Nachrichten

Zurück
imagine de fundal

Conferinta de presa – Consolidare si restaurare Sectie de istorie si Arheologie a Muzeului Vrancei – CASA ALACI COD LM VN-81-m-B-06430

Astăzi, 26 iunie 2018, a avut loc conferința de presă de lansare a proiectului ”CONSOLIDARE SI RESTAURARE SECTIE DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE A MUZEULUI VRANCEI – CASA ALACI COD LM VN-81-m-B-06430”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5:„Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1:„Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.
Contractul de finanţare nr. 2093 a fost încheiat în data de 16.05.2018 între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea, în calitate de beneficiar.
Construcția acestei case monument a fost realizatăîntre anii 1894-1895 de cătreGhiță Missir, un negustor armean, și este vândutăîn anul 1920 lui Anton Alaci, de asemenea armean, de profesie farmacist, apoi avocat și primar de Panciu. Anton Alaci s-a mutat în Focșani, ocupând funcția de Prefect de Vrancea, și a decedat in 1940, casa rămânând urmașilor săi. In anul 1944 casa este rechiziționată de armata sovietică, iar în 1946 devine sediul PCR al Raionului Putna. Din anul 1951 clădirea intră în proprietatea Muzeului Județean, deschizând-seîn acest spațiu o expoziție permanentă ce reuneșteevoluția societății umane, din cele mai îndepărtate epoci panăîn prima jumătate a secolului XX.
Durata proiectului este de 66 luni începând cu 16.05.2018.
Valoarea totală a proiectului este de 4.602.962 lei, (din care valoarea totală eligibilă a proiectului este de 4 460 646 lei), asistența financiară nerambursabilă solicitată este de 4 371 433,08 lei (din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 3 791 549,10 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este 579 883,98 lei), iar cofinanțarea eligibilă a beneficiarului este de 89 212,92 lei. Contribuția solicitantului la valoarea neeligibilă, inclusiv TVA aferentă acesteia este de 142 316 lei.
Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Sectia de istorie si arheologie – Casa Alaci, Muzeul Vrancei, în vederea valorificarii patrimoniului cultural local și a identității culturale.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Sectia de istorie si arheologie – Casa Alaci, Muzeul Vrancei;
Dotarea corespunzătoare a monumentului consolidat și restaurat Sectia de istorie si arheologie – Casa Alaci, Muzeul Vrancei;
Includerea patrimoniului consolidat și restaurat în circuitul turistic;
Digitizarea proiectului ca urmare a punerii în valoare a monumentului istoric consolidat și reabilitat;
Promovarea proiectului și a monumentului istoric consolidat și reabilitat.
Rezultatele proiectului
Consolidarea și reabilitarea clădirii de patrimoniu și redarea ei în circuitul turistic precum și creșterea numărului preconizat de vizite la obiectivul de patrimoniu cultural care beneficiază de sprijin.
Înlocuirea lapidariumului cu o construcție sigura, adecvatăvecinătății monumentului istoric și care să asigure protecția vestigiilor de piatră și să permită vizitarea lor.
In partea de nord a clădirii muzeului este amplasată fântâna (cișmeaua) care datează din sec XVIII și a fost adusă de pe alt amplasament și care va fi restaurată.
Grupul țintă al proiectului este reprezentat de potențialii vizitatori care vor beneficia de serviciile oferite deSectia de istorie si arheologie – Casa Alaci, Muzeul Vrancei. Grupul țintă este format din persoane fizice de orice vârstă, persoane juridice, atât din județul Vrancea cât și din alte zone ale țării care vor fi interesați de serviciile oferite de muzeu.
Beneficiarii direcți
Turiști care sosesc în municipiul Focșani si ale cărormotivații pentru călătorie sunt de natură cultural-istorică (aproximativ 25748 persoane/an);
Grupuri de elevi și studențiorganizațiîn vederea vizitării de muzee, situri arheologice, obiective de patrimoniu cultural-istoric.
Beneficiari indirecți
Municipiul Focșani, populațiajudețului Vrancea și din Regiunea Sud-Est
Parc tematic la Mausoleul Eroilor din Mărășești

Parc tematic la Mausoleul Eroilor din Mărășești

Primul parc tematic din România care va reproduce la scară mai mică Lupta de la Mărășești din Primul Război Mondial va fi realizat în proximitatea Mausoleului Eroilor Mărășești. ”Realizarea unui parc tematic completează oferta muzeistică și educațională pentru copii și tineri în special. Este momentul ideal ca la sărbătorirea unui …
Lesen Sie mehr
Parcul Industrial Vrancea, membru principal în Asociația Parcurilor Industriale, Tehnologice și Științifice din România

Parcul Industrial Vrancea, membru principal în Asociația Parcurilor Industriale, Tehnologice și Științifice din România

Parcul Industrial Vrancea a obținut calitatea de membru principal în cadrul Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR). Ca urmare a hotărârii consiliului director al APITSIAR din data de 11 aprilie 2024,  Parcul Industrial Vrancea a intrat oficial pe harta parcurilor industriale din România. …
Lesen Sie mehr
𝐕𝐎𝐓𝐄𝐀𝐙𝐀̆ 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝟑 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒!

𝐕𝐎𝐓𝐄𝐀𝐙𝐀̆ 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝟑 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒!

Vrancea s-a calificat în finala competiției Destinația Anului, cu 3 destinații reprezentative pentru județul nostru. Haideți să susținem Vrancea și zonele sale de poveste! 𝐕𝐎𝐓𝐀𝐓̦𝐈 aici: https://destinatiaanului.ro/destinatii/voteaza La categoriile: Regiuni eco-turistice - 𝐌𝐮𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐢, 𝐋𝐞𝐚𝐠𝐚̆𝐧𝐮𝐥 𝐌𝐢𝐧𝐮𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 Stațiuni turistice - 𝐒𝐨𝐯𝐞𝐣𝐚 – 𝐬𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐨𝐳𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐚𝐞𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 …
Lesen Sie mehr
[gtranslate]