Nouvelles

Retour
imagine de fundal

NOTĂ DE PRESĂ

Pentru a clarifica o serie de informații vehiculate recent în mass media referitoare la procedurile urmate de Consiliul Județean Vrancea în cazul reabilitării podului de pe DJ 204 D peste râul Putna, în Vulturu, la Vadu Roșca, dorim să vă prezentăm toate etapele legale parcurse de administrația județeană pentru realizarea acestei investiții.

Este binecunoscut faptul că, potrivit legislației românești în vigoare, derularea procesului investițional la un obiectiv de infrastructură presupune parcurgerea unor proceduri administrative complexe, respectate de Consiliul Județean Vrancea și în cazul obiectivului „Reabilitare pod din beton armat pe DJ 204D, peste râul Putna, în localitatea Vulturu, comuna Vulturu, km 24+400, județul Vrancea”.

Potrivit Hotărârii nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, administrația județeană a urmat etapele legale de realizare a obiectivului de investiție:

  • Expertiza tehnică este primul document de la care se pornește documentația tehnică în vederea realizării lucrărilor. În baza experizei tehnice a fost elaborată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), care este echivalentul Studiului de Fezabilitate pentru un obiectiv nou de investiții. Practic, expertiza tehnică stă la baza DALI, care cuprinde concluziile din expertiză. Expertiza tehnică a fost realizată în ianuarie 2018, iar DALI în februarie 2018, deci în perioada de valabilitate a expertizei, care nu a necesitat o actualizare.
  • A urmat etapa achiziției publice de servicii de proiectare la faza PAC (Proiect de Autorizare Construcții), POE (Proiect de Organizare Execuție), PAD (Proiect de Avizare a lucrărilor de Desființare), PTE (Proiect Tehnic de Execuție), asistență tehnică din partea proiectantului și execuție de lucrări, care se finalizează prin contractul de servicii de proiectare și execuție lucrări semnat în data de 09.03.2020.
  • Documentația de proiectare a fost predată în luna mai 2020.
  • De reținut faptul că lucrările la un obiectiv de infrastructură se realizeză în baza unui proiect tehnic de execuție, care are la bază informații din DALI, care la rândul său, a avut date din expertiza tehnică.
  • În ceea ce privește dovada titlului de proprietate asupra imobilului (pod), aceasta este prevăzut în HG nr. 540/2000 privind atestarea domeniului public al Județului Vrancea, la poziția nr. 74, unde este înscris ”Pod peste Putna la Vulturu”.
  • Autorizația de construire a fost emisă în data de 16.06.2020 de Primăria comunei Vulturu.
  • Deși în data de 20.08.2020 a fost emis un ordin de începere a lucrărilor, efectiv nu a fost executată nicio lucrare până când nu a fost obținut avizul de gospodărire a apelor de la ABA Siret Bacău, procedură care a durat 1 an de zile. Acest lucru este dovedit de faptul că nu a fost depusă și decontată nicio situație de plată până la data de 28.12.2020, când a fost dat un ordin de sistare a lucrărilor.
  • Ulterior, toate avizele solicitate au fost obținute în anul 2021 (de la Oficiul de Cadastru, ISC, Decizia etapei de încadrare de la Agenția pentru Protecția Mediului și Avizul de gospodărire a apelor), în baza Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care prevede la Art. 7, alin (16.4) ”Pentru lucrările la infrastructura de transport şi/sau tehnico-edilitară de interes public, finanţate prin programe guvernamentale sau fonduri externe, autorizaţiile de construire se pot emite în baza studiului de fezabilitate sau a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a proiectului P.A.C./P.A.D., urmând ca avizele şi acordurile prevăzute de lege să fie obţinute până la încheierea executării lucrărilor realizate în baza proiectului tehnic”.
  • După ce au fost obținute toate avizele necesare, în data de 14 februarie 2022 a fost emis ordinul de reluare a lucrărilor, care încep efectiv din acest moment.

 

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

”Certificat de conformitate” pentru Consiliul Județean Vrancea din partea Curții de Conturi a României

”Certificat de conformitate” pentru Consiliul Județean Vrancea din partea Curții de Conturi a României

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean de astăzi, Vicepreședintele Ionel Cel-Mare a anunțat faptul că administrația județeană a primit ”certificatul de conformitate” din partea Curții de Conturi a României pentru activitatea desfășurată în anul 2022. În data de 26 februarie a.c., Curtea de Conturi a României a comunicat documentul …
Lire plus
Consiliul Județean Vrancea susține performanța și copiii excepționali ai județului

Consiliul Județean Vrancea susține performanța și copiii excepționali ai județului

În cadrul ședinței ordinare de astăzi a Consiliului Județean Vrancea, invitați speciali au fost membrii echipei de robotică „AI Citizens” de la Colegiul Național ”Al. I. Cuza” din Focșani, care vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Robotică First Tech Challenge, ce va avea loc în Statele Unite ale Americii …
Lire plus
Lucrări de reabilitare finalizate la corpurile de clădire de pe str. Cuza Voda nr. 56 din Focșani

Lucrări de reabilitare finalizate la corpurile de clădire de pe str. Cuza Voda nr. 56 din Focșani

O altă investiție derulată de Consiliul Județean Vrancea, finanțată din fonduri europene, este la final. Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, a făcut astăzi o vizită pe teren la clădirile proaspăt reabilitate de pe str. Cuza Voda nr. 56, unde au funcționat serviciile publice de pașapoarte, evidența populației, înmatriculări și …
Lire plus
[gtranslate]