08 January 2021
Sprijin pentru proiecte transnationale în domeniul politicii antidrog a Uniunii Europene
Comisia Europeana, prin intermediul Directiei Generale HOME, a lansat cererea de propuneri de proiecte 2020 (ultima din actuala perioada de finantare) privind sprijinirea actiunilor care vizeaza lupta împotriva consumului de droguri.
Titlul cererii: „Sprijin pentru proiecte transnationale în domeniul politicii antidrog a Uniunii Europene”
Context:
Drogurile reprezinta o problema sociala si de sanatate complexa care afecteaza milioane de oameni din UE. Costurile umane si sociale ale dependentei de droguri sunt foarte mari. Acestea genereaza costuri pentru sanatatea publica (prevenirea si tratamentul, asistenta medicala si spitalizarea), siguranta publica, mediul si productivitatea muncii. În multe tari din întreaga lume, traficul de droguri afecteaza, de asemenea, stabilitatea si guvernarea. Uniunea Europeana si statele membre au dezvoltat împreuna, în ultimele doua decenii, o actiune comunitara pentru abordarea durabila a problemei drogurilor. Aceasta abordare a fost inclusa în Strategia UE pentru Droguri 2013-2020 si în doua planuri de actiune consecutive de patru ani, care se încheie în decembrie 2020. Strategia este structurata în jurul a doua domenii politice: reducerea cererii de droguri si reducerea ofertei de droguri si trei teme transversale.
Agenda UE si Planul de actiune privind drogurile 2021-2025, propuse de Comisie în iulie 2020, stabilesc cadrul politic si prioritatile de actiune în acest domeniu pentru urmatorii cinci ani. Scopul este de a perturba pietele de droguri, de a creste prevenirea si sensibilizarea si de a aborda daunele legate de droguri printr-o actiune integrata, echilibrata si bazata pe dovezi.
Data limita pentru depunerea aplicatiilor: 22 aprilie 2021
Bugetul total disponibil: 2.499.000 €; se cofinanteaza maximum 80% din costurile eligibile si sunt eligibile doar proiectele care au un buget de minimum 250.000 €.
Eligibilitate: orice entitate publica, incluzând autoritati publice locale, regionale si nationale, asociatii, institutii de educatie, centre de cercetare si formare, scoli si universitati, etc., entitati private, organizatii internationale.
Pa platforma pentru cautare de parteneri creata de Comisia europeana, la momentul transmiterii acestei comunicari, sunt deja anuntate 5 propuneri de parteneriat din Italia, Austria, Grecia si Cipru.
O fisa de prezentare se regaseste în anexa.
Read also: