Noutati

Înapoi
imagine de fundal

Comunicat de presă

Premieră: 3.000 de hectare de teren agricol din județul Vrancea pot fi irigate din Canalul Siret- Bărăgan

 

În premieră pentru județul Vrancea, astăzi a avut loc pentru prima oară după anul 1989 alimentarea cu apă a sistemului de irigații, din Canalul Siret-Bărăgan. La acest eveniment istoric au participat Primul-ministru Viorica Dăncilă, Ministrul Agriculturii Petre Daea și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Astăzi a fost dată în funcțiune Stația de Pompare și Repompare a Apei SRP5 Haret, din Amenajarea complexă Ruginești-Pufești-Panciu județul Vrancea, care va alimenta cu apă sistemul de irigații, din Canalul Magistral Siret-Bărăgan. Este pentru prima oară când stația de pompare de la Haret funcționează, în 30 de ani, de când aceasta a fost construită, în anul 1988.

În prezența oficialităților a fost pus în funcțiune unul dintre cele două agregate de pompare, care au fost reabilitate în cadrul unui program derulat cu fonduri de la bugetul de stat, de către Ministerul Agriculturii. Acest agregat de pompare va deservi irigarea a 737 hectare de teren. Al doilea agregat de pompare va fi pus în funcțiune până la data de 3 iulie a.c., termenul limită de finalizare a lucrărilor. În total, cele 2 agregate care vor fi funcționale în această vară pot iriga circa 3.000 de hectare de teren agricol.

Apa este introdusă în canalul de distribuție a apei, care a fost reabilitat pe o lungime de 3,6 km, iar agricultorii își pot lua apa din canalul de irigații cu instalațiile proprii. Apa este gratuită pentru agricultori, fiind subvenționată în integralitate de statul român.

”Am făcut un pas istoric în ceea ce privește polul secetei din România. Întreaga suprafață agricolă este afectată de secetă atunci când nu avem irigații. Solicit doamnei prim-ministru și încurajez Guvernul României să găsim o soluție definitivă pentru a finaliza această mare investiție, care va rezolva problema irigațiilor în agricultură în această zonă a țării, este vorba despre Canalul Siret-Bărăgan”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan.
”O investiţie foarte importantă. Putem vorbi de agricultură ca de un domeniu strategic pentru România şi cred că acest moment este foarte important, un moment istoric, pentru că după 1989 încoace, niciun Guvern nu s-a gândit să introducă irigaţiile pe Canalul Siret-Bărăgan.Vreau să-l felicit pe domnul ministru al Agriculturii şi pentru această iniţiativă şi pentru faptul că, conform programului de guvernare, încearcă să asigure irigaţii pe o suprafaţă cât mai mare, vorbim acum de 1,2 milioane de hectare, până în 2020 vom ajunge la 2 milioane de hectare”, a declarat primul-ministru Viorica Dăncilă.

Canalul Siret – Bărăgan are traseul: Călimăneşti-Mărăşeşti-Focşani-Râmnicu Sărat-Buzău-Urziceni-Dridu, între Acumularea Călimăneşti de pe Siret şi lacul Dridu, situat la nord de Bucureşti, pe râul Ialomiţa. Primul tronson al Canalului Siret Bărăgan este amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea şi are o lungime de 50 de kilometri.

Oficialii au vizitat și un bazin de aspirație și au putut vedea cum sunt udate culturile prin intermediul utilajelor de irigații. Vizita s-a încheiat la ferma de cireșe a omului de afaceri Gelu Scutaru, unul dintre cei mai mari și mai experimentați producători agricoli din județul Vrancea.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

30 mai 2018

Consultare publică a Ghidului solicitantului pentru schema de ENERGIE

Consultare publică a Ghidului solicitantului pentru schema de ENERGIE

  Vă transmitem cel mai recent comunicat de presă privind publicarea în consultare publică a Ghidului solicitantului pentru schema de ENERGIE.   Pentru ușurința consultării materialului menționat, puteți accesa următorul link: Consultare publică Ghidul aferent Schemei de energie regenerabilă - Portalul AFIR - informații PS 2027 și depunere proiecte Online  
Citește mai mult
Integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile din mediul rural prin intreprinderi sociale

Integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile din mediul rural prin intreprinderi sociale

Program: „Programul Incluziune și Demnitate Sociala 2021-2027“ Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunatațirea accesului la piața muncii și masuri de activare pentru toate persoanele aflate în cautarea unui loc de munca, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lunga durata și grupurile defavorizate de pe piața …
Citește mai mult
Sedinţă extraordinară în data de 22 noiembrie 2024, ora 12.00

Sedinţă extraordinară în data de 22 noiembrie 2024, ora 12.00

Ordinea de zi a Sedintei extraordinare din data de 22 noiembrie 2023, ora 12.00
Citește mai mult