02 novembre 2020
Transportul gratuit pentru elevi, o prioritate pentru președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma
Elevii beneficiază de transport școlar gratuit, potrivit legislației în vigoare, însă până în prezent au fost semnalate câteva disfuncționalități în ceea ce privește decontarea transportului pentru școlari. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Dumitru Toma, a reunit astăzi la masa comună a discuțiilor toți factorii implicați în desfășurarea transportului județean (operatorii de transport, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), funcționari din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean), pentru rezolvarea dificultăților apărute și pentru găsirea de soluții.
La nivelul Consiliului Județean Vrancea există o situație centralizată cu numărul de elevi beneficiari de transport județean, în număr de 4.000. În prezent, decontarea transportului gratuit pentru elevi în acest an școlar este suportată în proporție de 50% de Ministerul Educației, prin IȘJ și 50% din bugetul județului, prin Consiliul Județean. Transportul școlar județean se decontează pentru elevii care nu frecventează școala în localitatea de domiciliu și care sunt prezenți la ore.
Discuțiile de astăzi s-au centrat pe sincopele apărute în traseul instituțional transportatori – școli – Inspectorat Școlar – Consiliu Județean în ceea ce privește transportul județean și cel școlar în special și au fost puse pe tapet soluții de o parte și de alta.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a spus că dorește ca această întâlnire să fie una productivă, în urma căreia elevii care beneficiază de transport gratuit la școală să aibă de câștigat. ”Ne-am întâlnit astăzi pentru a găsi soluții și pentru ca elevii să nu fie afectați. Trebuie să fim parteneri, să avem un dialog permanent, școală-transportatori-CJ, pentru binele copiilor. Trebuie să ne implicăm cu toții mai mult, pentru a aplica o practică unitară la nivelul județului. Beneficiari sunt copiii, care nu trebuie să mai fie obligați să scoată bani din buzunar pentru transport, ci să fie încurajați să vină la școală, pentru ca astfel să evităm abandonul școlar. Vreau să facem o decontare cât mai rapidă a sumelor, există bani, dar trebuie să existe și o coordonare între instituții. Atât timp cât sunt bani și este și voință, putem rezolva orice”, a declarat Cătălin Toma.
Elevii care doresc să beneficieze de gratuitate depun la începutul fiecărui semestru la secretariatul școlii pe care o frecventează o cerere prin care solicită eliberarea unei adeverințe care atestă calitatea de elev, în vederea deplasării cu titlu gratuit între domiciliu și unitatea școlară. În baza adeverinței, operatorul de transport eliberează documentul de călătorie, respectiv legitimația sau abonamentul de transport, iar o copie a documentului este depusă de elev la școală. Fiecare școală trebuie să transmită CJ, până cel târziu în data de 5 a lunii următoare, pentru luna trecută, o situație cu suma cuvenită pentru deplasarea elevilor care beneficiază de gratuitate. În urma situației centralizate de CJ, operatorul de transport emite factura, în cuantum de 50% din suma de plată pentru IȘJ și 50% pentru CJ. Potrivit legislației, operatorii au obligația să mențină același tarif pentru toată durata anului școlar.
Președintele CJ Vrancea a afirmat că își dorește o mai bună colaborare între toate instituțiile implicate, pentru ca elevii să nu aibă de suferit. ”Am dispus constituirea unui grup de lucru la nivelul Consiliului Judeţean, astfel încât să existe o comunicare permanentă între toți actorii implicați într-un fel sau altul în transportul școlar. Elevii nu trebuie să fie victimele disensiunilor inerente care pot apărea la un moment dat. Din păcate, transportatorii nu au fost consultați cu alte ocazii, de către vechea conducere a administrației județene, și de aceea au existat probleme cu transportul școlar în județ”, a spus Cătălin Toma.
Președintele Consiliului Județean a dispus și o informare a primăriilor cu privire la repectarea normelor în ceea ce privește circulația microbuzelor școlare.
La finalul evenimentului s-a stabilit că va mai avea loc o întâlnire pe aceeași temă în următoarea perioadă, pentru a se stabili o practică unitară la nivel de județ în ceea ce privește decontarea transportului școlar.
*Ședința poate fi urmărită în integralitate pe pagina de Facebook CJ Vrancea, unde a fost transmisă în direct.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea
Lire plus: