16 avril 2018
Comunicat de presă
Pe frontul de la Mărăşeşti, unde ideea călăuzitoare ”Pe aici nu se trece!” a devenit istorie, a prins rădăcini anul trecut un proiect de mare însemnătate pentru memoria și conștiința colectivă românească: Parcul Memoriei Naționale ”Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RoMândria.
Acest proiect de voluntariat continuă și în Anul Centenarului Marii Uniri, cu a doua campanie de plantare, care va avea loc sâmbătă, 21 aprilie 2018, de la ora 10.00, pe fostul front de luptă din Primul Război Mondial de la Mărășești, județul Vrancea. În această primăvară vor fi plantați 112.500 de puieți de stejar, pe o suprafață de 25 de hectare.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, a transmis invitații de participare la acest eveniment Președintelui României – domnul Klaus Iohannis, Președintelui Senatului – domnul Călin Popescu Tăriceanu, Președintelui Camerei Deputaților – domnul Liviu Dragnea, Prim-ministrului României – doamna Viorica Dăncilă, precum și miniștrilor din Guvernul României.
Numeroase instituții publice, ONG-uri, persoane juridice și persoane fizice și-au exprimat deja interesul de a participa la campania de plantare de la Mărășești, care va strânge laolaltă români de toate vârstele și din toate colțurile țării în jurul sentimentului național de prețuire a eroilor neamului, așa cum s-a întâmplat anul trecut, la demararea proiectului. Toți participanții, care se vor înscrie pe listele disponibile la locația de plantare, vor primi din partea Consiliului Județean Vrancea diplome de voluntariat, pentru implicarea în acest proiect simbolic, prin care ne cinstim eroii și lăsăm generațiilor viitoare un monument viu: o pădure de stejari.
La prima campanie de plantare, care a avut loc în data de 18 noiembrie 2017, au participat aproximativ 8.000 de voluntari, care au plantat în doar trei ore 50.000 de puieți de stejari, pe o suprafață de 10 hectare, dând dovadă de o mobilizare extraordinară.
La fel ca și la ediția precedentă, sfătuim participanții să fie echipați corespunzător pentru acțiunea de plantare, cu un hârleț/lopată, cizme din cauciuc și să respecte măsurile și instrucțiunile de plantare.
Din dorința de a onora memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial, s-a născut ideea plantării unei păduri de stejari pe o suprafață de 75 ha, sub forma unui parc deschis publicului, în apropierea Mausoleului Mărășești. Fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, care şi-a jertfit viaţa pentru realizarea Marii Uniri de la 1918, va fi reprezentat în mod simbolic de câte unul din cei 350.000 de stejari care vor constitui Parcul Memoriei Naționale. Proiectul este etapizat până la sfârșitul acestui an, când România celebrează Centenarul Marii Unirii.
Consiliul Județean Vrancea este coordonatorul campaniei ”RoMândria – Stejarii României – Parcul Memoriei Naționale – 100 de ani de istorie și demnitate”, alături de postul de televiziune Antena 3 – partener inițiator și Ministerul Apărării Naționale (MAPN), Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, în calitate de parteneri.
16 aprilie 2018
Lire plus: