Opportunità

Indietro
imagine de fundal

AFIR a plătit peste 8,4 miliarde de euro, fonduri pentru agricultură și investiții în dezvoltarea mediului rural

INFORMARE DE PRESĂ

AFIR a plătit peste 8,4 miliarde de euro, fonduri pentru agricultură și investiții în dezvoltarea mediului rural

                     Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a primit și a analizat 103.204 solicitări de finanțare în valoare de peste 12 miliarde de euro depuse, în intervalul martie 2015 – martie 2021, de fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice și finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Dintre acestea, AFIR a încheiat contracte de finanțare cu 74.053 de beneficiari privați și publici, prin care se acordă fonduri nerambursabile totală de 5,9 miliarde de euro.

                    „Rezultatele finanțărilor acordate prin AFIR sunt vizibile peste tot în satele românești, prin eforturile conjugate ale beneficiarilor acestor fonduri, dar și ale angajaților Agenției. Absorbția efectivă a fondurilor alocate este una bună până în prezent, dar trebuie să păstrăm același ritm intens pentru a absorbi în totalitate aceste finanțări, atât de necesare fermierilor și investițiilor care să asigure o dezvoltare durabilă a mediului rural”, a declarat Adrian CHESNOIU, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Cele mai multe investiții finanțate prin AFIR sunt cele realizate în cadrul submăsurii 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, respectiv 29.302 fermieri au contractat peste 256 milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor mici, dar și prin submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, în cadrul căreia 12.911 de tineri fermieri au contractat peste 506 milioane de euro.

                    Cele mai multe fonduri au fost acordate de AFIR pentru 2.122 de investiții în proiecte de utilitate publică, prin Măsura 7 Servicii de bază și reînnoirea satelor în zonele rurale, valoarea totală a proiectelor însumând 1,43 miliarde de euro. Alte 871 de proiecte pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii agricole, silvice și de irigații au fost contractate prin submăsura 4.3 Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice, valoarea investițiilor realizate în mediul rural fiind de 707 milioane de euro.

                    Totodată,  AFIR finanțează cu fonduri de 1,3 miliarde de euro cele 2.483 de investiții în exploatații agricole și pomicole, în cadrul submăsurilor 4.1 și 4.1a, prin care s-a asigurat practic modernizarea și dezvoltarea agriculturii din țara noastră.

În plus, prin AFIR se finanțează aproximativ 700 de proiecte de modernizare și dezvoltare a unităților de procesare agricole și pomicole cu fonduri de 470 milioane de euro, contractate prin submăsurile 4.2, 4.2a și schemele GBER și de minimis aferente.

De asemenea, sectorul non-agricol a primit finanțare prin PNDR 2020 în valoare de 276 de milioane de euro pentru 3.080 de investiții specifice activităților neagricole, contractate în cadrul submăsurilor 6.2 și 6.4.

             „În total, AFIR a efectuat plăți în valoare de peste 8,4 miliarde de euro pentru investiții în agricultură și pentru dezvoltarea mediului rural, cât și pentru plăți compensatorii (măsuri de mediu și climă). Menționăm că, în cadrul acestei programări financiare, se pot face plăți până la finalul anului 2025, având în vedere că aplicăm regula N+3 raportat la perioada de tranziție, 2021 – 2022. Gradul de absorbție a fondurilor europene acordate României pentru agricultură și dezvoltare rurală prin PNDR 2014 – 2020 este în prezent de 89%”, a menționat Dorin OPREANU, Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Puteți consulta documentul AICI.

SURSA: Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale

Parc tematic la Mausoleul Eroilor din Mărășești

Parc tematic la Mausoleul Eroilor din Mărășești

Primul parc tematic din România care va reproduce la scară mai mică Lupta de la Mărășești din Primul Război Mondial va fi realizat în proximitatea Mausoleului Eroilor Mărășești. ”Realizarea unui parc tematic completează oferta muzeistică și educațională pentru copii și tineri în special. Este momentul ideal ca la sărbătorirea unui …
Leggi di più
Parcul Industrial Vrancea, membru principal în Asociația Parcurilor Industriale, Tehnologice și Științifice din România

Parcul Industrial Vrancea, membru principal în Asociația Parcurilor Industriale, Tehnologice și Științifice din România

Parcul Industrial Vrancea a obținut calitatea de membru principal în cadrul Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR). Ca urmare a hotărârii consiliului director al APITSIAR din data de 11 aprilie 2024,  Parcul Industrial Vrancea a intrat oficial pe harta parcurilor industriale din România. …
Leggi di più
𝐕𝐎𝐓𝐄𝐀𝐙𝐀̆ 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝟑 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒!

𝐕𝐎𝐓𝐄𝐀𝐙𝐀̆ 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝟑 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒!

Vrancea s-a calificat în finala competiției Destinația Anului, cu 3 destinații reprezentative pentru județul nostru. Haideți să susținem Vrancea și zonele sale de poveste! 𝐕𝐎𝐓𝐀𝐓̦𝐈 aici: https://destinatiaanului.ro/destinatii/voteaza La categoriile: Regiuni eco-turistice - 𝐌𝐮𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐢, 𝐋𝐞𝐚𝐠𝐚̆𝐧𝐮𝐥 𝐌𝐢𝐧𝐮𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 Stațiuni turistice - 𝐒𝐨𝐯𝐞𝐣𝐚 – 𝐬𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐨𝐳𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐚𝐞𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 …
Leggi di più
[gtranslate]