News

Back
imagine de fundal

Cerere de propuneri de proiecte 2021 – proiecte de cercetare, pilot, demonstrative şi măsuri de acompaniere

Comisia europeană a deschis recent o cerere de propuneri de proiecte pentru cofinanţări prin Fondul de cercetare pentru cărbune și oțel (RFCS)

Acest fond de cercetare este complementar cu programul european « Orizont 2020 », dar este gestionat în afara acestuia, şi sprijină proiecte de cercetare și inovare în domeniile cărbunelui și al oțelului. În fiecare an, aproximativ 40 de milioane EUR sunt puse la dispoziția universităților, centrelor de cercetare, companiilor private şi a altor părţi interesate pentru finanțarea proiectelor.

Fondul este gestionat de Comisia europeană, în cooperare cu următoarele comitete și grupuri consultative:

– Comitetul pentru cărbune și oțel (COSCO), format din reprezentanți ai țărilor UE. Rolul său este de a asista Comisia în gestionarea generală a fondului,

– Grupurile consultative pentru cărbune și oțel (CAG/SAG), compuse din consilieri tehnici, desemnați de Comisie pentru o perioadă de 42 de luni. Rolul lor este de a consilia Comisia,

– Grupuri tehnice (TG), compuse din experți tehnici, numiți de Comisie. Acestea sprijină Comisia cu monitorizarea proiectelor de cercetare/pilot sau demonstrative.

Pentru informații generale despre program, dacă aveți întrebări, vă rugăm să contactați direct responsabilii europeni la adresa: RTD-STEEL-COAL@ec.europa.eu .

 

Comisia va propune o revizuire a bazei juridice a RFCS pentru a-i permite să utilizeze o parte din activele Comunității Oțelului și Cărbunelui, care se află în lichidare. Acest lucru va contribui la menținerea programului anual de cercetare, precum și la facilitarea finanțării proiectelor mari de cercetare și inovare în domeniul oțelurilor curate și inovatoare.

Activitățile de cercetare din sectorul cărbunelui se vor concentra pe regiunile în tranziție, în conformitate cu principiile Mecanismului pentru o tranziție justă (link ataşat).

Proiectele finanțate de RFCS acoperă:

– procese de producție a oțelului,

– utilizarea optimizată și conservarea resurselor, economiile de energie și îmbunătățirea eficienței industriale,

– sănătatea și siguranța la locul de muncă,

– protectia mediului,

– tehnologii care sprijină regiunile cu resurse de cărbune aflate în tranziție,

– reducerile de emisii cauzate de producția de oțel.

 

Cererea de propuneri pentru 2021 are următoarele tipuri de proiecte care pot fi finanţate:

· proiecte de cercetare: activitate experimentală sau de investigaţie (contribuția financiară maximă a UE: până la 60 %);

· proiecte-pilot și proiecte demonstrative: pentru punerea în practică a rezultatelor teoretice sau de laborator (contribuția financiară maximă a UE: până la 50 %);

· măsuri de acompaniere: promovarea și difuzarea cunoștințelor/proiectelor (contribuție financiară a UE de până la 100 %).

 

Data limită pentru depunerea aplicaţiilor este 22 septembrie 2021, ora 17:00 la Bruxelles. Regulile de participare 2021 sunt prezentate în pachetul de informații (link ataşat pentru pagina oficială) privind Fondul de cercetare pentru cărbune și oțel (RFCS) 2021.

Sistemul de depunere electronică, modelele de propuneri și toate celelalte documente relevante pot fi accesate prin intermediul portalului de finanțare și licitații al Comisiei europene (Funding and Tenders Opportunities).

Un sinopsis al proiectelor cofinanţate prin acest program, pentru perioada 2017-2020, este disponibil pe pagina de web: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/research_and_innovation/funding/documents/synopsis_of_rfcs_projects_2017-2020.pdf

 

Totodată, precizăm şi faptul că RFCS caută experți independenți cu înaltă calificare care să acționeze ca evaluatori în timpul următorului exercițiu de evaluare. Pentru a vă înscrie ca expert la RFCS, vă rugăm să vă înregistrați direct în baza de date a experților.

O fişă de prezentare a cererii se regăseşte alaturat acestei comunicări. Aici!

Noul Spital județean din Focșani, tot mai aproape de începerea construcției

Noul Spital județean din Focșani, tot mai aproape de începerea construcției

Realizarea obiectivului major de investiții pentru sănătatea vrâncenilor, noul Spital județean din Focșani, merge mai departe. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a semnat ordinul de începere pentru serviciile de proiectare la faza PTE (Proiect Tehnic de Execuție), practic ultima etapă de proiectare înainte de construcție, pentru noul Spital județean …
Read more
Primii kilometri din Autostrada Moldovei A7, inaugurați în prezența premierului Marcel Ciolacu

Primii kilometri din Autostrada Moldovei A7, inaugurați în prezența premierului Marcel Ciolacu

România marchează un pas istoric în dezvoltarea infrastructurii naționale, cu deschiderea oficială a primilor kilometri din Autostrada Moldovei A7, pe segmentul Mândrești Munteni – Focșani Nord, cunoscut drept „Cocoașa de la Focșani”. Acesta este primul lot din Autostrada Moldovei ce va fi dat în folosință, inaugurarea având loc astăzi, în …
Read more
Promenadă pe autostradă cu președintele Nicușor Halici

Promenadă pe autostradă cu președintele Nicușor Halici

Dragi vrânceni, 🛣 Vă invit miercuri, 6 noiembrie, de la ora 14.00, la promenadă pe autostradă, pentru a ne bucura de un moment istoric pentru Vrancea: deschiderea primului tronson al autostrăzii Moldovei – A7, intrarea Focșani nord (E85 – Mărășești). Avem şansa unică să descoperim autostrada împreună, până joi, 7 …
Read more
[gtranslate]