27 februarie 2019
Astăzi a fost semnat al 9-lea contract pentru extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare
Un nou contract de lucrări din cadrul proiectului ”Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea” a fost semnat, astăzi, în prezența președintelui Consiliului Județean Vrancea și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua, domnul Marian Oprișan, a directorului SC CUP SA Focșani, domnul Gheorghe Vasilescu și a domnului Eugen Popa, director SC Hidroconstrucția SA București, constructorul care va executa aceste lucrări.
Al nouălea contract de lucrări din cadrul Vranceaqua – etapa 2, intitulat ” Înființare sistem de alimentare cu apă și canalizare în Lepșa – Greșu, UAT Tulnici; Stație de epurare Gugești; Înființare sistem apă în Sihlea, UAT Sihlea și completare sursă în Soveja.”, va deservi o populație de circa 38.000 de locuitori.
Valoarea contractului este de 103.104.217,21 lei (echivalentul a 21.706.150 euro), din care:
– 87.638.584,63 lei sunt asigurați din fonduri europene
– 13.403.548,24 lei din fonduri de la bugetul de stat
– 2.062.084,34 lei din fonduri de la bugetele locale ale Consiliului Județean Vrancea și ale UAT-urilor
În cadrul acestui contract vor fi realizate mai multe lucrări, respectiv:
În Lepșa- Greșu va fi înființată o captare de suprafață cu un dren de cca.1000 metri și o stație de pompare captare. De asemenea, se va înființa o conductă de aducțiune, în lungime de cca. 1.466 metri. La gospodăria de apă din Greșu se vor realiza stații de tratare a apei, inclusiv un pavilion de exploatare și un rezervor de înmagazinare cu o capacitate de 1.000 metri cubi.
Vor fi realizate lucrări și la rețetele de distribuție a apei si rețele de canalizare în Lepșa și Greșu, și anume:
- Va fi înființată rețeaua de distribuție si branșamente, în lungime de cca. 12.118 metri, rețeaua de canalizare menajeră și racorduri, în lungime de cca.11.590 metri, stații de pompare apă uzată și conducte de refulare
- Va fi înființată și o stație de epurare în Lepșa care va deservi populaței echivalente de 6.100 locuitori.
În comuna Sihlea va fi înființat un fron de captare alcătuit din 5 foraje noi și o conductă aducțiune, în lungime de cca. 1.827 metri. La gospodaria de apă din Sihlea vor fi efectuate lucrări privind realizarea unei stații de pompare rețea, realizarea unui rezervor de înmagazinare cu o capacitate de 600 metri cubi și realizarea unei stații de tratarea apei, inclusiv un pavilion de exploatare.
În Soveja vor fi efectuate lucrări de extindere a captării de suprafață cu un dren în lungime de cca. 500 metri și se va realiza o stație de pompare captare. De asemenea, va fi inființată o conductă de aducțiune, în lungime de cca. 3.262 metri și vor fi înființate branșamnete la rețeaua existentă de alimentare cu apă.
În Gugești se va realiza stația de epurare, unde se vor descărca apele uzate menajere colectate din UAT-urile Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Bordești, Tâmboiești, Slobozia-Bradului, Obrejița și Sihlea.
Perioada de execuție a lucrărilor este de 28 luni + 36 luni perioada de garanție.
”Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, Județul Vrancea – etapa a II-a” este un exemplu la nivel național, fiind primul proiect de acest gen implementat în România, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.
Este un proiect de amploare, prin care un mare număr de vrânceni vor beneficia de apă curentă și canalizare la standarde europene. Perioada de implementare a proiectului regional este de 4 ani, între 2018 – 2022, iar valoarea totală a investiției este de 941 milioane de lei, respectiv 207 milioane de euro. 85% din această sumă este asigurată din fonduri europene, iar restul din subvenții de la bugetul de stat și din contribuții de la bugetul local.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea
Citește și: