Événements

Retour
imagine de fundal

Tema „Satul contemporan – modele culturale şi mutaţii funcţionale” dezbatuta la cea de-a XI-a ediţie a colocviilor bienale, organizate de Institutul de Etnografie şi Folclor Constantin Brăiloiu din Bucureşti

Centrul Cultural Vrancea, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Vrancea, va participa în perioada 24 – 25 octombrie 2019, la cea de-a XI ediţie a colocviilor bienale, organizate de Institutul de Etnografie şi Folclor Constantin Brăiloiu din Bucureşti, din cadrul Academiei Române.

Din partea Centrului Cultural Vrancea va participa domnul prof. dr. Liviu Nedelcu, managerul instituţiei.

Dezbaterile au ca temă Satul contemporan – modele culturale şi mutaţii funcţionale.

Domnul prof. dr. Liviu Nedelcu şi doamna prof. conf. univ. Ioana Fruntelată vor prezenta Vrancea cunoscută şi necunoscută: prospect de patrimoniu în 10 sate contemporane.

În acest sens, Centrul Cultural Vrancea prezintă cercetările etno-folclorice pe care le-a realizat în perioada 2011 – 2019, care au fost realizate anual de o echipă din cadrul Universăţii Bucureşti – Facultatea de Litere.

Echipa a fost formată din prof. conferenţiar univ. dr. Ioana Fruntelată şi studenţi, masteranzi sau absolvenţi ai Secţiei de etnografie şi folclor.

Cercetările au fost finalizate în urma colaborării cu echipa de cercetare: studenţi şi profesori: prof. conf. univ. Ioana Ruxandra Fruntelată, prof. Adrian Stoicescu, cu primăriile şi sătenii din localităţile studiate, studiile fiind publicate sau urmând a fi editate în curând de către Centrul Cultural Vrancea cu următoarele titluri:

  1. Suraia, Vrancea – Tradiţii, patrimoniu, identitate, Ed. Brumar
  2. Râmniceni-Vrancea – Instantanee monografice, Ed. Terra, 2013
  3. Nereju – patrimoniu viu, Ed. Terra, 2014
  4. De la Năruja la Nistoreşti: în căutarea tradiţiei, Ed. Terra, 2015
  5. Vintileasca-Vrancea. Profil de patrimoniu, Ed. Terra 2016
  6. Vulturu – Vrancea. Tradiţii în actualitate, Terra, 2018
  7. Soveja-Câmpuri
  8. Comuna Dumbrăveni
  9. Comuna Andreiaşu de Jos

Alături de aceste prezentări ale cercetărilor etnografice, etnologice, antropologice şi de folclor Centrul Cultural Vrancea va fi prezent şi cu un film documentar despre Pavel Caba, meşter popular declarat în anul 2018 Tezaur Uman Viu, de către Ministerul Culturii.

Prezentarea filmului va fi făcută de doamna dr. în etnologie, Aurelia Cosma, realizator şi operator imagine Janine Vadislav şi prof. dr. Liviu Nedelcu.

Interviul cu meşterul popular Pavel Caba este realizat de doamna doctor, cercetător etnolog Aurelia Cosma, membru fondator al Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România.

Filmul este realizat sub egida Centrului Cultural Vrancea, în anul 2017.

În deschiderea evenimentului vor ţine discursuri: academician Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Române, Președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual şi Academician Sabina Ispas, director al Institutului de Etnografie și Folclor Constantin Brăiloiu.

Comunicările susţinute la Coloviile Constantin Brăiloiu vor fi luate în considerare pentru a fi publicate în Anuarul Institutului de Etnografie şi Folclor.

Noul Consiliu Județean Vrancea pentru mandatul 2024-2028 este constituit. Președintele Nicușor Halici a depus jurământul

Noul Consiliu Județean Vrancea pentru mandatul 2024-2028 este constituit. Președintele Nicușor Halici a depus jurământul

În sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea a avut loc astăzi ceremonia solemnă a ședinței de constituire a noului Consiliu Județean pentru mandatul 2024-2028 și depunerea jurământului de către noul președinte, Nicușor Halici (PSD) și de către noii consilieri județeni, aleși la alegerile locale care au avut loc în …
Lire plus
Deschiderea noului an universitar, la Focșani. Vicepreședintele CJ, Ionel Cel-Mare: ”Învățământul este o prioritate pentru Consiliul Județean Vrancea”

Deschiderea noului an universitar, la Focșani. Vicepreședintele CJ, Ionel Cel-Mare: ”Învățământul este o prioritate pentru Consiliul Județean Vrancea”

Astăzi a avut loc deschiderea anului universitar 2024-2025 la filialele din Focșani ale  celor două universități prestigioase, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și Universitatea din București, în cadrul unei ceremonii comune care s-a desfășurat la Teatrul Municipal ”Mr. Gh. Pastia”, ce a marcat deschiderea și parteneriatul dintre cele …
Lire plus
S-a deschis circulația pe podul peste râul Putna, la Vadu Roșca, în urma finalizării lucrărilor de consolidare

S-a deschis circulația pe podul peste râul Putna, la Vadu Roșca, în urma finalizării lucrărilor de consolidare

Veste bună pentru toți cetățenii care tranzitează drumul județean 204D: astăzi s-a deschis circulația pe podul din beton armat de pe DJ 204D, km 24+400, peste râul Putna, care face legătura între Vadu Roșca și Vulturu, ca urmare a finalizării lucrărilor de reabilitare și consolidare a podului. La fața locului …
Lire plus
[gtranslate]