15 September 2021
Propunere de proiecte ʺInițiativa pentru locuințe accesibile 2021ʺ
Comisia europeană a deschis, până la 20 octombrie a.c., o cofinanțare prin programul « Piața unică », componenta « COSME ».
Titlul cererii de propuneri de proiecte: ʺInițiativa pentru locuințe accesibile 2021ʺ
Baza legală:
- Regulamentul (UE) 2021/690 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 aprilie 2021 (link ataşat pentru versiunea în română, Jurnalul Oficial al UE) şi
- Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (link ataşat pentru versiunea în română, Jurnalul Oficial al UE)
Inițiativa privind locuințele la prețuri accesibile face parte din strategia Comisiei « Renovation Wave for Europe » – Un val de renovări pentru Europa, ecologizarea clădirilor, crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea condițiilor de trai (link ataşat pentru versiunea în română, Jurnalul Oficial al UE).
Cererea este lansată în conformitate cu programul de lucru COSME 2021-2024 (link ataşat) și va fi gestionată de Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA) de la Bruxelles.
Această cerere de propuneri urmărește să ofere sprijin, consolidare a capacităților și creare de rețele pentru parteneriate industriale locale, cu ambiția de a pilota 100 de districte/cartiere emblematice/model de renovare în cadrul « Inițiativei pentru locuințe accesibile ».
Pentru a realiza acest lucru, cererea va avea în vedere înființarea un consorțiu european pentru locuințe accesibile care să sprijine IMM-urile, inclusiv întreprinderile sociale, să colaboreze cu autoritățile publice și furnizorii de locuințe (sociale) în vederea implementării proiectelor de renovare care vizează locuințele sociale și la prețuri accesibile, pentru a îmbunătăți, a recalifica și a integra cele mai noi soluții inovatoare digitale, de mediu și sociale pentru renovarea cartierelor și identificarea nevoilor locale. Consorțiul va facilita colaborarea, crearea de rețele, transferul de cunoștințe și schimbul de bune practici.
Buget disponibil: 1.200.000 EUR; Comisia va cofinanța un singur proiect.
Eligibilitate: organizații non-profit (private sau publice); autorități publice (naționale, regionale, locale); universități sau instituții de învățământ; organizații internaționale; organizații de sprijin pentru afaceri; centre de cercetare; entități orientate spre profit, etc. din țările participante la program (detalii în fişa de prezentare din anexă).
Pe platforma destinată căutărilor de parteneri sunt disponibile la data redactării prezentei comunicări 23 de propuneri de colaborare din Austria, Bulgaria, Cipru, Croația, Italia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina.
Lesen Sie auch