
03 Maggio 2018
Drept la replică
Ca urmare a apariției într-un cotidian local, în ediția de joi, 3 mai 2018, a unui articol referitor la proiectul de împădurire a terenurilor degradate derulat de Consiliul Județean Vrancea, în care este atacată în mod nejustificat conducerea administrației publice județene, pentru o corectă informare a opiniei publice dorim să facem mai multe precizări:
Consiliul Județean Vrancea, în baza unor acorduri de parteneriat încheiate cu comunele Ciorăști, Măicănești și orașul Panciu, a contractat cu Administrația Fondului de Mediu (AFM) o finanțare destinată împăduririi unei suprafețe de 280 hectare de teren degradat.
Prima condiție pentru ca o plantație să fie de succes este aceea ca terenurile vizate să fie propice plantării. Deși în proiectele de împădurire se prevedea faptul că suprafețele alese se pretează pentru plantare, în realitate, în momentul în care au început campaniile de plantare în anul 2009, s-a constatat faptul că există probleme în legătură cu terenurile sărăturate și slab productive, care sunt total improprii dezvoltării vegetației forestiere.
Facem precizarea că proiectele de împădurire nu au fost contractate de Consiliul Județean Vrancea, ci direct de UAT-urile partenere, care au predat aceste proiecte Consiliului Județean, în vederea implementării acestora. De asemenea, administrația publică județeană nu a avut nicio implicare în ceea ce privește alegerea terenurilor pe care s-a propus împădurirea, deci nu i se poate imputa insuccesul unui proiect care a fost din start proiectat pe date care nu corespundeau cu realitatea din teren.
Rolul Consilului Județean Vrancea a fost acela de autoritate coordonatoare a celor trei UAT-uri.
De asemenea, facem precizarea că UAT-urile în care rata de prindere a puieților a fost foarte mică, respectiv Ciorăști și Măicănești, nu au dorit să susțină eforturile Consiliului Județean Vrancea de a găsi soluții alternative pentru ca acest proiect să se bucure de reușită.
Litigiul cu AFM a avut ca obiect stabilirea răspunderii autorității finanțatoare pentru nerealizarea indicatorilor de rezultat, dat fiind faptul că finanțarea a fost deblocată foarte greu, nefiind asigurată cu regularitate, așa cum era normal în cadrul unui proiect care presupune lucrări succesive obligatorii de întreținere a plantației.
În ceea ce privește plantația realizată cu finanțare din bugetul județului Vrancea (80 hectare de pădure de foioase în perimetrul de ameliorare Panciu și 5 hectare în perimetrul Ciorăști), aceasta urmează să fie transmisă UAT-urilor beneficiare, conform acordurilor de parteneriat încheiate anterior demarării proiectului.
Îi asigurăm, încă o dată, pe cetățenii județului Vrancea de bunele intenții și preocuparea constantă a conducerii Consiliului Județean pentru îmbunătățirea mediului înconjurător și a condițiilor de trai ale locuitorilor județului.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea
3 mai 2018
Leggi anche
Lansarea Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus 2023
Începând din 24 martie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe. Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2023 …
Leggi di più
Cătălin Toma în plenul Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa: ”România merită respect!”
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a avut astăzi o intervenție în sesiunea plenară a Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa, de la Strasbourg, în calitate de președinte al delegației României, pe tema Raportului privind implementarea prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale în România, realizat de raportorii europeni în …
Leggi di più
Locuri de muncă vacante la data de 23.03.2023 în Județul Vrancea și în Uniunea Europeană
În data de 23.03.2023 au fost declarate de către agenții economici 129 locuri de muncă vacante în județul Vrancea și 227 locuri de muncă în țările din Uniunea Europeană. Pentru detalii suplimentare vă rugăm sa accesați pagina www.anofm.ro sau la telefon 0237/224677, 0237/224678. (email: ajofm.vn@anofm.gov.ro, vrancea@anofm.gov.ro) Locuri de muncă
Leggi di più