Opportunità

Indietro
imagine de fundal

Fonduri de 400 de milioane de euro pentru antreprenorii care au investit în mediul rural

COMUNICAT  DE  PRESĂ

 Fonduri de 400 de milioane de euro pentru antreprenorii care au investit în mediul rural

 

                Antreprenorii care au investit în satul românesc au primit în perioada 2015 – 2022 sprijin pentru înființarea și pentru dezvoltarea de activități neagricole prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Finanțarea a fost acordată prin submăsurile 6.2 și 6.4 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

 

Dintre investițiile eligibile care au primit finanțare prin submăsura 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, amintim: prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate, fabricarea produselor textile, producția de țesături etc. Prin submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole au fost finanțate investiții noi în unitățile de primire turistică de tipul parcuri de rulote, camping sau bungalow, precum și în unitățile de fabricare a produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton, fabricarea produselor chimice, farmaceutice, fabricarea produselor electrice, electronice etc.

Antreprenoriatul are un rol foarte important în dezvoltarea comunităților rurale pentru că asigură diversificarea activităților economice și oferă servicii și produse care să atenueze discrepanța dintre urban și rural. Sprijinul financiar nerambursabil pentru aceste tipuri de investiții a suscitat un interes mare, iar fondurile disponibile s-au epuizat foarte repede. Investițiile neagricole în mediul rural permit obținerea unui venit independent de activitatea agricolă, asigură locuri de muncă și aduc bani la bugetul local. În noua programare financiară a FEADR, în perioada 2023 – 2027, AFIR va continua să finanțeze proiecte de investiții neagricole, dar competiția va fi la fel de mare ca și până acum, accentul punându-se pe calitatea și beneficiile pentru comunitatea locală” a menționat George CHIRIȚĂ, Directorul general al AFIR.

 

Agenție pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a primit online peste 14.900 de solicitări de finanțare a investițiilor neagricole din mediul rural care depășesc ca valoare totală 1,3 miliarde de euro. În urma procesului de evaluare și de selecție a cererilor de finanțare depuse, Agenția a încheiat contracte de finanțare cu 4.287 de antreprenori pentru proiecte în valoare totală de 398 de milioane de euro.

Pentru decontarea cheltuielilor efectuate până în prezent în cadrul investițiilor, AFIR a efectuat plăți însumând 278,7 milioane de euro către beneficiarii acestui sector.

Dintre beneficiarii contractelor de finanțare, prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), AFIR a finanțat peste 3.800 de întreprinderi mici și mijlocii  (IMM) care dezvoltă investiții neagricole în mediul rural, 1.484 de activități legate de servicii, 876 de agropensiuni și alte 128 de proiecte pentru activități meșteșugărești.

De asemenea, 926 de tineri antreprenori au primit finanțare europeană prin PNDR pentru a dezvolta afaceri la țară. Cu ajutorul fondurilor europene gestionate la nivelul AFIR, s-au creat 4.558 de noi locuri de muncă în sectorul non-agricol din mediul rural, din care 1.681 sunt pentru femei.

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

                    Diana Marilena Neacșu este unul dintre cei 4.284 de beneficiari de finanțare prin PNDR pentru investiții neagricole. Finanțarea nerambursabilă acordată societăți Tipografia Diana 3D SRL a fost de aproximativ 156.000 de euro pentru dezvoltarea unei idei de afaceri în localitatea Bradu, din județul Argeș.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dotarea tipografiei Diana 3D pentru producția de jocuri și jucării pentru promovarea tradițiilor și meșteșugurilor satului românesc. Beneficiarul își propune să asigure o creștere sustenabilă a societății prin diversificarea activității de producție în industria creativă de fabricare a jocurilor și jucăriilor conform codului CAEN 3240 la punctul de lucru din satul Geamăna. Obiectivele stabilite se referă la achiziția de utilaje și dotări necesare acestei noi activități de producție.

Jucăriile propuse de Tipografia Diana 3D reflectă universul cotidian în care copilul evoluează (de la animale domestice și sălbatice, la meserii, unelte sau instrumente muzicale). Vor fi formate din mai multe piese care se pot desprinde dintr-un șablon, se pot îmbina formând produsul final, care este pictat cu motive tradiționale, având ca scop promovarea meșteșugurilor, a meseriilor și a activităților cu specific național. Astfel copilul va avea satisfacția realizării din șabloane a propriei jucării, menite să ajute la educația acestuia prin dezvoltarea imaginației, a îndemânării și a cunoașterii mediului înconjurător.

Prin acest proiect, beneficiarul dorește să aducă în atenția clienților și lumea satului tradițional românesc și să dezvolte piața jocurilor și jucăriilor inspirate din tradiție, să o ducă la un alt nivel în Romania și să ofere copiilor jucării tradiționale inedite.

 

SURSA: Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR

Sănătatea vrâncenilor este prioritatea noastră! Depunem la finanțare proiectul noului Spital Județean din Focșani

Sănătatea vrâncenilor este prioritatea noastră! Depunem la finanțare proiectul noului Spital Județean din Focșani

Consiliul Județean Vrancea face un pas decisiv pentru modernizarea infrastructurii medicale din județ, prin finalizarea documentației necesare construirii unui nou Spital Județean de Urgență în Focșani. Proiectul va fi depus pentru finanțare până la data de 2 decembrie a.c. în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești, derulat …
Leggi di più
Consultare publică a Ghidului solicitantului pentru schema de ENERGIE

Consultare publică a Ghidului solicitantului pentru schema de ENERGIE

  Vă transmitem cel mai recent comunicat de presă privind publicarea în consultare publică a Ghidului solicitantului pentru schema de ENERGIE.   Pentru ușurința consultării materialului menționat, puteți accesa următorul link: Consultare publică Ghidul aferent Schemei de energie regenerabilă - Portalul AFIR - informații PS 2027 și depunere proiecte Online  
Leggi di più
Integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile din mediul rural prin intreprinderi sociale

Integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile din mediul rural prin intreprinderi sociale

Program: „Programul Incluziune și Demnitate Sociala 2021-2027“ Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunatațirea accesului la piața muncii și masuri de activare pentru toate persoanele aflate în cautarea unui loc de munca, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lunga durata și grupurile defavorizate de pe piața …
Leggi di più
[gtranslate]