Eventi

Indietro
imagine de fundal

24 Ianuarie 2023 – 164 de ani de la Unirea Principatelor Române

Astăzi am sărbătorit la Focșani 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, desăvârșită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza și de marile personalități ale vremii. Unirea Moldovei cu Țara Românească, din 24 ianuarie 1859, reprezintă primul pas important pentru înfăptuirea statului național unitar român.

La manifestările organizate în Piața Unirii din Focșani au participat premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Angel Tâlvăr, E.S. Doamna Laurence Auer – Ambasadorul Franței în România, consilierul prezidențial Constantin Dudu Ionescu, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma și vicepreședintele Ionel Cel-Mare, parlamentari de Vrancea, prefectul și subprefecții județului Vrancea, primari, consilieri județeni și locali, reprezentanți ai clerului, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, militari și conducerea Garnizoanei Focșani, precum și șefi ai instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și ai instituțiilor deconcentrate.

Evenimentul a început cu acordarea onorului militar, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului național, urmat de alocuțiunile oficialităților.

”Vrancea are ceva unic: patru mausolee, aici sunt eroii care și-au dat viața pentru țară, pentru ca noi astăzi să vorbim despre un stat unitar și democratic. Noi, ca autorități locale, județene, guvernamentale, trebuie să ne implicăm mai mult, pentru că românii și România merită respect. Trebuie să avem credință și tăria de a spune că suntem români și de lucra împreună pentru ca această zonă să se dezvolte!”, a transmis președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

A urmat defilarea detașamentului de onoare și spectacolul istoric evocator ”Focșani, oraș al Unirii”. Manifestările s-au încheiat cu retragerea cu torțe a militarilor, iar vrâncenii s-au prins în Hora Unirii, pe vechiul hotar dintre cele două țări românești.

În prima parte a zilei de astăzi, Muzeul Unirii din Focșani a găzduit, la împlinirea a 164 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Române, un eveniment de excepție: simpozionul ”Contribuția Franței la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859”.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancei s-a bucurat de prezența Excelenței Sale Doamna Laurence Auer, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în România, în prima sa vizită oficială în județul Vrancea.

Simpozionul moderat de Romeo-Valentin Muscă, managerul Muzeului Vrancei, a avut ca subiect contribuția Franței și sprijinul acordat românilor de către Napoleon al III-lea și de contele Walewski (ministrul de externe al Franței de la acea vreme) pentru realizarea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, sub un singur domnitor, un moment istoric care a condus la modernizarea Țărilor Române și a constituit piatra de temelie pentru Unirea de la 1 Decembrie 1918.

”Pentru noi, românii, 24 ianuarie este o zi plină de semnificații, pentru identitatea noastră ca popor. Acum 164 de ani se întâmpla Unirea, de aici a pornit Unirea, iar Focșani, Vrancea, este inima României. Este remarcabil să vezi că un popor atât de puternic a considerat că trebuie să ajute România. Românii și francezii colaborează și noi suntem un popor francofon. Vă asigur de întreg parteneriatul nostru, suntem deschiși la proiecte comune”, a afirmat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, în deschiderea evenimentului. Autoritățile județene au propus să fie deschis la Focșani un centru al Alianței Franceze, o instituție subordonată Institutului Francez din București, pentru a dezvolta relațiile de parteneriat francofone.

La simpozion au mai participat și alte personalități, precum Prințul Mihai Ghyka, descendent al domnitorului Moldovei Grigore Ghica Vodă al V-lea și prințul Șerban Dimitrie Sturdza, stră-strănepot al domnitorului Mihail Sturdza, precum și reprezentanți ai administrației județene și locale: vicepreședintele CJ Vrancea Ionel Cel-Mare, prefectul Nicușor Halici, primarul Cristi Valentin Misăilă, subprefecții Claudia Serafimciuc și Gheorghiță Berbece, senatorii Raluca Ioan și Varujan Vosganian, viceprimarul Alexandra Tătaru, alături de miliari, oameni de cultură, șefi de instituții, profesori și elevi.

Tot în cursul zilei de astăzi, președintele Cătălin Toma și vicepreședintele Ionel Cel-Mare au avut o întrevedere la Consiliul Județean Vrancea cu E.S. Doamna Laurence Auer, Ambasadorul Franței în România. Conducerea administrației județene este deschisă la realizarea de proiecte comune și a reafirmat parteneriatul francezo-român, precum și relațiile de prietenie cu poporul francez.

La mulți ani, vrânceni! La mulți ani, români!

 

 

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

 

Hotărâri adoptate de Consiliul Județean pentru demararea lucrărilor la Parcul Industrial Vrancea

Hotărâri adoptate de Consiliul Județean pentru demararea lucrărilor la Parcul Industrial Vrancea

Un nou pas pentru realizarea Parcului Industrial din Vrancea a fost făcut astăzi, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Vrancea, în care au fost aprobate două hotărâri privind ”constituirea dreptului de superficie, uz și servitute de trecere cu titlu gratuit asupra terenului în suprafață de  582 m2 în favoarea …
Leggi di più
𝐂𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 ”𝐃𝐞 𝐥𝐚 𝐏𝐬𝐚𝐥𝐦𝐢 𝐬̦𝐢 𝐈𝐜𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐥𝐚 𝐒𝐟𝐚̂𝐧𝐭𝐚 𝐒𝐜𝐫𝐢𝐩𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐒𝐚𝐜𝐫𝐚̆” – 𝟐𝟓 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, 𝐆𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐅𝐨𝐜𝐬̦𝐚𝐧𝐢

𝐂𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 ”𝐃𝐞 𝐥𝐚 𝐏𝐬𝐚𝐥𝐦𝐢 𝐬̦𝐢 𝐈𝐜𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐥𝐚 𝐒𝐟𝐚̂𝐧𝐭𝐚 𝐒𝐜𝐫𝐢𝐩𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐒𝐚𝐜𝐫𝐚̆” – 𝟐𝟓 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, 𝐆𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐅𝐨𝐜𝐬̦𝐚𝐧𝐢

În pragul sărbătorilor pascale vă așteptăm cu drag să admirați frumusețea obiectelor populare realizate cu migală de creatorii populari și să vă umpleți sufletul cu lumina muzicii sacre. Consiliul Judeţean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea, organizează 𝐣𝐨𝐢, 𝟐𝟓 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, 𝐥𝐚 𝐆𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐅𝐨𝐜𝐬̦𝐚𝐧𝐢, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏.𝟎𝟎, Concursul …
Leggi di più
𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 și 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐂𝐚̆𝐫𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐃𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐫 – 𝟐𝟐-𝟐𝟔 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒

𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 și 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐂𝐚̆𝐫𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐃𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐫 – 𝟐𝟐-𝟐𝟔 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒

Cu ocazia „Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor” și a „Zilei Bibliotecarului din România”, Consiliul Județean Vrancea, prin Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, organizează 𝐒𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢, care se va desfășura în perioada 𝟐𝟐 – 𝟐𝟔 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, la toate sediile bibliotecii și la Galeriile de …
Leggi di più
[gtranslate]