Noutati

Înapoi
imagine de fundal

Parcuri industriale posibile în Vrancea: Mândrești – Răstoaca, Vulturu, Garoafa, Adjud și Bolotești

Dezvoltarea economică a județului Vrancea, prin înființarea de parcuri industriale, este una dintre cele mai importante teme din mandatul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Dumitru Toma.

O întâlnire foarte importantă pe acest subiect a fost organizată sâmbătă, 14 noiembrie a.c., de către șeful administrației județene, împreună cu ministrul lucrărilor publice și dezvoltării Ion Ștefan, la sediul CJ Vrancea. La discuții au participat doamna Vasilica Baciu, director pentru servicii comunitare de utilități publice și parcuri Industriale din cadrul MLPDA și mai mulți primari din Vrancea, interesați de construirea unor parcuri industriale în localitățile lor. Întâlnirea de astăzi a pornit de la o realitate tristă pentru județul nostru, în care nu există niciun parc industrial, dar și pentru întreaga zonă a Moldovei, care din păcate, este slab dezvoltată la acest capitol.

În județul Vrancea, o dezvoltare economică echilibrată ar presupune construirea unor parcuri industriale atît în zona de câmpie, cât și în zona de munte și există proiecte și deschidere pentru edificarea unor poli de dezvoltare economică din partea administrațiilor din Focșani (zona Mândrești – Răstoaca), Adjud, Vulturu, Bolotești și Garoafa.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență este asigurată finanțarea necesară pentru înființarea de parcuri industriale, inclusiv asigurarea de utilități, fiind alocată suma de 700 de milioane de euro, din fonduri europene. Ministrul Ion Ștefan a precizat că toate proiectele legate de parcurile industriale vor fi finanțate, neexistând probleme la acest capitol. De asemenea, operatorii din parcul industrial beneficiază de o serie de facilități: scutire de la plata impozitului și taxelor pe terenul și clădirile din parcul industrial, alte facilități acordate de unitățile administrativ teritoriale, iar IMM-urile pot accesa și granturi pentru dezvoltarea afacerilor.

Un parc industrial trebuie să aibă o suprafață de cel puțin 5 hectare, să beneficieze de toate utilitățile și acces la drum național, de preferință autostradă sau drum expres. Organizarea unui parc industrial ar putea conduce la dezvoltarea economică, prin atragerea de investitori și crearea de noi locuri de muncă. ”Stă în puterea noastră, a comunităților locale din Vrancea, să demarăm rapid tot ceea ce ține de punerea în aplicare a proiectelor privind construirea parcurilor industriale și dezvoltarea economiei locale”, a spus președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.

