dar este şi un prilej de comemorare a 60 de ani de la moartea marelui geograf Simion Mehedinţi, născut la Soveja (1868- 1962).
Sâmbătă, participanţii vor putea lua parte la o aplicaţie de teren, ”Pe urmele savantului Simion Mehedinţi”, care şi-a propus să evidenţieze caracteristicile geografice şi particularităţile istorice ale Vrancei pe traseul Focşani – Valea Sării – Vrâncioaia – Păuleşti – Bârseşti – Vidra – Soveja – Mărăşti – Varniţa – Mărăşeşti – Pufeşti – Focşani. Duminică, participanţii sunt invitaţi la o a doua aplicaţie de teren, ”Particularităţile geografice ale sectorului subcarpatic al Milcovului”, pe traseul Focşani – Mera – Reghiu – Andreiaşu de Jos (Focul Viu).
Societatea de Geografie din România a fost înfiinţată de Regele Carol I, în anul 1875, iar primul eveniment major în Vrancea a avut loc în anul 1931, la iniţiativa savantului Simion Mehedinţi.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea
Citește și:
Sedinţă extraordinară în data de 22 noiembrie 2024, ora 12.00
Ordinea de zi a Sedintei extraordinare din data de 22 noiembrie 2023, ora 12.00
Citește mai mult
Beneficiile învățământului dual pentru elevi – un pas către un viitor profesional sigur
Consiliul Județean Vrancea sprijină dezvoltarea educației duale și oferă soluții concrete pentru tinerii care doresc să-și construiască un viitor solid. Elevii care aleg această formă de învățământ au la dispoziție multiple beneficii financiare și profesionale. Elevii care finalizează clasa a VIII-a și se înscriu la liceele cu profil tehnic care …
Citește mai mult
Vrancea – Viziune – Viitor
Peste 300 de elevi și profesori coordonatori de la liceele cu profil tehnic și tehnologic din Vrancea au umplut Sala Balada din Focșani, pentru a participa la un eveniment organizat de Consiliul Județean Vrancea și Universitatea Politehnica București, dedicat viitorului lor, cu accent pe tehnologie, inovare și creativitate. Au vorbit …
Citește mai mult