Events

Back
imagine de fundal

24 Ianuarie 2023 – 164 de ani de la Unirea Principatelor Române

Astăzi am sărbătorit la Focșani 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, desăvârșită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza și de marile personalități ale vremii. Unirea Moldovei cu Țara Românească, din 24 ianuarie 1859, reprezintă primul pas important pentru înfăptuirea statului național unitar român.

La manifestările organizate în Piața Unirii din Focșani au participat premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Angel Tâlvăr, E.S. Doamna Laurence Auer – Ambasadorul Franței în România, consilierul prezidențial Constantin Dudu Ionescu, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma și vicepreședintele Ionel Cel-Mare, parlamentari de Vrancea, prefectul și subprefecții județului Vrancea, primari, consilieri județeni și locali, reprezentanți ai clerului, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, militari și conducerea Garnizoanei Focșani, precum și șefi ai instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și ai instituțiilor deconcentrate.

Evenimentul a început cu acordarea onorului militar, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului național, urmat de alocuțiunile oficialităților.

”Vrancea are ceva unic: patru mausolee, aici sunt eroii care și-au dat viața pentru țară, pentru ca noi astăzi să vorbim despre un stat unitar și democratic. Noi, ca autorități locale, județene, guvernamentale, trebuie să ne implicăm mai mult, pentru că românii și România merită respect. Trebuie să avem credință și tăria de a spune că suntem români și de lucra împreună pentru ca această zonă să se dezvolte!”, a transmis președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

A urmat defilarea detașamentului de onoare și spectacolul istoric evocator ”Focșani, oraș al Unirii”. Manifestările s-au încheiat cu retragerea cu torțe a militarilor, iar vrâncenii s-au prins în Hora Unirii, pe vechiul hotar dintre cele două țări românești.

În prima parte a zilei de astăzi, Muzeul Unirii din Focșani a găzduit, la împlinirea a 164 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Române, un eveniment de excepție: simpozionul ”Contribuția Franței la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859”.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancei s-a bucurat de prezența Excelenței Sale Doamna Laurence Auer, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în România, în prima sa vizită oficială în județul Vrancea.

Simpozionul moderat de Romeo-Valentin Muscă, managerul Muzeului Vrancei, a avut ca subiect contribuția Franței și sprijinul acordat românilor de către Napoleon al III-lea și de contele Walewski (ministrul de externe al Franței de la acea vreme) pentru realizarea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, sub un singur domnitor, un moment istoric care a condus la modernizarea Țărilor Române și a constituit piatra de temelie pentru Unirea de la 1 Decembrie 1918.

”Pentru noi, românii, 24 ianuarie este o zi plină de semnificații, pentru identitatea noastră ca popor. Acum 164 de ani se întâmpla Unirea, de aici a pornit Unirea, iar Focșani, Vrancea, este inima României. Este remarcabil să vezi că un popor atât de puternic a considerat că trebuie să ajute România. Românii și francezii colaborează și noi suntem un popor francofon. Vă asigur de întreg parteneriatul nostru, suntem deschiși la proiecte comune”, a afirmat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, în deschiderea evenimentului. Autoritățile județene au propus să fie deschis la Focșani un centru al Alianței Franceze, o instituție subordonată Institutului Francez din București, pentru a dezvolta relațiile de parteneriat francofone.

La simpozion au mai participat și alte personalități, precum Prințul Mihai Ghyka, descendent al domnitorului Moldovei Grigore Ghica Vodă al V-lea și prințul Șerban Dimitrie Sturdza, stră-strănepot al domnitorului Mihail Sturdza, precum și reprezentanți ai administrației județene și locale: vicepreședintele CJ Vrancea Ionel Cel-Mare, prefectul Nicușor Halici, primarul Cristi Valentin Misăilă, subprefecții Claudia Serafimciuc și Gheorghiță Berbece, senatorii Raluca Ioan și Varujan Vosganian, viceprimarul Alexandra Tătaru, alături de miliari, oameni de cultură, șefi de instituții, profesori și elevi.

Tot în cursul zilei de astăzi, președintele Cătălin Toma și vicepreședintele Ionel Cel-Mare au avut o întrevedere la Consiliul Județean Vrancea cu E.S. Doamna Laurence Auer, Ambasadorul Franței în România. Conducerea administrației județene este deschisă la realizarea de proiecte comune și a reafirmat parteneriatul francezo-român, precum și relațiile de prietenie cu poporul francez.

La mulți ani, vrânceni! La mulți ani, români!

 

 

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

 

Consiliul Județean Vrancea a achiziționant un kit detector portabil de agenți chimici pentru ISU Vrancea

Consiliul Județean Vrancea a achiziționant un kit detector portabil de agenți chimici pentru ISU Vrancea

Consiliul Județean Vrancea a achiziționant un kit detector portabil de agenți chimici, care face parte acum din echipamentul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” Vrancea. Este vorba despre un spectrometru de masă portabil, format din 3 componente ce pot fi utilizate fie individual, fie în rețea, care permit acoperirea …
Read more
Fonduri disponibile pentru formarea profesională prin PS PAC 2027,  începând din 20 noiembrie 2023

Fonduri disponibile pentru formarea profesională prin PS PAC 2027, începând din 20 noiembrie 2023

COMUNICAT DE PRESĂ Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a solicitărilor de finanțare prin intervenția DR-37 Transfer de cunoștințe din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027) în perioada 20 noiembrie, ora 09:00 – 22 martie 2024, ora 16:00. Alocarea …
Read more
Reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Sud-Est 2021-2027, organizată la Consiliul Județean Vrancea în perioada 21-22 noiembrie 2023

Reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Sud-Est 2021-2027, organizată la Consiliul Județean Vrancea în perioada 21-22 noiembrie 2023

Consiliul Județean Vrancea, împreună cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, a organizat pe 21 și 22 noiembrie 2023, lucrările Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Sud-Est 2021-2027. În cadrul sesiunilor de dezbateri din cele două zile au fost trasate cele mai importante obiective și au fost aprobate criteriile de …
Read more
[gtranslate]