Realizarea de parcuri industriale este strâns legată de o infrastructură de calitate, care să permită o conectivitate bună cu restul țării și mișcarea rapidă a mărfurilor și a oamenilor. Ministrul Ion Ștefan a precizat că județul Vrancea va beneficia de o nouă infrastructură rutieră și feroviară, îmbunătățită, în următorii ani. ”Avem determinarea și puterea să facem aceste parcuri industriale. Și pentru că e nevoie de infrastructură, vreau să vă spun clar faptul că în maximum 4 – 5 ani vom circula pe Autostrada A7 de la Bacău până la București, trecând prin Focșani și Ploiești, toată finanțarea fiind asigurată din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un program care beneficiază de o alocare de zeci de miliarde de euro. Până atunci trebuie să ajutăm industria locală regională să devină puternică”, a declarat ministrul Ion Ștefan. Acesta a subliniat faptul că se dorește dezvoltarea industriei locale regionale, cu oameni din județul Vrancea și sprijinirea antreprenorilor din județul nostru. ”Avem capacitatea de finanțare, depinde de noi să ne mișcăm repede și să implementăm aceste proiecte. Avem programe de finanțări nerambursabile pentru firme și numeroase oportunități și facilități, cum ar fi scutiri de taxe și impozite pentru toți cei care vor activa în cadrul parcurilor industriale. Avem capacitatea de finanțare a creării parcurilor industriale. Sunt alocate fonduri pentru tot ceea ce presupune înființarea și operaționalizarea parcurilor. Suplimentar, pot spune public faptul că toate cheltuielile pentru studiile de fezabilitate făcute de primării vor fi decontate din bugetul PNRR. Un singur lucru trebuie să facem cu toții pentru ca proiectele să devină realitate. Ministerul Lucrărilor Publice, Consiliul Județean Vrancea și primăriile din Vrancea trebuie să dea dovadă de implicare maximă, astfel încât până la sfârșitul anului 2021 tot ceea ce ține de actele și documentele premergătoare lucrărilor efective să fie finalizate”, a mai declarat ministrul lucrărilor publice și dezvoltării.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Dumitru Toma, le-a spus primarilor că trebuie să își dimensioneze corect viitoarele investiții și să demareze procedurile, pentru a se încadra în termenele cerute pentru edificarea parcurilor industriale. ”Am rugămintea la dvs., domnilor primari, să identificați zonele în care se pot construi parcuri industriale, ținând cont de strategia specifică fiecărei localități. Îmi doresc să aveți o viziune de dezvoltare integrată, cu tot ceea ce presupune o investiție de o asemenea amploare. În calitate de președinte al Consiliului Județean vă asigur de toată disponibilitatea în ceea ce privește susținerea și colaborarea cu instituția pe care o conduc”, a spus Cătălin Toma. Acesta a specificat faptul că în viitorul apropiat, Guvernul va schimba actualiza modul în care pot fi realizate parteneriate între Consiliile Județene și primăriile din județ, fără a mai fi nevoie de crearea de Asociații de Dezvoltare Intercomunitare (ADI-uri), care necesitau documentații numeroase și un timp îndelungat până la constituire. În urma parteneriatelor dintre CJ-uri și primării, administrația județeană va putea prelua, de exemplu, investițiile începute și pe care UAT-urile nu mai au forța financiară să le finalizeze. ”Guvernarea liberală simplifică, așadar, tot ceea ce ține de operațiunile premergătoare marilor investiții. Oamenii așteaptă de la noi să facem investiții, pentru un trai mai bun și în Vrancea, nu doar în alte județe”, a mai spus președintele CJ Vrancea, la finalul întâlnirii.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Vă aducem la cunoștință că în intervalul 25 octombrie - 10 noiembrie 2021, participarea la cursurile de inițiere în cadrul Bazinului de înot didactic este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv …
Citește mai mult
Lucrări pregătitoare pentru asfaltare pe DJ 202E, la Obrejița

Lucrări pregătitoare pentru asfaltare pe DJ 202E, la Obrejița

Lucrări în plină desfășurare pe drumul județean 202 E (limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboești cu conectivitate directă la reţeaua TEN-T), la Obrejița, unde se toarnă stratul de balast reciclat, lucrări pregătitoare în vederea asfaltării. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a fost astăzi la …
Citește mai mult
Locuri de munca vacante, la data de 21.10.2021

Locuri de munca vacante, la data de 21.10.2021

Oferta locurilor de munca vacante, la data de 21.10.2021 În data de 21.10.2021, au fost declarate de către agenții economici 123 de locuri de muncă vacante în județul Vrancea. Pentru detalii suplimentare vă rugăm sa accesați pagina de web https://www.anofm.ro/?agentie=Vrancea&page=0, sau puteți solicita detalii la numerele de telefon 0237/224677, 0237/224678. (email: …
Citește mai mult

ANUNȚ IMPORTANT !

În intervalul 25 octombrie - 10 noiembrie 2021, accesul persoanelor în incinta Consiliului Județean Vrancea (cu excepția angajaților) este permis doar celor care:

  1. fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, fapt ce poate fi dovedit prin scanarea codului QR;
  2. prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  3. se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, fapt dovedit prin adeverință de la medicul de familie sau document emis de Direcția de Sănătate Publică.

În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate,
dovada se face prin intermediul unui document, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Nota: Documentele verificate nu se păstrează în sistemul de date al Consiliului Județean Vrancea, ele fiind returnate persoanelor verificate. 

Cererile, petitiile si orice alte documente sau informatii pot fi solicitate telefonic:

Sau in scris la:

Modalitatea de depunere online a documentelor poate fi accesată la linkul https://cjvrancea.ro/modalitatea-de-depunere-a-documentelor-online

Vă mulțumim pentru înțelegere!