10 ianuarie 2019
Notă de presă
Conducerea Consiliului Judeţean Vrancea informează cetăţenii judeţului Vrancea despre faptul că la această dată nu există probleme referitoare la procedurile de licitație a contractului și a studiului de fezabilitate, a cheltuielilor privind publicitatea și contractarea firmelor de către autoritatea publică județeană, aşa cum, în mod eronat, s-a vehiculat în mass media, prin intermediul unor informaţii lipsite de responsabilitate, menite să inducă în eroare opinia publică.
Menționăm faptul că nu a fost solicitat niciun punct de vedere sau informații de la compartimentul de resort al Consiliului Județean Vrancea cu privire la aceste aspecte semnalate în presă. Pentru a informa corect populaţia judeţului Vrancea şi pentru a clarifica situaţia la zi a derulării proiectului „Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Vrancea” cu termen de finalizare decembrie 2019, facem următoarele precizări:
„Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Vrancea” este un proiect major pentru judeţul Vrancea, care se derulează la nivelul tuturor celor 73 de localităţi vrâncene (68 de comune și 5 orașe).
Proiectul co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune şi implementat de Consiliul Judeţean Vrancea nu a fost scos la licitație, acesta fiind prelungit conform actului adițional nr. 1/18.12.2018 la contractul de finanțare nr.124/20.09.2017 şi are termen de finalizare data de 31 decembrie 2019. În prezent, stadiul de realizare al proiectului este de 95%.
Acesta cuprinde 11 contracte, dintre care 9 sunt finalizate: 5 contracte de servicii (4 finalizate, 1 fazate), 4 contracte de lucrări (3 finalizate, 1 în derulare) și 2 contracte de furnizare (ambele finalizate). Aplicația de finanțare a proiectului impune realizarea publicității acestuia, activitate care se va efectua prin contractul a cărui procedură de atribuire se află în derulare.
UAT-urile județului Vrancea au încheiat contracte de salubrizare cu 17 agenți economici, licențiați ai Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). În anul 2009, Consiliul Județean Vrancea nu a organizat nici o licitație pentru studiile de fezabilitate. Atât proiectul tehnic, cât și studiile de fezabilitate au fost întocmite la nivelul Ministerului Mediului și apoi livrate către Consiliul Județean Vrancea pentru a putea realiza implementarea acestora.
Ultimul pas legal, necesar de îndeplinit, pentru ca proiectul de management al deşeurilor să poată deveni operaţional, este delegarea, prin achiziție publică, a operatorului CMID și a operatorului care va contracta cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Vrancea Curată” colectarea deșeurilor de la punctele de colectare din localități. Din punct de vedere legal și potrivit normelor impuse de Uniunea Europeană, infrastructura realizată în cadrul proiectului poate fi pusă în funcţiune doar după ce este desemnat, prin licitaţie publică, operatorul care va opera CMID.
„Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Vrancea“ urmăreşte să stabilească, la nivelul judeţului Vrancea, un sistem de management al deşeurilor sustenabil, suportabil şi eficient, care îndeplineşte directivele Uniunii Europene şi legislaţia României.
Proiectul va îmbunătăţi viaţa locuitorilor judeţului Vrancea şi va contribui la menţinerea unui mediu mai curat şi mai sigur prin serviciile de colectare şi depozitare a deşeurilor.
Citește și: