Opportunités

Retour
imagine de fundal

Fonduri europene disponibile, în cadrul programului „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”

Cerere de propuneri ⇒ Finantare 2025 a programului CERV, cerere de propuneri de proiecte pentru retele de orase

Agenţia executivă europeană pentru cultură şi educaţie (EACEA) de la Bruxelles, prin mandatul de gestiune primit din partea Comisiei europene, a deschis finanţarea 2025 a programului european “CERV – Cetăţeni, Egalitate, Drepturi şi Valori”, componenta “Reţele de oraşe”.

EACEA va organiza pentru potenţialii beneficiari o zi de informare in online la data de 6 februarie 2025.

Scopul finanţării:

Domeniul de aplicare al cererii este promovarea schimburilor între cetățenii din diferite țări, în special prin intermediul rețelelor de orașe (autorităţi locale în general), pentru a-i face să descopere în mod concret bogăția și diversitatea patrimoniului comun al Uniunii și pentru a-i face conștienți de faptul că acestea constituie fundamentul unui viitor comun. În plus, un alt obiectiv este dezvoltarea unor rețele durabile de orașe, care vizează aprofundarea și intensificarea cooperării dintre acestea, precum și conturarea viziunii lor pe termen lung cu privire la viitorul integrării europene.

 În vederea atingerii obiectivului general menţionat mai sus, propunerea de proiect poate aborda următoarele subiecte/tematici (lista nu este exhaustivă):

– Reunirea cetățenilor pentru a discuta și împărtăși cele mai bune practici, contribuind astfel la creșterea angajamentului cetățenilor în societate și, în cele din urmă, la implicarea lor activă în viața democratică a Uniunii;

– promovarea sensibilizării și a cunoașterii drepturilor cetățenești ale UE, a liberei circulații a persoanelor și a valorilor europene comune asociate, precum și a standardelor democratice comune, făcându-le mai tangibile pentru cetățenii UE;

– identificarea modalităților de a consolida în continuare dimensiunea europeană și legitimitatea democratică a procesului decizional al UE și de a promova o guvernanță democratică liberă, deschisă și sănătoasă într-o epocă de participare redusă la alegeri, populism, dezinformare și provocări cu care se confruntă societatea civilă, inclusiv prin sprijinirea participării active a cetățenilor, inclusiv a copiilor, și a organizațiilor societății civile la elaborarea politicilor la nivel local, național și european;

– promovarea sensibilizării, consolidarea cunoștințelor și schimbul de bune practici privind beneficiile diversității, precum și măsurile eficiente de combatere a discriminării și a rasismului la nivel local;

– promovarea sensibilizării și consolidarea cunoștințelor cu privire la rolul minorităților, cum ar fi persoanele cu origini rasiale sau etnice minoritare (de exemplu, romii și migranții), în societatea europeană și contribuția acestora la dezvoltarea culturală a Europei;

– promovarea măsurilor de prevenire și a eforturilor de sensibilizare, schimbul de bune practici.

Proiectele pot, de asemenea, să promoveze conștientizarea importanței participării democratice a cetățenilor prin activități culturale, inclusiv inspirându-se din inițiativa Noul Bauhaus European sau activităţi legate de aceasta.

 Activități care pot fi finanțate

Activitățile pot include, printre altele: ateliere de lucru, seminarii, conferințe, activități de formare, reuniuni ale experților, webinarii, activități de sensibilizare, evenimente de mare vizibilitate, colectarea de date și consultare, schimburile și diseminarea de bune practici între autoritățile publice și organizațiile societății civile, dezvoltarea de instrumente de comunicare și utilizarea social media.

Bugetul total al cererii: 10.000.000 EUR; se acordă minimum 100.000/proiect, nu există un maxim.

Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor27 martie 2025

Durata implementării: între 12 şi 24 de luni.

Eligibilitate:

Solicitanții (beneficiarii și entitățile afiliate) trebuie sā fie:

– entitāți publice sau private,

– un organism public sau o organizație non-profit: orașe/municipalități și/sau alte niveluri de autorități locale şi intermediare sau comitetele lor de înfrățire sau alte organizații non-profit care reprezintă autorități locale şi intermediare (judeţene) din statele membre ale UE, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Ucraina (lista ţărilor terţe participante la program).

Alte criterii de eligibilitate:

– activitățile trebuie să aibă loc în cel puțin două țări eligibile diferite.

– cererea trebuie să implice cel puțin patru solicitanți (care nu sunt entități afiliate sau parteneri asociați) din cel puțin patru țări eligibile diferite, dintre care cel puțin două sunt state membre ale UE.

 La momentul prezentei comunicări, 66 de propuneri de colaborare din Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Kosovo, Lituania, Regatul Ţărilor de Jos, România, Slovenia, Spania, Ungaria sunt inregistrate pe portalul unic al Comisiei europene.

 Toate detaliile sunt disponibile pe portalul unic european “Funding and tender opportunities”.

Sărbători cu suflet vrâncean: ateliere de încondeiat ouă pentru cei mici

Sărbători cu suflet vrâncean: ateliere de încondeiat ouă pentru cei mici

Primăvara tradițiilor la Muzeul Satului Vrâncean! Arta tradițională și spiritualitatea se împletesc într-un mod frumos și autentic în pragul Sfintelor Sărbători Pascale, în cadrul unui eveniment dedicat deopotrivă copiilor și tuturor iubitorilor de tradiții din Vrancea noastră dragă. Miercuri, 16 aprilie, de la ora 14.00, vă invităm, cu mic, cu …
Lire plus
Ai 18 ani și locuiești într-o țară participantă la programul Erasmus+?

Ai 18 ani și locuiești într-o țară participantă la programul Erasmus+?

Ai 18 ani și ești rezident într-un stat membru al UE sau într-o țară terță asociată la programul Erasmus+? Pregătește-te să explorezi Europa! Când are loc următoarea rundă de înscrieri? Următoarea rundă de înscrieri începe la data de 2 aprilie 2025, ora 12:00 (ora Bruxelles-ului) și se încheie la data de …
Lire plus
Împreună cu oamenii, pentru oameni – în inima Vrancei

Împreună cu oamenii, pentru oameni – în inima Vrancei

Fiecare deplasare în județ este un prilej de a vedea care sunt provocările cu care se confruntă comunitățile, dar care sunt și reușitele lor, care ne dau speranța unui viitor mai bun pentru Vrancea. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a fost joi în mijlocul oamenilor din comuna Vidra, poarta …
Lire plus
[gtranslate]