Opportunités

Retour
imagine de fundal

Ziua Sustenabilității – 27 octombrie

UNCJR susține Ziua Sustenabilității

Ambasada Sustenabilității în România (ASR) anunță că următorii 7 ani sunt esențiali pentru viitorul Pământului. Astfel, cu ocazia Zilei Sustenabilității în România, o inițiativă organizată în parteneriat cu Lidl România, ASR lansează un apel la conștientizare și acțiune comună pentru a combate schimbările climatice, care, alături de pierderea biodiversității și poluarea, reprezintă unul dintre factorii ce cauzează tripla criză planetară cu care omenirea se confruntă în prezent.

Potrivit cronometrului climatic disponibil pe site-ul www.ziuasustenabilității.ro, la ratele actuale de emisii de gaze cu efect de seră (GES), suntem la mai puțin de șapte ani din „bugetul de carbon” global, ceea ce oferă două treimi șanse de a rămâne sub pragul critic de 1,5°C de încălzire globală. Peste acest punct critic, schimbările climatice vor fi inevitabile și imprevizibile.

Ziua Sustenabilității în România este despre schimbare. Avem nevoie să ne schimbăm modul de a trăi și de a folosi produse și servicii. Companiile responsabile și Uniunea Europeană accelerează tranziția către modelul economic care ne va ajuta să trăim într-un mediu sănătos, o societate echitabilă și prosperă. Pentru a susține aceste eforturi, este nevoie ca noi, consumatorii, să alegem produsele și serviciile, fiind atenți și la impactul pe care acestea le au asupra mediului și, implicit, asupra sănătății noastre. Dincolo de eforturile organizațiilor, atâta timp cât nu există cerere, nu va apărea nici oferta. Cumulate, alegerile noastre individuale mai sustenabile au puterea de a remodela lumea în care trăim și pe care o vom lăsa moștenire generațiilor viitoare. 27 octombrie este ziua în care discutăm. În tot restul anului, acționăm,” a declarat Dragoș Tuță, Președinte și Fondator Ambasada Sustenabilității în România.

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) susține inițiativa ASR, constientizând importanța schimbărilor climatice, autorităților publice locale dedicându-se constant proiectelor care contribuie la atingerea țintelor de sustenabilitate.

Cum putem încetini cronometrul climatic

Dovezile științifice sunt clare, ne confruntăm cu o urgență climatică: emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din activitatea umană, provoacă schimbarea climatului nostru și își pun amprenta în mod vizibil și asupra sănătății oamenilor. Suntem într-o cursă contra cronometru pentru planeta Pământ, de aceea avem nevoie de un efort comun sincronizat al tuturor actorilor din societate (cetățeni, companii, ONG-uri și autorități).

În acest context, site-ul www.ziuasustenabilitatii.ro reunește o serie de soluții pe care orice actor din societate le poate implementa pentru a-și reduce amprenta de carbon și încetini astfel cronometrul climatic: consum responsabil de resurse (de la apă până la mâncare), tranziția la economie circulară, investiții în energie verde, dezvoltarea de lanțuri valorice verzi în mediul privat, creșterea procentului de achiziții publice verzi, prioritizarea și susținerea investițiilor în sectorul de cercetare dedicat soluțiilor bazate pe natură, creșterea procentului de credite verzi pentru susținerea tranziției la afaceri cu emisii scăzute de carbon etc. De asemenea, tot pe site-ul campaniei, există o secțiune dedicată argumentelor științifice ce confirmă urgența climatică, dar și o secțiune ce explică schimările climatice pe înțelesul tuturor, dezvoltată în parteneriat cu rețeaua de cercetători de la InfoClima.

Despre Ambasada Sustenabilității în România

Ambasada Sustenabilității în România (ASR) este o inițiativă non-profit, privată și apolitică, lansată oficial în anul 2018. ASR promovează modelul economic sustenabil, cel în care companiile, prin intermediul parteneriatelor, pot rezolva probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică (profitul). ASR reunește la acest moment, prin programul Coaliția România Sustenabilă, peste 130 de companii responsabile și ONG-uri implicate, dornice să contribuie la apropierea momentului în care românii trăiesc într-un mediu sănătos, o societate echitabilă și prosperă.

Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Vrancea din data de 18 iunie 2025

Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Vrancea din data de 18 iunie 2025

Ordinea de zi a Ședinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Vrancea din data de 18 iunie 2025
Lire plus
Parteneriat cu mediul de afaceri pentru o Vrancea puternică!

Parteneriat cu mediul de afaceri pentru o Vrancea puternică!

O colaborare reală între administrația publică și mediul de afaceri este cheia pentru o dezvoltare echilibrată și durabilă a comunității noastre. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a inițiat o întâlnire cu oamenii de afaceri din județ și a avut miercuri un dialog deschis cu cei mai importanți antreprenori din …
Lire plus
Intrare gratuită în muzee pentru elevii vrânceni!

Intrare gratuită în muzee pentru elevii vrânceni!

Consiliul Județean Vrancea a aprobat, în cadrul ședinței ordinare de astăzi, o hotărâre prin care se acordă acces gratuit elevilor din județul Vrancea la cele 13 obiective muzeale aflate în patrimoniul local. Această decizie are ca scop promovarea educației culturale în rândul tinerilor și facilitarea accesului acestora la istoria, valorile …
Lire plus
[gtranslate]