Opportunities

Back
imagine de fundal

Lansarea apelului la candidaturi 2021 – Premiile Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural/Premiile „Europa Nostra”

Uniunea Europeana, prin programul „Europa Creativa” 2014-2020, si reteaua paneuropeana Europa Nostra recompenseaza anual cele mai bune realizari în domeniul prezervarii si valorificarii patrimoniului cultural, premiul fiind cea mai prestigioasa distinctie europeana în domeniu. Sunt celebrate astfel excelenta si daruirea arhitectilor, mesterilor artizani, voluntarilor, scolilor, comunitatilor locale, proprietarilor de patrimoniu si mass-media, prin puterea exemplului lor fiind stimulate creativitatea si inovarea. Premiul onoreaza anual pâna la 30 de realizari deosebite de patrimoniu din toata Europa. Numarul exact depinde de tipul si calitatea cererilor primite. Pâna la sapte Mari Premii (recompensate cu 10.000€) vor fi acordate celor mai bune proiecte selectate, un proiect urmând sa primeasca Premiul „Publicului” pe baza unui vot online, realizat pe site-ul web al Europa Nostra. Premiile pentru editia 2020 au fost anuntate recent si pot fi vizualizate aici, unul dintre acestea fiind atribuit unei candidaturi din România. La fel ca în editia 2020 a Premiilor pentru patrimoniu european/Premiile Europa Nostra, doua premii speciale ILUCIDARE vor fi acordate în 2021: unul pentru excelenta în inovatie în ceea ce priveste patrimoniul si celalalt pentru excelenta în relatii internationale bazate pe patrimoniu. Aceste premii vor fi acordate în cadrul unui proiect „Orizont 2020” care promoveaza patrimoniul cultural ca resursa-cheie pentru inovatie si cooperare internationala. Câstigatorii vor fi selectati dintre toate candidaturile depuse la cele patru categorii ale Premiilor Patrimoniului European si Premiilor Europa Nostra.

Obiectivele acestei initiative:

sa identifice si sa promoveze cele mai bune practici in conservarea patrimoniului cultural material al Europei; sa stimuleze schimburile de cunostinte si experiente de-a lungul întregii Europe; sa sensibilizeze marele public fata de patrimoniul cultural european; sa încurajeze mai mult, pe baza puterii exemplului, initiativele exemplare.

Cine poate sa-si prezinte candidatura pentru premiile UE pentru patrimoniul cultural/Europa Nostra? Premiile UE pentru Patrimoniul Cultural – asociatii, autoritati locale si regionale, centre de cercetare, scoli, universitati, federatii si sindicate, ONG-uri, persoane fizice (numai pentru categoria 3), etc. din toate tarile participante la programul “Europa Creativa” (inclusiv România). Se poate aplica pentru premiile Europa Nostra NUMAI daca tara de origine a candidaturii nu se afla pe lista tarilor eligibile pentru patrimoniul cultural: Andorra, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Sfântul Scaun, Kosovo, Liechtenstein, Monaco, Federatia Rusa, San Marino, Elvetia si Turcia. Data limita pentru depunerea aplicatiilor: 1 octombrie 2020. O candidatura poate fi depusa de orice persoana strâns legata de proiect, cu conditia includerii în cadidatura a autorizatiei de la proprietarul cladirii sau sitului (pentru categoria Conservare), autorul sau proprietarul studiului sau proiectului (pentru categoria Cercetare si categoria Educatie, formare si sensibilizare) sau de la candidat (pentru contributia exemplara la categoria Patrimoniu). Premiile sunt acordate pe baza a 4 categorii, dupa cum urmeaza: Categoria 1: Conservare Realizari remarcabile în conservarea, îmbunatatirea si adaptarea la noi utilizari a patrimoniului cultural în oricare dintre ariile mentionate mai jos. Proiectele trebuie sa fi fost finalizate în ultimii trei ani: septembrie 2017 – septembrie 2020. Categoria 2: Cercetare Proiecte remarcabile de cercetare si de digitalizare care duc la efecte concrete în conservarea si punerea în valoare a patrimoniului cultural în Europa, în oricare dintre ariile mentionate mai jos. studii, proiecte de digitalizare, rezultate de cercetare si/sau publicatii stiintifice care au fost finalizate în ultimii trei ani (septembrie 2017 – septembrie 2020).

