Opportunities

Back
imagine de fundal

Proiect ambițios și abatorizare la nivelul fermei prin PNDR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a finanțat prin submăsura 4.1  Investiții în exploatații agricole din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) proiectele a 1.967 de fermieri, valoarea contractelor încheiate fiind de 1 miliard de euro. Plățile efectuate până în prezent beneficiarilor submăsurii 4.1 se ridică la 650 milioane euro.

Prin submăsura 4.1, fermierii au putut realiza construcții destinate activității productive, inclusiv căi de acces în fermă, irigații și racordarea exploatației la utilități, modernizarea și dotarea fermei cu mașini, utilaje şi echipamente noi. De asemenea, finanțarea proiectelor a asigurat construirea, amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, precum și alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanț alimentar integrat.

Un proiect aflat în curs de implementare prin această linie de finanțare este cel realizat de Andreea Strejuț, administrator al societății Androangus SRL din Cârțișoara, județul Sibiu.

În august 2016, Androangus SRL a depus la AFIR o Cerere de Finanțare nerambursabilă pentru a accesa fonduri prin submăsura 4.1Investiții în exploatații agricole din PNDR 2020.

Proiectul propus spre finanțare era unul ambițios și complex – Constituirea unei ferme de bovine de carne, dotată cu toate facilitățile specifice unui flux tehnologic complet. Obiectul de activitate al Androangus este creșterea bovinelor, inclusiv prelucrarea și conservarea cărnii. Valoarea totală a proiectului este de peste 3 milioane de euro. Suma nerambursabilă acordată prin PNDR 2020 este de 1,98 milioane de euro.

Implementarea proiectului a însemnat inclusiv deschiderea, în martie 2021, a unui punct de sacrificare la nivelul fermei, respectiv un abator de mici dimensiuni unde se pot sacrifica 2 bovine pe zi pentru tăierile de urgență sau pentru producția proprie. Cu o suprafață de 100 mp, abatorul cuprinde zonă pentru depozitarea frigorifică a semicarcaselor, zonă de tranșare și de prelucrarea a organelor, zonă de livrare, dar și vestiare pentru lucrători.

Pregătirea pentru solicitarea finanțării a început în anul 2015, când tânăra fermieră concepea planul de bătaie pentru finanțarea și implementarea proiectului.

Astfel, Androangus a achiziționat teren pentru amplasarea investiției, primele 29 de animale și a arendat aproape 10 hectare de fâneață pentru a ține animalele în stabulație liberă. Tot în această perioadă, viitoarea beneficiară PNDR 2020 a urmat cursuri de pregătire în domeniul agricol.

Obiectivele de investiții propuse prin proiect și dezvoltate în cadrul studiului de fezabilitate sunt: construirea de adăposturi pentru animale, a unui sediu administrativ, a unui fânar, silozuri, o unitate de procesare, platforme pentru dejecții, platforme pietonale, producerea energie din surse regenerabile, împrejmuire și branșamente pentru utilități.

Scenariul tehnico-economic ales de societatea Androangus a urmărit atingerea obiectivelor proiectului de investiții și desfășurarea activității în condiții optime. Astfel, s-a realizat un flux continuu și eficient între producția din cadrul fermei – adică animale achiziționate și ținute la îngrășat 6-8 luni și animale fătate și ținute la îngrășat, gestionarea dejecțiilor rezultate din adăposturi și abatorizarea producției din cadrul fermei.

În prezent, ferma are 460 de bovine, efectivul de animale fiind format din matcă, tineret, masculi și femele de îngrășat și reproducție. Valoare SO (Standard Output – Coeficient de Calcul al Producției Standard) a animalelor în urma implementării proiectului crește de la 875 la 104.942, iar pentru suprafața de pășunat crește de la 262 la 2.614 SO.

Convocarea Consiliului Judeţean Vrancea în şedinţă extraordinară în data de 24 aprilie 2024, ora 10.00

Convocarea Consiliului Judeţean Vrancea în şedinţă extraordinară în data de 24 aprilie 2024, ora 10.00

Ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Vrancea din data de  24 aprilie 2024, ora 10.00
Read more
Parc tematic la Mausoleul Eroilor din Mărășești

Parc tematic la Mausoleul Eroilor din Mărășești

Primul parc tematic din România care va reproduce la scară mai mică Lupta de la Mărășești din Primul Război Mondial va fi realizat în proximitatea Mausoleului Eroilor Mărășești. ”Realizarea unui parc tematic completează oferta muzeistică și educațională pentru copii și tineri în special. Este momentul ideal ca la sărbătorirea unui …
Read more
Locuri de muncă vacante la data de 18 aprilie 2024 în Județul Vrancea și Uniunea Europeană

Locuri de muncă vacante la data de 18 aprilie 2024 în Județul Vrancea și Uniunea Europeană

La data de 18.04.2024 au fost declarate de către agenții economici 243 locuri de muncă vacante în județul Vrancea și 227 locuri de muncă în țările din Uniunea Europeană. Pentru detalii suplimentare vă rugăm să accesați pagina www.anofm.ro sau la telefon 0237/224677, 0237/224678. (email: ajofm.vn@anofm.gov.ro, vrancea@anofm.gov.ro) Locuri de muncă 
Read more
[gtranslate]