Noutati

Înapoi
imagine de fundal

Parcuri industriale posibile în Vrancea: Mândrești – Răstoaca, Vulturu, Garoafa, Adjud și Bolotești

Dezvoltarea economică a județului Vrancea, prin înființarea de parcuri industriale, este una dintre cele mai importante teme din mandatul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Dumitru Toma.

O întâlnire foarte importantă pe acest subiect a fost organizată sâmbătă, 14 noiembrie a.c., de către șeful administrației județene, împreună cu ministrul lucrărilor publice și dezvoltării Ion Ștefan, la sediul CJ Vrancea. La discuții au participat doamna Vasilica Baciu, director pentru servicii comunitare de utilități publice și parcuri Industriale din cadrul MLPDA și mai mulți primari din Vrancea, interesați de construirea unor parcuri industriale în localitățile lor. Întâlnirea de astăzi a pornit de la o realitate tristă pentru județul nostru, în care nu există niciun parc industrial, dar și pentru întreaga zonă a Moldovei, care din păcate, este slab dezvoltată la acest capitol.

În județul Vrancea, o dezvoltare economică echilibrată ar presupune construirea unor parcuri industriale atît în zona de câmpie, cât și în zona de munte și există proiecte și deschidere pentru edificarea unor poli de dezvoltare economică din partea administrațiilor din Focșani (zona Mândrești – Răstoaca), Adjud, Vulturu, Bolotești și Garoafa.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență este asigurată finanțarea necesară pentru înființarea de parcuri industriale, inclusiv asigurarea de utilități, fiind alocată suma de 700 de milioane de euro, din fonduri europene. Ministrul Ion Ștefan a precizat că toate proiectele legate de parcurile industriale vor fi finanțate, neexistând probleme la acest capitol. De asemenea, operatorii din parcul industrial beneficiază de o serie de facilități: scutire de la plata impozitului și taxelor pe terenul și clădirile din parcul industrial, alte facilități acordate de unitățile administrativ teritoriale, iar IMM-urile pot accesa și granturi pentru dezvoltarea afacerilor.

Un parc industrial trebuie să aibă o suprafață de cel puțin 5 hectare, să beneficieze de toate utilitățile și acces la drum național, de preferință autostradă sau drum expres. Organizarea unui parc industrial ar putea conduce la dezvoltarea economică, prin atragerea de investitori și crearea de noi locuri de muncă. ”Stă în puterea noastră, a comunităților locale din Vrancea, să demarăm rapid tot ceea ce ține de punerea în aplicare a proiectelor privind construirea parcurilor industriale și dezvoltarea economiei locale”, a spus președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.