Categoria 3: Serviciu dedicat de catre persoane fizice sau organizatii este deschisa persoanelor fizice si organizatiilor ale caror contributii pe o perioada lunga de timp (minimum 5 ani) demonstreaza excelenta în protejarea, conservarea si valorificarea patrimoniului cultural (în oricare dintre ariile mentionate mai sus) în Europa si depasesc asteptarile în contextul normal.
contributiile trebuie sa fie nominalizate de o persoana terta; organizatiile nu pot fi nominalizate de catre un membru sau un angajat, contributiile trebuie sa fie sustinute de trei scrisori de recomandare de la alte persoane decât cea care facut nominalizarea, nominalizarea unui artist nu este acceptata.

Categoria 4: Educatie, formare si sensibilizare Initiative remarcabile cu privire la educatie, formare si sensibilizare în domeniul patrimoniului cultural material si/sau imaterial (în oricare dintre ariile mentionate mai jos), pentru a promova si/sau a contribui la dezvoltarea durabila a mediului. Proiectele ar trebui sa fie:
în curs de desfasurare si suficient de avansate pentru a conduce la rezultate tangibile, exemplare, sustenabile si posibil de aplicat în alte parti ale Europei, inovatoare si creative, interactive si participative, sa depaseasca un cadru academic obisnuit.

Criteriile de evaluare includ excelenta în lucrarile executate si cercetarile preliminare efectuate, precum si respectul pentru valoarea artistica, culturala si sociala, autenticitate si integritate. O atentie speciala va fi acordata, de asemenea, si pentru sustenabilitate, interpretare si prezentare, munca educativa, finantare si management, dar si pentru responsabilitate sociala. Lucrarile pot fi la scara mica sau mare, de la nivel local pâna la cel international, si ar trebui sa afiseze un standard de lucru considerat remarcabil într-un context european.

Arii/domenii:
situri arheologice, incluzând pe cele marine/subacvatice, patrimoniul arhitectural: cladiri individuale sau grupuri de cladiri din mediul rural sau urban, extinderi sau modificari de constructii sau noi proiecte de constructii în zonele istorice din mediul rural sau urban, structuri de inginerie si situri industriale, peisaje culturale: medii istorice sau peisaje urbane, orase, locuri, strazi, parcuri si gradini istorice, zone mai mari de peisaj proiectat sau de importanta culturala, de mediu si/sau agricola, patrimoniul material: opere de arta si colectii unice sau obiecte de arta istorice, patrimoniul cultural imaterial, situri de patrimoniu religios.

Dosarele de candidatura trebuie completate doar în engleza sau franceza. Contact pentru detalii: eb@europanostra.org sau +31 70 302 40 52 Sursa de informare si documentatia aferenta depunerii candidaturilor: http://www.europeanheritageawards.eu/apply/

Promovăm muzeele din Vrancea, într-un circuit turistic al județului

Promovăm muzeele din Vrancea, într-un circuit turistic al județului

Zilele acestea am inaugurat trei muzee care au fost reabilitate, modernizate și dotate de Consiliul Județean Vrancea în cadrul unor proiecte finanțate din fonduri europene. La finalul anului 2024, Zilele Muzeului Vrancei au marcat momente speciale: inaugurarea Muzeului de Arheologie și redeschiderea Casei Alaci, inaugurarea Muzeului Viei și Vinului  (din …
Read more
Proces verbal de licitație

Proces verbal de licitație

PROCES VERBAL DE LICITAȚIE încheiat astăzi 20.12.2024, la sediul Consiliului Județean Vrancea, str. Cuza Vodă, nr. 56, Focșani cu ocazia desfășurării ședinței publice de licitație, cu preselecție, cu strigare, privind valorificarea masei lemnoase pe picior, aferentă unui număr total de 147 de arbori cu un volum brut total de 408,32 …
Read more
”Olimpicii pe primul loc”: premiem excelența în educație și sport!

”Olimpicii pe primul loc”: premiem excelența în educație și sport!

Sala de peste 100 de locuri a plenului Consiliului Județean a fost neîncăpătoare pentru performerii județului Vrancea de la Olimpiadele naționale și internaționale, premiați astăzi de președintele Nicușor Halici în cadrul evenimentului ”Olimpicii pe primul loc!”, în două serii de premiere. Este vorba despre 163 de elevi din clasele V-XII …
Read more
[gtranslate]