Noutati

Înapoi
imagine de fundal

Campanie de screening pentru tuberculoză la nivelul populației din mediul rural din județul Vrancea

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” împreună cu Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate anunță deschiderea activității de screening TB în județul Vrancea în cadrul proiectului: POCU 4.9. „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, proiect susținut de Ministerul Sănătății și finanțat prin programul POCU.

Județul Vrancea se situează în categoria județelor cu incidența în jurul mediei pe țară (52,4 la 100.000 locuitori în 2019) și astfel, au fost selectate 13 de comunități în funcție de numărul de cazuri înregistrat: Slobozia Bradului, Sihlea, Tâmboiești, Chiojdeni, Gugesti, Cotești, Vânători, Reghiu, Țifești, Vidra, Pufești, Păunești, Homocea.

Activitatea de screening TB se desfășoară prin deplasarea caravanei mobile în localitățile menționate anterior, după un program prestabilit și cu respectarea normelor legale în vigoare.

Caravana este un cabinet medical mobil dotat cu aparatură modernă de radiologie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, dar și a altor 14 patologii, iar asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesioniști: un asistent medical de radiologie, un registrator medical și un responsabil logistică.

Prin intervenția proiectului se crește accesul la servicii socio-medicale a populației din mediul rural, cu accent pe populația vulnerabilă. Activitatea de screening vizează atât persoanele care sunt interesate de accesul la servicii de sănătate, dar care nu au posibilitățile necesare, cât și persoanele care nu sunt interesate de accesul la servicii de sănătate pentru că nu percep că au o problemă de natură medicală.

Proiectul în cadrul căruia se realizează această activitate de screening TB este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în parteneriat cu: Fundația Romanian Angel Appeal (RAA); Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), Asociația SamuSocial din România, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București este cea mai importantă unitate medicală din România cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare precum și în implementarea Strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei din România.

Proiectul “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” este finanțat prin contractul POCU/225/4/9/117426 și este cel mai mare proiect de screening al tuberculozei desfășurat în România. Acest proiect face parte din șirul de măsuri asumate de România pentru scăderea incidenţei tuberculozei, în concordanţă cu strategia END-TB a Organizației Mondiale a Sănătății.

Programul campaniei de screening TB la nivelul populației din mediul rural – județul Vrancea:

16-18 august – Slobozia Bradului

19, 22 august – Sihlea

23 august – Tîmboiești

24 august – Chiojdeni

25, 26 august – Gugești

5 septembrie – Gugești

6, 7 septembrie – Cotești

8, 9, 12 septembrie – Vînători

13 septembrie – Reghiu

14-16 septembrie – Țifești

19-21 septembrie – Vidra

22 septembrie – Pufești

23, 26, 27 septembrie – Păunești

18-30 septembrie – Homocea

 

Consultare publică a Ghidului solicitantului pentru schema de ENERGIE

Consultare publică a Ghidului solicitantului pentru schema de ENERGIE

  Vă transmitem cel mai recent comunicat de presă privind publicarea în consultare publică a Ghidului solicitantului pentru schema de ENERGIE.   Pentru ușurința consultării materialului menționat, puteți accesa următorul link: Consultare publică Ghidul aferent Schemei de energie regenerabilă - Portalul AFIR - informații PS 2027 și depunere proiecte Online  
Citește mai mult
Integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile din mediul rural prin intreprinderi sociale

Integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile din mediul rural prin intreprinderi sociale

Program: „Programul Incluziune și Demnitate Sociala 2021-2027“ Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunatațirea accesului la piața muncii și masuri de activare pentru toate persoanele aflate în cautarea unui loc de munca, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lunga durata și grupurile defavorizate de pe piața …
Citește mai mult
Sedinţă extraordinară în data de 22 noiembrie 2024, ora 12.00

Sedinţă extraordinară în data de 22 noiembrie 2024, ora 12.00

Ordinea de zi a Sedintei extraordinare din data de 22 noiembrie 2023, ora 12.00
Citește mai mult