21 janvier 2021
Președintele Cătălin Toma și-a prezentat bilanțul după trei luni de mandat în fruntea Consiliului Județean Vrancea
Președintele administrației județene și-a prezentat astăzi bilanțul activității în fruntea instituției, la trei luni de la începerea mandatului, în ideea unei comunicări transparente cu cetățenii județului.
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Cătălin Toma a prezentat mai multe aspecte de interes public, în legătură cu numărul de personal din cadrul CJ Vrancea și al instituțiilor subordonate.
Totodată, șeful administrației județene s-a mai referit la gradul de ocupare al posturilor din CJ și din instituțiile subordonate, făcând apoi referire și la deficiențele constatate în organizarea și desfășurarea activității la nivelul administrației județene, dar și în ceea ce privește derularea unor proiecte. Cătălin Toma a anunțat demararea unor proiecte noi, menite să aducă o îmbunătățire a vieții vrâncenilor. Președintele CJ a mai anunțat faptul că astăzi a avut loc recepția clădirii fostei Prefecturi Putna, care urmează să găzduiască filiale ale universităților din București și Iași.
Consiliul Județean Vrancea a fost deschis publicului în ultimele trei luni, dând dovadă de transparență și deschidere spre dialog, astfel încât peste 1.000 de vrânceni au trecut pragul biroului președintelui CJ, fiind primiți în audiențe.
Cătălin Toma a vorbit despre o serie de măsuri care au fost luate la nivelul instituției pentru diminuarea cheltuielilor de funcționare, printre care sistarea pazei sediului PSD Vrancea, din cauza neplății acestor servicii de către cabinetele parlamentare din acest imobil aflat în patrimoniul CJ, precum și scăderea consumului de combustibil la nivelul CJ și al instituțiilor subordonate, în special DGASPC Vrancea.
În ceea ce privește statul de funcții din cadrul CJ, numărul de posturi aprobate este 214, iar numărul de posturi ocupate 158, gradul de ocupare fiind de 74%. Cheltuielile cu plata personalului din cadrul CJ și a instituțiilor subordonate reprezintă 21,74% din totalul cheltuielilor. ”Consiliul Județean Vrancea își desfășoară activitatea în parametri normali, căutăm soluții pentru a avea randament, cu implicarea fiecărui angajat”, a precizat Cătălin Toma.
În cadrul întâlnirii cu mass-media, președintele CJ a prezentat și concluziile raportului Curții de Conturi pentru anul 2019, din care rezultă faptul că sunt anumite sume impuse instituției, sume care trebuie recuperate, pentru o parte dintre acestea fiind demarate acțiuni de contestare în instanță din partea CJ Vrancea.
Președintele CJ Vrancea a mai precizat că s-a făcut un audit la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Măicănești, unde fostul director a fost destituit din cauza faptului că s-au depistat multe nereguli, printre care sume însușite nelegal de către o parte din personal, care urmează să fie recuperate.
Un proiect european la care se riscă pierderea finanțării este cel privind reabilitarea Casei Apostoleanu, din cauza unui litigiu de natură juridică.
De asemenea, Cătălin Toma a anunțat că a fost realizat un audit intern la CJ, în urma căruia s-au constatat mai multe nereguli, astfel încât a fost notificată Comisia de Disciplină cu privire la modul în care anumiți angajați din CJ au gestionat anumite proiecte. Este vorba și despre proiectul “Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboești – Bordești cu conectivitate directă la reţeaua TEN-T”, unde a fost aplicată deja o corecție financiară, iar din cauza gestionării defectuoase există riscul pierderii finanțării.
Un alt drum județean cu probleme este DJ 205 E Vidra – Vizantea Livezi -Cîmpuri, pe care actuala conducere a CJ Vrancea dorește să îl refacă, după ce structura drumului a fost afectată de alunecări de teren. Trebuie spus că rețeaua de drumuri județene are o lungime de 730 km, din care drumuri județene modernizate 228 km, adică un procent de doar 31%.
Cătălin Toma a spus că s-au demarat procedurile pentru reabilitarea unor drumuri județene, respectiv: DJ 205N Jariștea – Scînteia, DJ 204G pe sectoarele Rădulești – Biliești și Suraia – Boțârlău și DJ 204D Vulturu – Hângulești – Maluri, care este scos la licitație.
În ceea ce privește transportul județean, președintele Toma a recunoscut că în prezent sunt anumite probleme, care vor fi rezolvate în mod legal la sfârșitul acestui an, când va avea loc o nouă licitație, pentru un transport modern și civilizat. ”Transportul de persoane județean nu funcționează în prezent așa cum ne-am dori. Am intervenit pentru remedierea situației apărută pe traseele din jurul Focșaniului, dar nu sunt aceleași condiții cu care erau obișnuiți oamenii înainte și este normal să existe nemulțumiri. Am demarat și un studiu de trafic, iar la sfârșitul anului vom face o nouă licitație pentru atribuirea traseelor de transport județean”, a declarat președintele Cătălin Toma.
Șeful administrației județene a vorbit și despre noile proiecte pe care dorește să le pună în practică, respectiv un sistem de iluminat inteligent pe drumurile județene, cu energie verde, prin panouri fotovoltaice. Toma a vorbit și despre stadiul noului spital județean care urmează să fie construit la Focșani. ”Construcția noului spitalul își urmează cursul, urmează ca în iunie-iulie să aibă loc primele depuneri de proiecte pe Programul Național de Redresare și Reziliență, la nivelul Guvernului. La 1 februarie sperăm să fie gata și Studiul de Fezabilitate pentru noul spital. Este un proiect de anvergură, cu o valoare estimată la 400 milioane de euro, care va avea 4, respectiv 6 etaje și heliport”, a spus șeful administrației județene.
Președintele CJ Vrancea și-a propus ca în fiecare lună să facă publică o prezentare a evoluției proiectelor de dezvoltare implementate de CJ Vrancea, astfel încât publicul să afle detalii despre fiecare leu cheltuit din bugetul județului.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea
Lire plus: