Noutati

Înapoi
imagine de fundal

Senzori pentru monitorizarea calității aerului, montați în premieră în toate orașele din Vrancea

Comunicat de presă

Focșani, 25 octombrie 2022

Vrancea este primul județ în care se montează senzori performanți de monitorizare a calității aerului în toate orașele.

Începând din luna octombrie, vrâncenii vor putea cunoaște mai bine calitatea aerului din județ. Cinci senzori uRADMonitor City pentru monitorizarea calității aerului au fost montați la finalul lunii septembrie în toate orașele din județ: Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, ca parte a unei campanii de conștientizare a populației cu privire la nivel real al calității aerului, derulată de Consiliul Județean Vrancea.

Fiecare dintre cei cinci senzori urmărește un total de 10 parametri importanți ai calității aerului, inclusiv materia particulelor, monoxid de carbon, ozon, dioxid de sulf, dioxid de azot și este capabil să detecteze chiar și cele mai mici modificări ale compoziției aerului înconjurător. Important este faptul că parametrii monoxid de carbon, ozon, dioxid de sulf, dioxid de azot mai sunt monitorizați doar în alte 3 orașe din țară (București, Brașov și Ploiești).

Indicatorii raportați de fiecare senzor pot fi verificați în timp real pe platforma digitală www.aercuratvn.ro.

“Odată cu creșterea numărului de autovehicule, de șantiere de construcții, a cantității de gunoaie arse, poluarea devine un subiect care ne preocupă din ce în ce mai mult și pe noi, vrâncenii. Consiliul Județean Vrancea continuă campania de informare despre impactul poluării asupra sănătății oamenilor, cu scopul de a reduce și preveni pe viitor comportamentele care duc la creșterea nivelului de poluare și de a îmbunătăți calitatea vieții vrâncenilor. Montarea acestor senzori performanți de măsurare a calității aerului în cele cinci orașe este o premieră în județ. Cu ajutorul lor vom avea date locale care ne vor permite pe viitor să cunoaștem mai bine calitatea aerului și să luăm măsuri adecvate pentru îmbunătățirea acesteia”, a precizat Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea.

Această campanie de achiziționare și montare a celor cinci senzori performanți în orașele Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, precum și dezvoltarea unui website accesibil de pe mobil și desktop, la care publicul să aibă acces, este una dintre cele 4 campanii derulate de Consiliul Județean Vrancea în acest an, potrivit obligațiilor asumate de instituția publică prin Planul de menținere a calității aerului în județul Vrancea 2019-2023.

Pe lângă montarea celor cinci senzori la nivel de județ, până la finalul lunii decembrie, se vor derula încă trei campanii privind măsura ˮConștientizarea populației cu privire la nivelul real al calității aerului, la implicațiile asupra sănătății umaneˮ:

– Campanie locală OOH (în cele cinci orașe ale județului – Focșani, Odobești, Panciu, Mărășești și Adjud) având ca obiectiv promovarea campaniei, a websit-ului de campanie și accesarea informațiilor de pe site cu nivelul de poluare.

– Campanie de conștientizare realizată în 10 UAT-uri din județ, cu tema: „Soluții și provocări locale legate de îmbunătățirea calității aerului pe plan local”. Seminariile vor fi susținute de un expert din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care va vorbi despre soluții concrete pentru reducerea poluării aerului la nivelul UAT-urilor din Vrancea.

– Campanie de informare în presa locală online pentru informarea cetățenilor cu privire la senzorii achiziționați, educarea acestora în vederea accesării website-ului cu informații de la senzori și creșterea gradului de conștientizare legat de importanța calității aerului.

 

 

Consiliul Județean Vrancea

Cătălin Toma este președintele delegației României la Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa, care are loc la Strasbourg între 21-23 martie

Cătălin Toma este președintele delegației României la Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa, care are loc la Strasbourg între 21-23 martie

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, participă în aceste zile la Strasbourg, în Franța, în calitate de președinte al delegației României, la Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa (CPLRE) al Consiliului Europei, care are loc în perioada 21-23 martie 2023, la sediul Parlamentului European și la Palatul Europei. Azi …
Citește mai mult
Informare – cerere de propuneri de proiecte „Înfrățirea orașelor” – 2023

Informare – cerere de propuneri de proiecte „Înfrățirea orașelor” – 2023

Agenţia Executivă Europeană pentru Educaţie şi Cultură (EACEA) de la Bruxelles, în calitate de autoritate de management, a publicat la 20 ianuarie a.c. textul oficial al cererii “ÎNFRĂȚIREA ORAȘELOR” 2023 din cadrul programului CERV – Cetăţeni, Egalitate, Drepturi şi Valori 2021-2027.  Aplicaţiile pot fi depuse începând cu 15 martie 2023, …
Citește mai mult
𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐏𝐨𝐞𝐳𝐢𝐞𝐢 – 𝟐𝟏 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞

𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐏𝐨𝐞𝐳𝐢𝐞𝐢 – 𝟐𝟏 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞

Cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei, Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” organizează mai multe activități. „Medalion literar Oana - Diana Renea”, la Secția pentru Copii și Tineret -  participă 40 de preșcolari de la Grădinița nr. 7 Focșani, coordonați de doamnele prof. înv. preșcolar Violeta Cristian, Mirela Croitoru, Iuliana Milea, Dana …
Citește mai mult