Chancen

Zurück
imagine de fundal

Cerere de proiecte pentru noul “Instrument de investiții interregionale pentru inovare”

Comisia Europeană, prin mandat acordat Agenţiei executive pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri (EISMEA) de la Bruxelles, a deschis la 23 noiembrie a.c., prima cerere de proiecte pentru noul “Instrument de investiții interregionale pentru inovare” (I3).

Prezenta cerere are la bază primul program de lucru al Comisiei care acoperă anii 2021 și 2022.

I3 este un instrument de finanțare din cadrul Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) cu un buget de 570 de milioane EUR pe o perioadă de șapte ani (2021-2027). Acesta se bazează pe experiența acțiunilor-pilot interregionale (hyperlink pentru versiunea în română a comunicării Comisiei “Consolidarea capacităților de inovare în regiunile Europei: strategii pentru o creștere stabilă, durabilă și favorabilă incluziunii”) și beneficiază de strategiile de specializare inteligentă (S3) din cadrul politicii de coeziune (hyperlink pentru versiunea în română a Rezoluţiei Parlamentului European).

Cererea acoperă următoarele tematici:

  • Tematica 1: Investiții în inovare, DIGIT (Tranziție digitală);
  • Tematica 2: Investiții în inovare, VERDE (Tranziție verde);
  • Tematica 3: Investiții în inovare, MANU (Producţie inteligentă).

Pentru fiecare din aceste tematici, sunt prevăzute 2 componente, după cum urmează:

  • Componenta 1 – sprijin financiar și consultativ pentru investiții în proiecte de inovare interregională,
  • Componenta 2a – sprijin financiar și consultativ pentru dezvoltarea unor lanțuri valorice în regiunile mai puțin dezvoltate.

Viitorii solicitanți sunt încurajați să caute sinergii și complementarități cu următoarele fonduri europene: FEDR/FC, “Interreg Europe”, “Orizont Europa” (în cadrul pilonului 2 și 3), “Programul pentru piața unică”, “ERASMUS +”, “Europa digitală” sau planul pentru economia albastră (ceea ce are legătură cu investitiile).

Pentru toţi cei interesaţi de aceste finanţări, EISMEA va organiza o zi de informare la 9 decembrie 2021.

Bugetul alocat pentru 2021 şi 2022: 145.461.296 milioane de euro

Termene-limită pentru depunerea aplicaţiilor: 1 februarie şi 18 octombrie 2022

Eligibilitate: orice entitate publică sau privată din statele membre ale UE (alte ţări din afara spaţiului comunitar pot fi eligibile, detaliile sunt disponibile în textul oficial al cererii), spre exemplu, administraţii publice locale/judeţene sau regionale, organizaţii non-profit, centre de cercetare, camere de comerţ, IMM-uri, start-up-uri, agenţii de inovare, clustere, universităţi, centre tehnologice, etc.

Consorțiul trebuie să implice diverse componente ale modelului “quadruplu helix” și trebuie să acopere întotdeauna atât partea cererii, cât și a ofertei, cum ar fi (lista neexhaustivă): autorități publice (naționale/regionale/locale), universități, organizații de cercetare și tehnologie, agenții de inovare, organizații de cluster, IMM-uri, start- up-uri, alianțe de cercetare de date, orice altă entitate care seamănă ca natură cu entitățile menționate mai sus. Un ecosistem “quadruplu helix” cu performanțe bune implică de obicei un model de rețea cu un schimb de abilități, cunoștințe, idei de afaceri și bani între companii, instituții publice de cercetare, instituții financiare, organisme guvernamentale (la diferite niveluri) și utilizatorul final.

5 propuneri de parteneriat sunt deja înregistrate pe platforma de căutare de parteneri disponibilă oricărui beneficiar potenţial (platforma “Funding and Tender Opportunities). O fişă de prezentare cu detalii este anexată acestei comunicări.

Surse de informare adiţionale utile:

Pagina oficială a I3: https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/themes/research-innovation/i3/

Platforma pentru Specializare Inteligentă (S3)https://s3platform.jrc.ec.europa.eu/

Anexa – Instrumentul de investiții interregionale pentru inovare (I3) – prima cerere de propuneri 2021-2022

Promovăm muzeele din Vrancea, într-un circuit turistic al județului

Promovăm muzeele din Vrancea, într-un circuit turistic al județului

Zilele acestea am inaugurat trei muzee care au fost reabilitate, modernizate și dotate de Consiliul Județean Vrancea în cadrul unor proiecte finanțate din fonduri europene. La finalul anului 2024, Zilele Muzeului Vrancei au marcat momente speciale: inaugurarea Muzeului de Arheologie și redeschiderea Casei Alaci, inaugurarea Muzeului Viei și Vinului  (din …
Lesen Sie mehr
Proces verbal de licitație

Proces verbal de licitație

PROCES VERBAL DE LICITAȚIE încheiat astăzi 20.12.2024, la sediul Consiliului Județean Vrancea, str. Cuza Vodă, nr. 56, Focșani cu ocazia desfășurării ședinței publice de licitație, cu preselecție, cu strigare, privind valorificarea masei lemnoase pe picior, aferentă unui număr total de 147 de arbori cu un volum brut total de 408,32 …
Lesen Sie mehr
”Olimpicii pe primul loc”: premiem excelența în educație și sport!

”Olimpicii pe primul loc”: premiem excelența în educație și sport!

Sala de peste 100 de locuri a plenului Consiliului Județean a fost neîncăpătoare pentru performerii județului Vrancea de la Olimpiadele naționale și internaționale, premiați astăzi de președintele Nicușor Halici în cadrul evenimentului ”Olimpicii pe primul loc!”, în două serii de premiere. Este vorba despre 163 de elevi din clasele V-XII …
Lesen Sie mehr
[gtranslate]