Nouvelles

Retour
imagine de fundal

Localitățile fără apă și canalizare din Vrancea au o șansă de finanțare prin noul Program Național de Redresare și Reziliență, după ce proiecte similare începute în 2008 și 2009 nu au fost nici până acum finalizate

Atragerea fondurilor europene pentru infrastructura de apă și canalizare din județul Vrancea a fost subiectul principal al întâlnirilor organizate luni și marți de președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Dumitru Toma, și de ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, la sediul Consiliului Județean Vrancea. La discuțiile cu conducerea CUP SA Focșani au participat 31 de primari din localitățile: Panciu, Bălești, Cîmpuri, Dumitrești, Garoafa, Gura Caliței, Jitia, Movilița, Poiana Cristei, Pufești, Slobozia Ciorăști, Țifești, Valea Sării, Vintileasca, Vizantea Livezi, Tîmboești, Mera, Vidra, Nistorești, Reghiu, Năruja, Negrilești, Păulești, Vrâncioaia, Spulber, Paltin, Bârsești, Tulnici, Tănăsoaia, Ploscuțeni, Boghești.

Întâlnirile au avut ca scop o primă discuție în ceea ce privește înființarea sau extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în localitățile care în prezent nu beneficiază de aceste utilități. ”La nivelul județului Vrancea există un proiect amplu în ceea ce privește apa și canalizarea, iar în această perioadă, prin demersurile Guvernului liberal condus de Ludovic Orban, s-a demarat Planul Național de Redresare și Reziliență, care va urmări și conectarea celorlalte localități care în acest moment nu au acest sistem. Împreună cu Compania de Utilități Publice dorim să demarăm un amplu proiect de înființare sisteme de apă și canalizare în localitățile unde nu există în acest moment astfel de utilități, să le integrăm într-un proiect, ținând cont de ceea ce va urma. Trebuie să fim foarte bine pregătiți, pentru a accesa printre primii fondurile destinate dezvoltării. Urmează să avem întâlniri cu primarii din toate localitățile din Vrancea, în funcție de specificul zonei, în așa fel încât să acoperim județul privind canalizarea și apa”, a precizat președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma. Acesta a adăugat că, în urma acestor prime discuții cu edilii vor urma și vizite aplicate pe teren.

Primarii prezenți au scos în evidență, din păcate, o realitate tristă pentru județul Vrancea. Zeci de proiecte începute în perioada 2008 – 2009 nu au fost finalizate nici până acum, din diverse motive, de la faptul că nu a existat o susținere reală din partea administrației județene, până la lipsa de finanțare din partea celor responsabili. Astfel, zeci de mii de vrânceni din zeci de localități nu au apă și canalizare, un lucru inadmisibil pentru o societate care se dorește a evolua. Din acest punct de vedere, președintele CJ Vrancea și ministrul liberal al lucrărilor publice i-au anunțat ferm pe cei prezenți că programul de finanțare propus de Guvernul României este unul real, fezabil, bazat pe fonduri suficiente puse la dispoziția UAT-urilor care vor face demersurile premergătoare investițiilor efective.

În cadrul întâlnirilor, directorul CUP SA, Gheorghe Vasilescu, a specificat că la nivelul județului Vrancea există deja în desfășurare proiectul ”Extinderea și modernizarea sistemului de apă și canalizare în județul Vrancea, etapa a II-a”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare. ”Este nevoie, și iată că Guvernul României a găsit soluții prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru introducerea unor sisteme individuale și pe grupuri de gospodării pentru rezolvarea problemei canalizării. De asemenea, angajamentele României sunt ca toate localitățile să beneficieze de un sistem centralizat de apă cu o calitate conform normelor sanitare în vigoare. Noi ne pregătim să emitem o solicitare de finanțare pentru un nou studiu de fezabilitate, care să cuprindă localitățile prinse în programele existente, dar și cele care nu beneficiază de astfel de finanțări ample”, a spus Gheorghe Vasilescu.

