Opportunità

Indietro
imagine de fundal

Informare – granturi 2025 pentru proiecte europene de cooperare în cadrul programului “Europa Creativă” 2021-2027, componenta Cultură

Agenția Executivă Europeană pentru Educație şi Cultură (EACEA) de la Bruxelles, prin mandat de gestiune directă acordat de către Comisia europeană, a deschis cererea de propuneri de proiecte 2025 „Proiecte europene de cooperare”.

EUROPA CREATIVĂ 2021-2027  (componenta CULTURĂ) este programul prin care se asigură această finanţare, iar cererea, destinată sectoarelor creative şi culturale, a fost lansată în acord cu Programul anual de lucru 2025 al Comisiei pentru implementarea acestui program.

Sectoarele creative şi culturale includ, printre altele, arhitectura, arhivele, bibliotecile și muzeele, meșteșugurile artistice, audiovizualul, patrimoniu cultural material și imaterial, designul (inclusiv cel vestimentar), festivalurile, muzica, literatura, arta spectacolului, cărțile și editurile, radioul și artele vizuale.

Granturile vor fi acordate proiectelor de cooperare care vizează unul dintre cele 2 obiective prevăzute de textul oficial al finanţării:

  • Obiectivul 1: „Creație și circulație transnațională: consolidarea creației și circulației transnaționale a operelor și artiștilor europeni”.
  • Obiectivul 2: „Inovare: consolidarea capacității sectoarelor culturale și creative europene de a cultiva talente, de a inova, de a prospera și de a genera locuri de muncă și creștere economică.

Se așteaptă ca propunerile să prezinte o dimensiune clară a cooperării transfrontaliere, deoarece aceasta se află în centrul proiectelor de cooperare europeanăProiectele de cooperare europeană sunt proiecte transnaționale care implică organizații culturale și creative din diferite țări care participă la program. Ele oferă organizațiilor culturale de toate dimensiunile posibilitatea de a co-produce, coopera, experimenta, inova, de a fi mobile și de a învăța unele de la altele.

Cererea urmărește îmbunătățirea accesului la cultura și la operele creative europene, dar şi promovarea inovației şi a creaţiei. Domeniile de inovare pot cuprinde o dimensiune socială sau societală, cum ar fi: implicarea/dezvoltarea publicului/audienţei, egalitatea de gen, incluziunea persoanelor cu handicap, a persoanelor aparținând minorităților și a persoanelor aparținând grupurilor marginalizate din punct de vedere social, combaterea schimbărilor climatice, digitalizarea, etc., precum și contribuția culturii la sănătate și bunăstare, în special sănătatea mintală, având în vedere dovezile existente și criza persistentă a sănătății mintale care afectează în special tinerii.

Activitățile pot include crearea, dezvoltarea, producția, diseminarea și conservarea bunurilor și serviciilor care întruchipează expresii culturale, artistice sau creative, precum și educația sau managementul, legate de aceste activități.

Se preconizează că această finanţare va sprijini circa 130 de proiecte. În mod normal, proiectele nu trebuie să depășească 48 de luni de implementare.

Proiectele pot acoperi unul sau mai multe sectoare culturale și creative și pot fi interdisciplinare.

În funcție de numărul organizațiilor implicate, proiectele sprijinite pot fi la scară mică, medie sau mare.

Proiectele la scară mică sunt deosebit de potrivite pentru a promova accesul organizațiilor de la nivel local și pentru a le sprijini pe acestea în crearea de noi parteneriate și dezvoltarea de noi activități și idei inovatoare, cum ar fi festivaluri, târguri de artă, expoziții, spectacole, etc.

Termenul-limită pentru depunerea propunerilor de proiect: 13 mai 2025 (ora 17.00 la Bruxelles)

Eligibilitate: entități private şi publice, organizații internaționale, oficii/birouri ale programului « Europa Creativă » din statele membre ale UE şi ţări terţe asociate la program.

Bugetul total al cererii 59.979.335 EUR; cofinanţările diferă în funcţie de tipul de proiect – pentru proiectele la scară mică, 80%, pentru proiectele la scară medie, 70%, iar pentru cele la scară mare, 60%.

 

Pe portalul unic al Comisiei europene, 34 de propuneri de cooperare din Albania, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Portugalia, România, Serbia, Slovenia, Spania şi Turcia sunt deja înregistrate la momentul prezentei comunicări.

Contact direct pentru detalii şi întrebări: eacea-creative-europe-cooperationprojects@ec.europa.eu

Platforma pentru depunerea aplicaţiilor şi documentele cererii sunt disponibile pe portalul unic european: „Funding and Tender Opportunities”.

Sedinţă ordinară în data de 27 februarie 2025, ora 10.00

Sedinţă ordinară în data de 27 februarie 2025, ora 10.00

Ordinea de zi a Sedinței Ordinare din data de 27 februarie 2025, ora 10.00
Leggi di più
Ședinţă extraordinară în data de 24 februarie 2025, ora 15.00

Ședinţă extraordinară în data de 24 februarie 2025, ora 15.00

Ordinea de zi a Ședinţei extraordinare din data de 24 februarie 2025, ora 15.00
Leggi di più
102 noi investiții în procesare vor primi peste 259 milioane de euro

102 noi investiții în procesare vor primi peste 259 milioane de euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va acorda finanțare pentru încă 102 proiecte de investiții în procesare în valoare totală de 259,3 milioane de euro (259.293.400 €). Finanțarea se acordă în baza Raportului de selecție suplimentar pentru intervenția DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, publicat în data de 14 februarie 2025, pe www.afir.ro. În …
Leggi di più
[gtranslate]