Nouvelles

Retour
imagine de fundal

Conferinta de presa – Consolidare si restaurare Sectie de istorie si Arheologie a Muzeului Vrancei – CASA ALACI COD LM VN-81-m-B-06430

Astăzi, 26 iunie 2018, a avut loc conferința de presă de lansare a proiectului ”CONSOLIDARE SI RESTAURARE SECTIE DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE A MUZEULUI VRANCEI – CASA ALACI COD LM VN-81-m-B-06430”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5:„Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1:„Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.
Contractul de finanţare nr. 2093 a fost încheiat în data de 16.05.2018 între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea, în calitate de beneficiar.
Construcția acestei case monument a fost realizatăîntre anii 1894-1895 de cătreGhiță Missir, un negustor armean, și este vândutăîn anul 1920 lui Anton Alaci, de asemenea armean, de profesie farmacist, apoi avocat și primar de Panciu. Anton Alaci s-a mutat în Focșani, ocupând funcția de Prefect de Vrancea, și a decedat in 1940, casa rămânând urmașilor săi. In anul 1944 casa este rechiziționată de armata sovietică, iar în 1946 devine sediul PCR al Raionului Putna. Din anul 1951 clădirea intră în proprietatea Muzeului Județean, deschizând-seîn acest spațiu o expoziție permanentă ce reuneșteevoluția societății umane, din cele mai îndepărtate epoci panăîn prima jumătate a secolului XX.
Durata proiectului este de 66 luni începând cu 16.05.2018.
Valoarea totală a proiectului este de 4.602.962 lei, (din care valoarea totală eligibilă a proiectului este de 4 460 646 lei), asistența financiară nerambursabilă solicitată este de 4 371 433,08 lei (din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 3 791 549,10 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este 579 883,98 lei), iar cofinanțarea eligibilă a beneficiarului este de 89 212,92 lei. Contribuția solicitantului la valoarea neeligibilă, inclusiv TVA aferentă acesteia este de 142 316 lei.
Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Sectia de istorie si arheologie – Casa Alaci, Muzeul Vrancei, în vederea valorificarii patrimoniului cultural local și a identității culturale.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Sectia de istorie si arheologie – Casa Alaci, Muzeul Vrancei;
Dotarea corespunzătoare a monumentului consolidat și restaurat Sectia de istorie si arheologie – Casa Alaci, Muzeul Vrancei;
Includerea patrimoniului consolidat și restaurat în circuitul turistic;
Digitizarea proiectului ca urmare a punerii în valoare a monumentului istoric consolidat și reabilitat;
Promovarea proiectului și a monumentului istoric consolidat și reabilitat.
Rezultatele proiectului
Consolidarea și reabilitarea clădirii de patrimoniu și redarea ei în circuitul turistic precum și creșterea numărului preconizat de vizite la obiectivul de patrimoniu cultural care beneficiază de sprijin.
Înlocuirea lapidariumului cu o construcție sigura, adecvatăvecinătății monumentului istoric și care să asigure protecția vestigiilor de piatră și să permită vizitarea lor.
In partea de nord a clădirii muzeului este amplasată fântâna (cișmeaua) care datează din sec XVIII și a fost adusă de pe alt amplasament și care va fi restaurată.
Grupul țintă al proiectului este reprezentat de potențialii vizitatori care vor beneficia de serviciile oferite deSectia de istorie si arheologie – Casa Alaci, Muzeul Vrancei. Grupul țintă este format din persoane fizice de orice vârstă, persoane juridice, atât din județul Vrancea cât și din alte zone ale țării care vor fi interesați de serviciile oferite de muzeu.
Beneficiarii direcți
Turiști care sosesc în municipiul Focșani si ale cărormotivații pentru călătorie sunt de natură cultural-istorică (aproximativ 25748 persoane/an);
Grupuri de elevi și studențiorganizațiîn vederea vizitării de muzee, situri arheologice, obiective de patrimoniu cultural-istoric.
Beneficiari indirecți
Municipiul Focșani, populațiajudețului Vrancea și din Regiunea Sud-Est
Lucrări de reabilitare finalizate la corpurile de clădire de pe str. Cuza Voda nr. 56 din Focșani

Lucrări de reabilitare finalizate la corpurile de clădire de pe str. Cuza Voda nr. 56 din Focșani

O altă investiție derulată de Consiliul Județean Vrancea, finanțată din fonduri europene, este la final. Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, a făcut astăzi o vizită pe teren la clădirile proaspăt reabilitate de pe str. Cuza Voda nr. 56, unde au funcționat serviciile publice de pașapoarte, evidența populației, înmatriculări și …
Lire plus
Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Vrancea din data de 28 martie 2024

Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Vrancea din data de 28 martie 2024

Ordinea de zi a Ședinţei ordinare în data de 28 martie 2024, ora 10.00
Lire plus
Locuri de muncă vacante la data de 21 martie 2024 în Județul Vrancea și Uniunea Europeană

Locuri de muncă vacante la data de 21 martie 2024 în Județul Vrancea și Uniunea Europeană

La data de 21.03.2024 au fost declarate de către agenții economici 218 locuri de muncă vacante în județul Vrancea și 252 locuri de muncă în țările din Uniunea Europeană. Pentru detalii suplimentare vă rugăm să accesați pagina www.anofm.ro sau la telefon 0237/224677, 0237/224678. (email: ajofm.vn@anofm.gov.ro, vrancea@anofm.gov.ro) Locuri de muncă 
Lire plus
[gtranslate]