Lucrările care urmează să fie realizate în noul program vor cuprinde, pe lângă rețeaua principală și branșamente și cămine de apometre la fiecare gospodărie pe unde va trece rețeaua. De asemenea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență se prefigurează pentru localitățile dispersate, unde sistemul centralizat de canalizare ar fi foarte costisitor și ca investiție și ca operare, amplasarea de sisteme individuale sau de grup a unor fose septice care să permită funcționarea gospodăriilor.

Nevoia de apă este în creștere, mai ales în actualul context secetos, de aceea noile sisteme de apă și canalizare trebuie dimensionate corect. „Vrem să aducem apă acolo unde nu este în prezent. Vreau să îi asigur pe edilii din județul Vrancea că prin Planul Național de Redresare și Reziliență se va finanța înființarea și extinderea de rețele de apă și canalizare prin rețele inteligente. Prin acest program finanțăm inclusiv UAT-uri sub 2.000 de locuitori. Toți locuitorii din județul Vrancea pot fi conectați la apă și canalizare. Pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare s-au alocat 1,2 miliarde de euro. Am rugămintea la toți primarii să înceapă să se pregătească pentru demararea sau actualizarea studiilor de fezabilitate. Ar fi păcat să pierdem această oportunitate de accesare a unor fonduri europene importante. Nu vorbesc în calitate de ministru PNL și nici domnul președinte Cătălin Toma nu vorbește în calitate de președinte al PNL Vrancea. Trebuie să privim dincolo de apartenența politică. De altfel, toți primarii din Vrancea au fost chemați la CJ Vrancea, fără nicio discriminare. Ne dorim dezvoltarea întregului județ. Cel mai bun exemplu este al comunei Golești, unde primarul PSD Alexandru Zar a beneficiat de sprijinul Guvernului PNL și a depuse deja documentația completă pentru alimentarea cu gaze. Atât în ceea ce privește racordarea la gaze, în localitățile unde este cazul, cât și la apă și canalizare, avem rugămintea să demarați procedurile legale cât mai rapid”, le-a transmis celor prezenți ministrul Ion Ștefan.

Primarii prezenți la întâlnirile de luni și marți au expus situația privind utilitățile din localitățile lor, primind răspunsuri și soluții concrete la problemele prezentate și au declarat că vor face demersuri pentru accesarea fondurilor, fiind extrem de mulțumiți de informațiile primite.

Ultima întâlnire pe tema investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată din Vrancea va avea loc miercuri, 25 noiembrie, la sediul CJ Vrancea și va putea fi urmărită online în direct, pe pagina de Facebook a instituției.

 

 

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Proces verbal de licitație

Proces verbal de licitație

PROCES VERBAL DE LICITAȚIE încheiat astăzi 20.12.2024, la sediul Consiliului Județean Vrancea, str. Cuza Vodă, nr. 56, Focșani cu ocazia desfășurării ședinței publice de licitație, cu preselecție, cu strigare, privind valorificarea masei lemnoase pe picior, aferentă unui număr total de 147 de arbori cu un volum brut total de 408,32 …
Lire plus
”Olimpicii pe primul loc”: premiem excelența în educație și sport!

”Olimpicii pe primul loc”: premiem excelența în educație și sport!

Sala de peste 100 de locuri a plenului Consiliului Județean a fost neîncăpătoare pentru performerii județului Vrancea de la Olimpiadele naționale și internaționale, premiați astăzi de președintele Nicușor Halici în cadrul evenimentului ”Olimpicii pe primul loc!”, în două serii de premiere. Este vorba despre 163 de elevi din clasele V-XII …
Lire plus
PROCES VERBAL încheiat cu ocazia ședinței de preselecție a operatorilor economici înscriși la licitația/negocierea de masă lemnoasă pe picior

PROCES VERBAL încheiat cu ocazia ședinței de preselecție a operatorilor economici înscriși la licitația/negocierea de masă lemnoasă pe picior

PROCES VERBAL - Încheiat azi 16.12.2024 ora 11:30 cu ocazia ședinței de preselecție a operatorilor economici înscriși la licitația/negocierea de masă lemnoasă pe picior, organizată de Consiliul Județean Vrancea, pentru data de 20.12.2024 ora 12:00, conform prevederilor H.G. nr. 715/2017, cu modificările și completările ulterioare
Lire plus
[gtranslate]