Oportunitati

Înapoi
imagine de fundal

Publicarea Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.3A – Investițiile pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – Infrastructura de acces AGRICOLĂ, din PNDR 2020

COMUNICAT DE PRESĂ

AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru obținerea finanțării pentru proiectele de investiții în infrastructura de acces agricolă

 Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat, pe pagina oficială de internet www.afir.info, Ghidul solicitantului pentru obținerea sprijinului financiar acordat prin submăsura 4.3 –componenta infrastructura de acces agricolă din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Submăsura finanțează Investițiile pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – componenta infrastructura de acces agricolă.

Sesiunea pentru primirea cererilor de finanțare se va desfășura on-line în intervalul 28 octombrie 2021, ora 9.00 – 27 ianuarie 2022, ora 16.00. Suma totală disponibilă pentru investiții în cadrul acestei sesiuni este de aproape 105 milioane euro.

Scopul investițiilor sprijinite prin submăsura 4.3-A trebuie să fie îmbunătățirea performanței economice a fermelor și facilitarea modernizării acestora, în special în vederea creșterii participării și orientării către piață, dar și pentru a asigura diversificarea agricolă. În mod direct, finanțarea pe care o pot obține unitățile administrativ teritoriale prin PNDR trebuie să asigure îmbunătățirea accesibilității exploatațiilor agricole prin realizarea sau modernizarea căilor de acces, asigurând totodată o mai bună aprovizionare și un acces mai facil către consumatori și piețele de desfacere.” a precizat Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai MORARU.

Sprijinul nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși 1.000.000 Euro pentru un proiect.

Beneficiari ai submăsurii sunt unitățile administrativ teritoriale și/ sau asociații ale acestora, constituite conform legislației naționale în vigoare.

Una din condițiile de finanțare este ca investiția să fie racordată la un drum existent. Totodată, solicitanții trebuie să facă dovada proprietății sau a dreptului de administrare a terenului pe care se realizează investiția.

Prin proiectele depuse vor fi finanțate investiții în construcția, extinderea și/sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme (căi de acces din afara exploatațiilor agricole).

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Modificările aduse Ghidului solicitantului pentru sesiunea din 2021 au ca scop alinierea la noile prevederi din legislația națională și europeană, dar și simplificarea procedurii de depunere a Cererilor de finanțare.

Astfel, ca urmare a modificării și completării HG 226/2015[1] solicitanții trebuie să facă dovada, la depunerea Cererii de finanțare, că au demarat procedura de evaluare a impactului asupra mediului. În acest sens, prin Declarație pe propria răspundere solicitantul se angajează că va depune, la contractare, documentul final emis de autoritatea teritorială competentă de protecția mediului.

Tot în conformitate cu noile prevederi din HG 226/2015 s-a prevăzut posibilitatea de a prelungi durata de execuție a contractului de finanțare doar în cazul în care au fost efectuate plăți de minimum 45% din valoarea ajutorului public nerambursabil contractat. Este prevăzută, de asemenea, posibilitatea de prelungire a termenului pentru depunerea cererii pentru prima tranșă de plată (de 6/ 12 luni) cu cel mult 3 luni, cu plata penalităților aferente menționate în contractul de finanțare.

Pentru această sesiune s-a introdus condiția de eligibilitate care prevede că, în cazul proiectelor din aria de aplicabilitate a ITI Delta Dunării, solicitantul trebuie să prezinte avizul de conformitate cu obiectivele Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă pentru Delta Dunării (SIDD DD).

Ca urmare a intrării în vigoare a OUG 57/2019 – Codul administrativ, s-au introdus precizări privind inventarul bunurilor aparținând domeniului public al Unității Administrativ Teritoriale (UAT), precum  și modalitatea de actualizare a acestuia.

Au fost introduse costuri medii totale pe km de investiție în funcție de tipurile de drum, costuri care vor trebui avute în vedere la încadrarea cheltuielilor totale eligibile din bugetul proiectului per km de investiție.

Evident, este prevăzută posibilitatea utilizării de către solicitanți a semnăturii electronice pentru semnarea documentelor depuse la AFIR.

Detalii privind tipurile de investiții și condițiile specifice accesării de fonduri europene pentru Infrastructura de acces agricolă pot fi consultate gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, pagina dedicată submăsurii 4.3Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – Infrastructura de acces agricolă. Cererile de finanțare se depun on-line, pe site-ul Agenției, de la momentul lansării sesiunii.

 

Consultați comunicatul AICI.

Noul Consiliu Județean Vrancea pentru mandatul 2024-2028 este constituit. Președintele Nicușor Halici a depus jurământul

Noul Consiliu Județean Vrancea pentru mandatul 2024-2028 este constituit. Președintele Nicușor Halici a depus jurământul

În sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea a avut loc astăzi ceremonia solemnă a ședinței de constituire a noului Consiliu Județean pentru mandatul 2024-2028 și depunerea jurământului de către noul președinte, Nicușor Halici (PSD) și de către noii consilieri județeni, aleși la alegerile locale care au avut loc în …
Citește mai mult
Deschiderea noului an universitar, la Focșani. Vicepreședintele CJ, Ionel Cel-Mare: ”Învățământul este o prioritate pentru Consiliul Județean Vrancea”

Deschiderea noului an universitar, la Focșani. Vicepreședintele CJ, Ionel Cel-Mare: ”Învățământul este o prioritate pentru Consiliul Județean Vrancea”

Astăzi a avut loc deschiderea anului universitar 2024-2025 la filialele din Focșani ale  celor două universități prestigioase, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și Universitatea din București, în cadrul unei ceremonii comune care s-a desfășurat la Teatrul Municipal ”Mr. Gh. Pastia”, ce a marcat deschiderea și parteneriatul dintre cele …
Citește mai mult
S-a deschis circulația pe podul peste râul Putna, la Vadu Roșca, în urma finalizării lucrărilor de consolidare

S-a deschis circulația pe podul peste râul Putna, la Vadu Roșca, în urma finalizării lucrărilor de consolidare

Veste bună pentru toți cetățenii care tranzitează drumul județean 204D: astăzi s-a deschis circulația pe podul din beton armat de pe DJ 204D, km 24+400, peste râul Putna, care face legătura între Vadu Roșca și Vulturu, ca urmare a finalizării lucrărilor de reabilitare și consolidare a podului. La fața locului …
Citește mai mult