Oportunitati

Înapoi
imagine de fundal

Cerere de candidaturi 2021 pentru programul EIT JUMPSTARTER

Biroul de la Bruxelles informează că Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT*, acronim în engleză), organism independent al UE creat în 2008 pentru a întări capacitatea de inovare a Europei și având sediul la Budapesta, a deschis cererea de candidaturi 2021 pentru programul EIT JUMPSTARTEREIT Jumpstarter este o competiție europeană unică și un program de formare care ajută la dezvoltarea celor mai promițătoare și inovatoare idei de afaceri din toată Europa, un program foarte selectiv, competitiv, iar participarea la acesta deschide porțile către piețele europene și conectează cele mai bune echipe cu mari parteneri industriali ai comunităților EIT precum GE Healthcare, Siemens, Philips, Roche, Bosch, Nestlé, Pepsico și Maspex, printre altele.

Cui se adresează:

Programul vizează persoane care fac parte dintr-o echipă de proiect științific, inovatori, oameni de știință, doctoranzi sau masteranzi care au o idee de produs sau serviciu pentru a perturba piețele existente în sectoarele sănătate, agroalimentar, materii prime, energie, mobilitate urbană sau sectoare de producție, care doresc să-și scoată ideea din laborator și să o aducă pe pe piață.

Țări eligibile:

Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, România, Albania, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Insulele Feroe, Republica Macedonia de Nord, Georgia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Turcia, Ucraina și Kosovo (numai persoanele fizice sunt acceptate să participe la program în Kosovo). Alte țări eligibile în domeniul materiilor prime: toate țările eligibile pentru programul „Orizont 2020”.

Ce se va învăța?

Pe parcursul programului de 8 luni, cei interesați vor găsi și valida cel mai bun model de afaceri pentru ideea lor inovatoare. Cursurile se bazează pe metodologia „lean start-up” din Silicon Valley transpusă în mediul european, mai precis: cum să fie îmbunătățită afacerea, segmentarea pieței, valoarea clienților, importanța datelor financiare, elementele de bază ale investițiilor, elementele de bază juridice. Se va acorda asistență pentru călătorii și cazare în timpul programului, iar cele mai bune echipe din fiecare categorie vor avea șansa de a câștiga un premiu în valoare de 10.000 EUR.

*EIT face parte integrantā din programul european „Orizont 2020”, programul-cadru de cercetare şi inovare al Uniunii Europene, şi are un rol foarte important în sprijinirea obiectivelor UE de a crea o creştere economicā durabilā şi locuri de muncā, ajutând antreprenorii şi inovatorii sā-şi transforme cele mai bune idei în produse şi servicii utile Europei.

Institutul susține ideile noi, reunind „triunghiul cunoaşterii integrate” (KIT, acronimul în englezā) format din întreprinderi, universitāți şi centre de cercetare de vârf, pentru a crea parteneriate transfrontaliere dinamice, numite Comunități de cunoaştere şi inovare (KIC, acronim în englezā). KIC-EIT creeazā şi gāsesc soluții inovatoare la provocāri majore ale societāții în domenii precum: energia, clima, sānātatea, materiile prime, digitalizarea şi hrana.

În prezent, EIT deține 8 comunitāți de inovare:

  • EIT Climā/EIT Climate-KIC: pentru adaptarea la schimbārile climatice şi atenuarea acestora;
  • EIT Societatea digitalā/EIT Digital: pentru promovarea transformārii digitale a Europei;
  • EIT Inovare în domeniul energetic/EIT InnoEnergy: pentru realizarea energiei durabile;
  • EIT Sānātate/EIT Health: pentru îmbunātāțirea calitāții vieții cetāțenilor europeni şi a sustenabilitāții sistemelor de asistențā medicalā şi socialā;
  • EIT Materii prime/EIT Raw Materials: pentru accesibilitatea, disponibilitatea şi utilizarea durabilā a materiilor prime, în beneficiul economiei şi al cetāțenilor;
  • EIT Hranā/EIT Food: pentru plasarea Europei în centrul unei revoluții globale a producției şi a inovārii alimentare.

Din 2020, EIT a creat alte 2 noi comunitāți de cunoaştere:

EIT Producție/EIT Manufacturing: pentru întārirea şi creşterea competitivitāții industriei prelucrātoare din Europa;

EIT Mobilitate urbanā/EIT Urban mobility: pentru furnizarea de soluții durabile pentru mobilitatea urbanā.

Mai multe detalii pe pagina oficialā a comunitāții EIThttps://eit.europa.eu/eit-community

Prezentare generalā în românā a EIT: EIT pe scurt | European Institute of Innovation & Technology (EIT) (europa.eu)

Date importante pentru cei interesați:

  • Termenul limită pentru trimiterea ideilor de afaceri: 16 aprilie 2021 la 23:59 CET;
  • Selecția de idei și invitația pentru bootcampuri: 16 mai 2021;
  • Bootcamp-urile vor avea loc online în iunie 2021;
  • Instruiri comune locale: septembrie 2021;
  • Marea finală: noiembrie 2021.

Aplicațiile pot fi înregistrate pe pagina webhttps://apply.eitjumpstarter.eu/

Pre-înregistrare (până la 10 martie a.c.):

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSev7QvDlR-Mz2Iea-8HDSEshns2etJwGVTJ1l4A331C6SXQbA/viewform

Sărbători cu suflet vrâncean: ateliere de încondeiat ouă pentru cei mici

Sărbători cu suflet vrâncean: ateliere de încondeiat ouă pentru cei mici

Primăvara tradițiilor la Muzeul Satului Vrâncean! Arta tradițională și spiritualitatea se împletesc într-un mod frumos și autentic în pragul Sfintelor Sărbători Pascale, în cadrul unui eveniment dedicat deopotrivă copiilor și tuturor iubitorilor de tradiții din Vrancea noastră dragă. Miercuri, 16 aprilie, de la ora 14.00, vă invităm, cu mic, cu …
Citește mai mult
Ai 18 ani și locuiești într-o țară participantă la programul Erasmus+?

Ai 18 ani și locuiești într-o țară participantă la programul Erasmus+?

Ai 18 ani și ești rezident într-un stat membru al UE sau într-o țară terță asociată la programul Erasmus+? Pregătește-te să explorezi Europa! Când are loc următoarea rundă de înscrieri? Următoarea rundă de înscrieri începe la data de 2 aprilie 2025, ora 12:00 (ora Bruxelles-ului) și se încheie la data de …
Citește mai mult
Împreună cu oamenii, pentru oameni – în inima Vrancei

Împreună cu oamenii, pentru oameni – în inima Vrancei

Fiecare deplasare în județ este un prilej de a vedea care sunt provocările cu care se confruntă comunitățile, dar care sunt și reușitele lor, care ne dau speranța unui viitor mai bun pentru Vrancea. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a fost joi în mijlocul oamenilor din comuna Vidra, poarta …
Citește mai mult