„Campus profesional integrat, liceal și universitar județul Vrancea”
UAT Vrancea prin Consiliul Județean Vrancea, în calitate de Lider al parteneriatului beneficiar al finanțării, implementează proiectul “Campus profesional integrat, liceal și universitar județul Vrancea“, cod ID_10, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul IV: Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație, Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior, Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate.
Proiectul a fost depus de către Consorțiul pentru învățământ dual în județul Vrancea alcătuit din:
1.UAT Vrancea prin Consiliul Județean Vrancea reprezentat de președintele Consiliului Județean Vrancea,
- UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” din IAȘI,
- UNIVERSITATEA din BUCUREȘTI,
- Inspectoratul Școlar Județean Vrancea,
- Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” Focșani,
- Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Focșani,
- Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea” Focșani,
- Liceul ”Simion Mehedinți” Vidra,
- SC PACO PROD SERV SRL,
- SC MICROMET SA Focșani,
- SC SIMIZ FASHION SRL.
Valoarea totală a proiectului este de 157.146.578,28 lei inclusiv TVA, din care valoarea totală acordată în cadrul Contractului de finanțare este de 123.503.505,29 lei (valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum 104.465.657,39, valoarea TVA aferentă este de 19.037.847,90 lei), iar valoarea neeligibilă PNRR este de 33.643.072,98 lei.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea și dotarea unui campus profesional integrat care deservește învățământul dual.
Obiectivele specifice ale investiției privesc:
– asigurarea accesului egal la educație și formare profesională inițială de calitate, cu accent pe identificarea și incluziunea potențialilor beneficiari, în special elevilor și studenților aparținând grupurilor vulnerabile/dezavantajate, prin dezvoltarea de parteneriate cu agenți economici sau alți parteneri relevanți, în vederea adaptării învățământului profesional tehnic la cerințele pieței muncii;
– realizarea unui parteneriat care va fi baza consorțiului pentru sprijinirea angajatorilor de a deține rolul activ în domeniul pregătirii profesionale a elevilor și studenților, precum și dezvoltarea și dotarea unui campus profesional integrat, liceal și universitar, care să deservească învățământul dual preuniversitar și universitar.
În cadrul proiectului se va construi un campus profesional integrat, liceal și universitar, având în vedere ca în prezent, la nivelul învățământului profesional și tehnic, o provocare importantă o constituie identificarea unor spații educaționale în care atât elevii, cât și studenții, să se familiarizeze cu ruta profesională completă. Investițiile în construirea campusurilor profesionale integrate pentru învățământul profesional și tehnic, pentru acces la educația bazată pe inovație, creativitate și specializare inteligentă, vor conduce la întărirea legăturii cu mediul economic și social. Investițiile vor contribui atât la dezvoltarea cadrului de formare profesională în campus și în întreprinderile partenere, cât și la valorificarea în parteneriat a resurselor.
Campusul va dispune de resurse educaționale, mobilier, ateliere de practică pentru elevi și studenți etc, precum și de ateliere digitale, pe baza unui concept de digitalizare adaptat profilului liceelor și universităților tehnologice, asigurând infrastructura necesară pentru pregătirea profesională optimă a elevilor și a studenților. Totodată campusul va asigura infrastructura socială pentru elevi și studenți.
Campusul va reprezenta infrastructura școlară și universitară, constând în spații de învățământ, spații de cazare, cantine, baze sportive, săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere care vor deservi liceele și instituțiile de învățământ superior de stat, care vor fi situate în cadrul consorțiilor de învățământ dual.
Durata de implementare a proiectului se desfășoară începând cu data de 08.04.2024 până la data de 30.06.2026.