30 août 2021
Primarii din Vrancea, prezenți la CJ la o ședință de lucru despre Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”
O întâlnire extrem de importantă pentru dezvoltarea județului privind investițiile care vor avea loc în anii următori în localități a avut loc astăzi la Consiliul Județean Vrancea, la inițiativa președintelui Cătălin Toma.
La ședința cu tema Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” a fost invitat Mircea Abrudean, secretar general adjunct în Guvernul României și au mai participat primarii din județul Vrancea, prefectul Gheorghiță Berbece, subprefectul Claudia Lavinia Serafimciuc și vicepreședintele CJ Vrancea, Ionel Cel-Mare.
”Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” este una dintre temele importante care circulă în spațiul public în prezent și care ne interesează, în calitate de reprezentanți ai administrației publice locale și județene, în perspectiva dezvoltării pe care o dorim pentru județul Vrancea în următorii ani. Mesajul meu către edili este acela de a depune proiecte, pentru că acest program major este dedicat investițiilor publice în drumuri, apă, canalizare și gaze”, a declarat Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea.
Programul Național de Investiții va fi aprobat în această săptămână de către Guvern prin Ordonanță de Urgență, urmând ca în termen de 10 zile să apară normele metodologice de aplicare, în care vor fi detaliate criteriile de prioritizare și condițiile de eligibilitate a cheltuielilor.
Mircea Abrudean, secretar general adjunct în Guvernul României, a anunțat că începând cu data de 15 septembrie 2021 se va deschide sesiunea de proiecte pentru acest an, UAT-urile având un termen de 30 de zile pentru a trimite solicitările de finanțare. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va centraliza și va analiza solicitările și va propune Guvernului României o listă de obiective care urmează să fie finanțate anul acesta, urmând ca Executivul să aprobe prin Hotărâre de Guvern lista de proiecte.
Bugetul alocat PNI este de 50 miliarde de lei (10 miliarde de euro) pentru perioada 2021-2028, pentru dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare din localități (drumuri, apă, canalizare și gaze naturale).
Un anunț important pentru edilii care au depus la Compania Națională de Investiții solicitări de finanțare pentru proiecte de drumuri, apă și canalizare, este că acestea urmează să fie preluate la finanțare prin PNI. ”Îndemnul meu este să revedeți proiectele depuse la CNI, probabil devizele depuse vor trebui actualizate pentru că au crescut foarte mult prețurile la materiale, să fiți pregătiți cu proiectele pentru a fi depuse prin PNI, pentru că acest program va prelua la finanțare toată partea de infrastructură. Pe CNI nu vor rămâne decât proiectele de infrastructură în primă urgență, care sunt în diferite etape. CNI va finanța doar subprogramele cultural, social, sănătate, sport, educație (grădinițe, creșe, dispensare, săli de sport, case de cultură). PNI este singura variantă de dezvoltare a infrastructurii, prin investiții masive în proiecte publice”, a afirmat Mircea Abrudean.
De asemenea, plățile prin PNDL, care au fost suspendate începând cu 16 iunie a.c. din cauza lipsei fondurilor, vor fi reluate în maximum 2 săptămâni, ca urmare a rectificării bugetare.
În cadrul întâlnirii a avut loc și o dezbatere, primarii prezenți având posibilitatea să adreseze întrebări reprezentantului Guvernului și au primit răspunsuri cu privire la modul de derulare a investițiilor.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea
Lire plus: