Oportunitati

Înapoi
imagine de fundal

Fermierii din zona montană au la dispoziției 13 milioane de euro prin PNDR 2020 pentru abatoare de capacitate mică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale primește în continuare cereri de finanțare pentru realizarea abatoarelor de capacitate mică în zona montană. Fondurile totale la dispoziția fermierilor sunt de aproximativ 13 milioane de euro și sunt acordate prin submăsura 4.2 Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cererile se depun exclusiv online pe www.afir.info până la 31 decembrie 2020, ora 16.00 sau până când, prin cererile depuse, se atinge plafonul maxim de 19,4 milioane de euro. Pragul de calitate pentru proiectele care se depun în luna august este de 40 de puncte, stabilite prin cumularea criteriilor de selecție menționate în Ghidul solicitantului (www.afir.info – investitii PNDR – sM 4.2 – Ghidul Solicitantului sM 4.2_2020 – abatoare montane). 

Finanțarea nerambursabilă acordată prin PNDR 2020 este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru realizarea unui abator de mică capacitate în zona montană, în cazul în care acesta este realizat de către IMM-uri. Pentru grupuri de producători, cooperative sau societăți cooperative intensitatea sprijinului acordat poate ajunge până la 70%. Dacă este realizat de alte întreprinderi decât cele menționate anterior, finanțarea PNDR va fi de maxiumum 40%. Fondurile nerambursabile acordate pentru o astfel de investiție pot ajunge până la maximum 300.000 euro/ proiect.

Sunt eligibile pentru finanțare investițiile în unități de sacrificare de capacitate mică destinate porcinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor, în conformitate cu Ordinul 35/ 2011 (privind aprobarea condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică, cu modificările și completările ulterioare), care sunt amplasate în localități din zona montană – vezi Unitățile administrativ teritoriale (UAT) marcate cu abrevierea ANC‐ZM din Lista UAT din zonele montane publicată pe site-ul  Agenției.

Capacitatea maximă de sacrificare a unui abator de capacitate mică, incluzând tăierile de urgenţă, presupune un maxim de 5 UVM (unitate vită mare)/ zi și încadrarea în 200 de capete/ lună pentru porcine, ovine sau caprine și de 40 de capete/ lună pentru bovine. În cazul în care se realizează o investiție pentru un centru de sacrificare acesta trebuie să funcționeze pentru cel mult 2,5 UVM/  zi și să se încadreze în 100 de capete/ lună pentru porcine, ovine sau caprine și în 20 de capete/ lună pentru bovine.

Pentru a depune o cerere de finanțare a unei unități de sacrificare de capacitate mică, în zona montană, fermierii trebuie să respecte prevederile Ghidului solicitantului și anexele aferente acestuia, publicat la secțiunea Investiții PNDR în pagina dedicată submăsurii 4.2.

AFIR, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor și a ușura identificarea cheltuielilor eligibile, a obiectivelor măsurii și a condițiilor care trebuie respectate, pune la dispoziție fermierilor un Ghid sintetic Ghid sintetic concis și lămuritor.

De asemenea, pentru informații suplimentare sau clarificări, personalul AFIR de la nivel central, dar și de la nivel regional, poate oferi solicitanților de fonduri europene informații detaliate, utile la întocmirea corectă a proiectului. Datele noastre de contact (e-mail sau telefon) sunt disponibile pe pagina web a Agenției.

 

Anunț privind selecția partenerilor privați care vor deveni membri ai Organizației de Management al Destinației Vrancea

Anunț privind selecția partenerilor privați care vor deveni membri ai Organizației de Management al Destinației Vrancea

Consiliul Județean Vrancea demarează procedura care are ca obiect selectarea partenerilor privați care vor deveni membri ai Organizației de Management al Destinației Vrancea. Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea intenționează să înființeze, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 58/1998,  “Organizația de Management al Destinației Vrancea”. …
Citește mai mult
Educație modernă pentru fiecare copil din Vrancea!

Educație modernă pentru fiecare copil din Vrancea!

Ne bucurăm să vă anunțăm finalizarea unui proiect important pentru viitorul copiilor noștri: „Dotarea școlilor speciale din subordinea Consiliului Județean Vrancea, a cabinetelor de asistență psihopedagogică din cadrul CJRAE și a Palatului Copiilor cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale”, finanțat prin PNRR – Pilonul VI: Politici pentru noua generație. …
Citește mai mult
Împreună pentru viitor! La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!

Împreună pentru viitor! La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!

Astăzi sărbătorim o zi istorică importantă pentru viitorul României moderne și democratice: 148 de ani de la proclamarea Independenței de stat a României. La Monumentul Independenței din Focșani a avut loc astăzi un ceremonial militar și religios, pentru a marca cele trei evenimente istorice majore care ne-au trasat traiectoria europeană …
Citește mai mult