Notizie

Indietro
imagine de fundal

Comunicat de presă

Președintele Marian Oprișan a semnat contractul de finanțare pentru consolidarea și restaurarea Secţiei de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei –  Casa Alaci

Încă o clădire monument istoric din municipiul Focșani își va recăpăta farmecul de odinioară,  după ce va fi restaurată în următorii ani în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, implementat de Consiliul Județean Vrancea.

Președintele administrației publice județene, domnul Marian Oprișan, a semnat astăzi, 16 mai 2018, contractul de finanțare pentru proiectul ”Consolidare și restaurare Secție de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci”.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Contractul, al cărui beneficiar este UAT Județul Vrancea, a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru POR 2014-2020 și Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020.

Valoarea totală a contractului este de 4.602.962 lei (1 milion de euro), din care finanțarea nerambursabilă pentru implementarea proiectului, din fonduri europene și din bugetul național este de 4.371.433 lei (950.311 euro), ceea ce reprezintă 98% din valoarea totală eligibilă aprobată. Valoarea eligibilă suportată de beneficiar (Consiliul Județean Vrancea) este de 89.212 lei (19.393 euro), echivalentul a 2% din valoarea totală a proiectului.

Prin această investiție se urmărește protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural al Județului Vrancea, obiectivul care va fi restaurat fiind clădire de patrimoniu, inclusă în lista monumentelor istorice. Acest proiect de consolidare și restaurare își propune să redea acestui imobil, care este unul dintre cele mai vechi și mai reprezentative pentru municipiul Focșani, prestanța de început de secol XX.

În cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Fântâna care se află pe amplasamentul investiției, adusă aici în anul 1980 din altă locație, și care face parte din construcțiile ce au marcat prima alimentare cu apă a orașului Focșani, va fi restaurată și i se va reda funcțiunea inițială, aceea de “cișmea”. De asemenea, vor fi reabilitate și spațiile verzi, mobilierul urban, aleile, spațiile carosabile/pietonale din jurul monumentului și vor fi amplasate corpuri de iluminat de epocă pentru zonele pietonale și va fi reconstituită împrejmuirea de epocă a clădirii.

Casa Alaci, situată pe Bdul. Gării Nr.1 din Focșani, este monument istoric cod LMI VN-II-m-B-06430, fiind construită de o familie de târgoveți armeni. Realizată în stilul eclectic de la sfârșitul secolului al XIX- lea, această operă arhitecturală conferă o notă distinctă orașului. După 1945 clădirea a fost trecută în folosința județenei de partid a județului Putna, iar în 1951 clădirea a fost destinată înființării Muzeului de Istorie și Etnografie.

Perioada de implementare a proiectului este de 66 de luni, în perioada 4 octombrie 2016 – 31 martie 2022.

În prezent, Consiliul Județean Vrancea are în derulare încă două proiecte care vizează reabilitarea unor imobile cu încărcătură istorică și culturală din municipiul Focșani, finanțate tot în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5. Este vorba despre consolidarea și restaurarea Secției de Științe ale Naturii și Acvariu Casa Tatovici și despre imobilul fostului Tribunal Județean. Valoarea totală a celor două proiecte este de 32.990.997 lei (7 milioane de euro), finanțarea nerambursabilă din fonduri europene și din bugetul de stat reprezentând 98% din valoarea totală a proiectelor.


Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

16 mai 2018

Beneficiile învățământului dual pentru elevi – un pas către un viitor profesional sigur

Beneficiile învățământului dual pentru elevi – un pas către un viitor profesional sigur

Consiliul Județean Vrancea sprijină dezvoltarea educației duale și oferă soluții concrete pentru tinerii care doresc să-și construiască un viitor solid. Elevii care aleg această formă de învățământ au la dispoziție multiple beneficii financiare și profesionale. Elevii care finalizează clasa a VIII-a și se înscriu la liceele cu profil tehnic care …
Leggi di più
Vrancea – Viziune – Viitor

Vrancea – Viziune – Viitor

Peste 300 de elevi și profesori coordonatori de la liceele cu profil tehnic și tehnologic din Vrancea au umplut Sala Balada din Focșani, pentru a participa la un eveniment organizat de Consiliul Județean Vrancea și Universitatea Politehnica București, dedicat viitorului lor, cu accent pe tehnologie, inovare și creativitate. Au vorbit …
Leggi di più
Dialog între Politehnica București și mediul de afaceri din Vrancea despre meseriile viitorului pentru tineri

Dialog între Politehnica București și mediul de afaceri din Vrancea despre meseriile viitorului pentru tineri

Sprijinirea companiilor locale, prin formarea de specialiști pregătiți pentru provocările actuale tehnologice și digitale a fost una dintre temele principale abordate în cadrul întâlnirii organizată astăzi de Consiliul Județean Vrancea și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, cu mediul de afaceri din județ. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor …
Leggi di più
[gtranslate]