Realizarea de parcuri industriale este strâns legată de o infrastructură de calitate, care să permită o conectivitate bună cu restul țării și mișcarea rapidă a mărfurilor și a oamenilor. Ministrul Ion Ștefan a precizat că județul Vrancea va beneficia de o nouă infrastructură rutieră și feroviară, îmbunătățită, în următorii ani. ”Avem determinarea și puterea să facem aceste parcuri industriale. Și pentru că e nevoie de infrastructură, vreau să vă spun clar faptul că în maximum 4 – 5 ani vom circula pe Autostrada A7 de la Bacău până la București, trecând prin Focșani și Ploiești, toată finanțarea fiind asigurată din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un program care beneficiază de o alocare de zeci de miliarde de euro. Până atunci trebuie să ajutăm industria locală regională să devină puternică”, a declarat ministrul Ion Ștefan. Acesta a subliniat faptul că se dorește dezvoltarea industriei locale regionale, cu oameni din județul Vrancea și sprijinirea antreprenorilor din județul nostru. ”Avem capacitatea de finanțare, depinde de noi să ne mișcăm repede și să implementăm aceste proiecte. Avem programe de finanțări nerambursabile pentru firme și numeroase oportunități și facilități, cum ar fi scutiri de taxe și impozite pentru toți cei care vor activa în cadrul parcurilor industriale. Avem capacitatea de finanțare a creării parcurilor industriale. Sunt alocate fonduri pentru tot ceea ce presupune înființarea și operaționalizarea parcurilor. Suplimentar, pot spune public faptul că toate cheltuielile pentru studiile de fezabilitate făcute de primării vor fi decontate din bugetul PNRR. Un singur lucru trebuie să facem cu toții pentru ca proiectele să devină realitate. Ministerul Lucrărilor Publice, Consiliul Județean Vrancea și primăriile din Vrancea trebuie să dea dovadă de implicare maximă, astfel încât până la sfârșitul anului 2021 tot ceea ce ține de actele și documentele premergătoare lucrărilor efective să fie finalizate”, a mai declarat ministrul lucrărilor publice și dezvoltării.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Dumitru Toma, le-a spus primarilor că trebuie să își dimensioneze corect viitoarele investiții și să demareze procedurile, pentru a se încadra în termenele cerute pentru edificarea parcurilor industriale. ”Am rugămintea la dvs., domnilor primari, să identificați zonele în care se pot construi parcuri industriale, ținând cont de strategia specifică fiecărei localități. Îmi doresc să aveți o viziune de dezvoltare integrată, cu tot ceea ce presupune o investiție de o asemenea amploare. În calitate de președinte al Consiliului Județean vă asigur de toată disponibilitatea în ceea ce privește susținerea și colaborarea cu instituția pe care o conduc”, a spus Cătălin Toma. Acesta a specificat faptul că în viitorul apropiat, Guvernul va schimba actualiza modul în care pot fi realizate parteneriate între Consiliile Județene și primăriile din județ, fără a mai fi nevoie de crearea de Asociații de Dezvoltare Intercomunitare (ADI-uri), care necesitau documentații numeroase și un timp îndelungat până la constituire. În urma parteneriatelor dintre CJ-uri și primării, administrația județeană va putea prelua, de exemplu, investițiile începute și pe care UAT-urile nu mai au forța financiară să le finalizeze. ”Guvernarea liberală simplifică, așadar, tot ceea ce ține de operațiunile premergătoare marilor investiții. Oamenii așteaptă de la noi să facem investiții, pentru un trai mai bun și în Vrancea, nu doar în alte județe”, a mai spus președintele CJ Vrancea, la finalul întâlnirii.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

ANUNȚ PUBLIC

ANUNȚ PUBLIC

𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐁𝐚𝐳𝐢𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐈̂𝐧𝐨𝐭 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐬𝐮𝐬𝐩𝐞𝐧𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐥𝐮𝐧𝐚 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞! Având în vedere ORDINUL nr. 994/2018 pentru modificarea și completarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, vă aducem la cunoștință că în perioada 𝟎𝟏 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐4-𝟎𝟏 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐4 este necesară suspendarea activității cu …
Citește mai mult
Vrancea devine Curată, din 16 iulie: începe operarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret

Vrancea devine Curată, din 16 iulie: începe operarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret

Sistemul de management integrat al deșeurilor din județul Vrancea va deveni operațional începând cu data de 16 iulie 2024, când va intra în funcțiune Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret și cele 3 stații de transfer ale deșeurilor de la Focșani, Vidra și Adjud, operate de …
Citește mai mult
Locuri de muncă vacante la data de 4 iulie 2024 în Județul Vrancea și Uniunea Europeană

Locuri de muncă vacante la data de 4 iulie 2024 în Județul Vrancea și Uniunea Europeană

La data de 04.07.2024 au fost declarate de către agenții economici 224 locuri de muncă vacante în județul Vrancea și 119 locuri de muncă în țările din Uniunea Europeană. Pentru detalii suplimentare vă rugăm să accesați pagina www.anofm.ro sau la telefon 0237/224677, 0237/224678. (email: ajofm.vn@anofm.gov.ro, vrancea@anofm.gov.ro) Locuri de muncă 
Citește mai mult