Événements

Retour
imagine de fundal

”Zilele portului tradițional vrâncean” 19-20 iunie 2021

Muzeul Vrancei, sub egida Consiliul Județean Vrancea, organizează în premieră ”Zilele portului tradițional vrâncean” 19-20 iunie 2021, un eveniment de promovare a patrimoniului tradițional din acest spațiul cultural românesc, în parteneriat cu „Șezătoare București” și Centrul Cultural Vrancea.

Manifestarea va începe sâmbătă, 19 iunie, la ora 10:00, la Secția de Etnografie din Crângul Petrești, unde se va desfășura un atelier școală, coordonat de artistul popular Nelu Dumitrescu din satul răzășesc Tichiriș.

La ora 14:00, în sediul Prefecturii Putna din Focșani va avea loc vernisajul expoziției de port popular vrâncean. Peste 150 de ii din toate zonele folclorice ale județului (cămăși, catrințe, ițari, bete, brâie, cheptare, sumane, ștergare), aflate în patrimoniul Muzeului Vrancei, vor fi expuse timp de o săptămână, în perioada 19-27 iunie. Iubitorii artei tradiționale vor putea vizita gratis între orele 10.00 și 18.00 una dintre cele mai mari colecții de costume populare din România.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul promotorului cultural Victoria Bizon, fondatoarea grupului „Șezătoare București” și a celui mai avizat cunoscător al cusăturilor tradiționale vrâncene, Nelu Dumitrescu din Tichiriș. Invitați de onoare: Varvara Buzilă de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Sebastian Paic de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Roxana Vișan de la Muzeul Municipal din Rîmnicu Sărat, membrii grupurilor „Șezătoare București”, „Șezătoare Vrancea”, „Șezătoare Cluj”, „Șezătoare Basarabia”, „Sezătoare Galați”, „Poveștile Iei” Din Brăila, „Cusături Dobrogene” din Constanța și creatoarele populare din Bacău, Vaslui, Jitia, Vintileasca, Vidra și Tichiriș.

Manifestarea va continua duminică, la Tichiriș. După serviciul religios de la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, invitații vor merge la o șezătoare școală la casa părintească a artistului popular Nelu Dumitrescu, din Satul Tichiriș.

Vă invităm să descoperiți tezaurul cultural vrâncean!

Parc tematic la Mausoleul Eroilor din Mărășești

Parc tematic la Mausoleul Eroilor din Mărășești

Primul parc tematic din România care va reproduce la scară mai mică Lupta de la Mărășești din Primul Război Mondial va fi realizat în proximitatea Mausoleului Eroilor Mărășești. ”Realizarea unui parc tematic completează oferta muzeistică și educațională pentru copii și tineri în special. Este momentul ideal ca la sărbătorirea unui …
Lire plus
Parcul Industrial Vrancea, membru principal în Asociația Parcurilor Industriale, Tehnologice și Științifice din România

Parcul Industrial Vrancea, membru principal în Asociația Parcurilor Industriale, Tehnologice și Științifice din România

Parcul Industrial Vrancea a obținut calitatea de membru principal în cadrul Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR). Ca urmare a hotărârii consiliului director al APITSIAR din data de 11 aprilie 2024,  Parcul Industrial Vrancea a intrat oficial pe harta parcurilor industriale din România. …
Lire plus
𝐕𝐎𝐓𝐄𝐀𝐙𝐀̆ 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝟑 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒!

𝐕𝐎𝐓𝐄𝐀𝐙𝐀̆ 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝟑 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒!

Vrancea s-a calificat în finala competiției Destinația Anului, cu 3 destinații reprezentative pentru județul nostru. Haideți să susținem Vrancea și zonele sale de poveste! 𝐕𝐎𝐓𝐀𝐓̦𝐈 aici: https://destinatiaanului.ro/destinatii/voteaza La categoriile: Regiuni eco-turistice - 𝐌𝐮𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐢, 𝐋𝐞𝐚𝐠𝐚̆𝐧𝐮𝐥 𝐌𝐢𝐧𝐮𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 Stațiuni turistice - 𝐒𝐨𝐯𝐞𝐣𝐚 – 𝐬𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐨𝐳𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐚𝐞𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 …
Lire plus
[gtranslate]