Anunturi

Înapoi
imagine de fundal

DREPT LA REPLICĂ publicația ”Libertatea” – Parcul Memoriei Naționale

DREPT LA REPLICĂ publicația ”Libertatea” – Parcul Memoriei Naționale

Având în vedere publicarea reportajului ”Parcul Memoriei Naţionale arată ca un tăpşan împrejmuit cu sârmă ghimpată. Ei au murit pentru ţară, noi zicem că pomii o să crească mai încolo”, apărut în publicația ”Libertatea” în data de 23 februarie 2021, dorim să vă aducem la cunoștință mai multe informații, care, dacă ar fi fost solicitate de autorul articolului, ar fi condus la o mai bună informare a opiniei publice și la realizarea unui material jurnalistic echilibrat, prin prezentarea situației reale a Parcului Memoriei Naționale.

Consiliul Județean Vrancea, alături de partenerii săi, Ministerul Apărării Naţionale, Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Dracea” și societatea Antena 3 S.A.,  implementează cel mai mare proiect dedicat memoriei ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial, Parcul Memoriei Naționale ”Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” – RoMândria. În cadrul proiectului a fost împădurită o suprafață de 74,44 ha cu un număr de 335.000 puieți de stejar, ulm, tei, jugastru, urmând ca în următorii ani pădurea să fie amenajată sub forma unui parc deschis publicului, în apropierea Mausoleului Mărășești.

Pentru ca acest monument viu să ajungă la starea de masiv au fost efectuate lucrări de întreținere și împădurire de către specialiști atestați în domeniul silvic, în termene și etape strict prevăzute în graficul general de realizare a investiției. Pe parcursul anului 2020 au fost recepționate lucrările de completări împăduriri aferente anului I și II de vegetație, retezări și revizuiri și au fost executate lucrări de combatere a dăunătorilor/erbicidare (3 acțiuni), lucrări de întreținere (patru acțiuni de prășilă mecanizat și manual) și plantația a fost udată în patru etape. Toate aceste lucrări prestate au fost recepționate atât de reprezentanți ai Consiliului Județean Vrancea, cât și de reprezentanți ai Romsilva, ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și ai Gărzii Forestiere, aceștia certificând realizarea întocmai a etapelor de împădurire și întreținere conform proiectului tehnic.

De asemenea, CJ Vrancea, prin echipa de implementare a proiectului și prin comisia de recepție a lucrărilor de întreținere a plantației forestierem, a efectuat pe parcursul anului 2020 un număr de 16 vizite la amplasament, pentru monitorizarea execuției lucrărilor și a stării de vegetație.

Totodată, beneficiind de expertiza partenerilor din proiect, Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin  Dracea”,  precum și de supervizarea Gărzii Forestiere Focșani, CJ Vrancea a luat deciziile cele mai potrivite cu privire la monitorizarea stării de vegetație, urgentarea sau devansarea anumitor lucrări și suplimentarea acelor categorii de lucrări esențiale pentru evitarea unor situații periculoase pentru starea de vegetație a puieților forestieri.

În perioada octombrie-noiembrie 2020, Comisia de verificare a lucrărilor de control anual al regenerărilor efectuate în anul 2020 la obiectivul de investiții Parcul Memoriei Naționale ”Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” constituită la nivelul Gărzii Forestiere Focșani a constatat: ”După centralizarea datelor din fișele de control anual, împăduririle executate se prezintă astfel: CU REUȘITĂ BUNĂ 74,44 ha – 100%”. Această concluzie a organelor abilitate de control în domeniul silvic confirmă faptul că proiectul Parcul Memoriei Naționale se derulează cu respectarea normativelor silvice, iar evoluția vegetației este una normală, întrucât normele silvice prevăd că stadiul de matur se atinge după 5 ani.

Afirmația autorului articolului: ”Cum arată acum parcul de lângă Mărășești? Ca după război. Pe fiecare rând, au rămas în picioare câte doi-trei puieți de stejar” este făcută cu rea credință și denaturează realitatea din teren, dovadă fiind chiar imaginile surprinse în materialul video publicat pe site-ul ”Libertatea”.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm să publicați prezentul drept la replică în aceleași condiții în care a fost publicat articolul la care face referire.

Pe viitor, în virtutea deontologiei profesiei de jurnalism, pentru o mai bună documentare și pentru prezentarea punctului de vedere al părților implicate, vă adresăm rugămintea de a ne contacta pentru un punct de vedere din partea CJ Vrancea. Vă asigurăm că mass media beneficiază de toată deschiderea conducerii instituției, prin punerea la dispoziție a informațiilor solicitate.

 

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

         

Proces verbal de licitație

Proces verbal de licitație

PROCES VERBAL DE LICITAȚIE încheiat astăzi 20.12.2024, la sediul Consiliului Județean Vrancea, str. Cuza Vodă, nr. 56, Focșani cu ocazia desfășurării ședinței publice de licitație, cu preselecție, cu strigare, privind valorificarea masei lemnoase pe picior, aferentă unui număr total de 147 de arbori cu un volum brut total de 408,32 …
Citește mai mult
”Olimpicii pe primul loc”: premiem excelența în educație și sport!

”Olimpicii pe primul loc”: premiem excelența în educație și sport!

Sala de peste 100 de locuri a plenului Consiliului Județean a fost neîncăpătoare pentru performerii județului Vrancea de la Olimpiadele naționale și internaționale, premiați astăzi de președintele Nicușor Halici în cadrul evenimentului ”Olimpicii pe primul loc!”, în două serii de premiere. Este vorba despre 163 de elevi din clasele V-XII …
Citește mai mult
PROCES VERBAL încheiat cu ocazia ședinței de preselecție a operatorilor economici înscriși la licitația/negocierea de masă lemnoasă pe picior

PROCES VERBAL încheiat cu ocazia ședinței de preselecție a operatorilor economici înscriși la licitația/negocierea de masă lemnoasă pe picior

PROCES VERBAL - Încheiat azi 16.12.2024 ora 11:30 cu ocazia ședinței de preselecție a operatorilor economici înscriși la licitația/negocierea de masă lemnoasă pe picior, organizată de Consiliul Județean Vrancea, pentru data de 20.12.2024 ora 12:00, conform prevederilor H.G. nr. 715/2017, cu modificările și completările ulterioare
Citește mai mult