Opportunités

Retour
imagine de fundal

Comisia Europeană şi Agenţia executivă europeană pentru climă, infrastructură şi mediu (CINEA), au anunţat astăzi, 20 iulie a.c., deschiderea primei cereri de propuneri pentru granturi acordate prin « Facilitatea de împrumut pentru sectorul public » (FISP).

Comisia Europeană şi Agenţia executivă europeană pentru climă, infrastructură şi mediu (CINEA), au anunţat astăzi, 20 iulie a.c., deschiderea primei cereri de propuneri pentru granturi acordate prin « Facilitatea de împrumut pentru sectorul public » (FISP). Facilitatea de împrumut pentru sectorul public este unul dintre cei trei piloni ai Mecanismului pentru o tranziție justă (MTJ, hyperlink ataşat), care face parte din Pactul verde european de realizare a neutralității climatice a UE până în 2050.

Autoritățile publice pot solicita granturi pentru proiecte care vor fi în beneficiul teritoriilor înscrise în tranziția justă. Grantul este completat de un împrumut al Băncii Europene de Investiții. În regiunile mai puțin dezvoltate, acesta poate ajunge până la 25% din împrumutul BEI, reducând substanțial povara financiară pentru beneficiari și sporind atractivitatea investițiilor.

În general, se așteaptă ca Facilitatea să mobilizeze între 18 și 20 de miliarde EUR de investiții publice în următorii 7 ani. Cadrul de guvernanță al MTJ este centrat pe planurile de tranziție teritorială justă pe care statele membre le pregătesc pentru a identifica teritoriile cel mai afectate negativ de tranziția la neutralitatea climatică și investițiile care vor ajuta la schimbarea socio-economică în teritorii.

Entitățile din sectorul public din regiunile/judeţele eligibile pentru tranziția justă sunt invitate să consulte documentația relevantă și să își prezinte propunerile pe portalul de finanțare și licitații al Comisiei mentionat mai jos. Judeţele eligibile în România sunt Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Mureş şi  Prahova.

Data-limită pentru depunerea aplicaţiilor în 2022: 19 octombrie, ora 17:00 la Bruxelles; cererea are prevăzute mai multe perioade pentru depunerea aplicaţiilor, fiind deschisă până la 11 septembrie 2025.

Bugetul disponibil pentru 2022: 1.459.500.000 EUR

Pot fi finanțate proiecte legate de o gamă largă de investiții durabile, cum ar fi: investițiile în energia regenerabilă și mobilitatea ecologică și sustenabilă, inclusiv promovarea hidrogenului verde, rețelele eficiente de termoficare, cercetarea publică, digitalizarea, infrastructura de mediu pentru gestionarea inteligentă a deșeurilor și a apei, energia sustenabilă, eficiența energetică și măsurile de integrare, inclusiv renovări și transformări ale clădirilor, reînnoirea și regenerarea urbană, tranziția către o economie circulară, restaurarea și decontaminarea terenurilor și ecosistemelor, ținând cont de principiul „poluatorul plătește”, biodiversitatea, dar și perfecţionarea şi recalificarea, formarea şi infrastructură socială, inclusiv unitățile de îngrijire și locuințele sociale.

Durata proiectului poate fi cuprinsă între 24 şi 60 de luni.

Contact pentru detalii şi întrebăriCINEA-JTM-PSLF@ec.europa.eu

Toate documentele relevante pentru cerere, incluzând textul oficial al acesteia şi link-ul pentru depunerea aplicaţiilor, sunt disponibile pe pagina oficială a portalului unic al Comisiei Europene: „Funding and Tender Opportunities” (hyperlink ataşat).

 

Beneficiile învățământului dual pentru elevi – un pas către un viitor profesional sigur

Beneficiile învățământului dual pentru elevi – un pas către un viitor profesional sigur

Consiliul Județean Vrancea sprijină dezvoltarea educației duale și oferă soluții concrete pentru tinerii care doresc să-și construiască un viitor solid. Elevii care aleg această formă de învățământ au la dispoziție multiple beneficii financiare și profesionale. Elevii care finalizează clasa a VIII-a și se înscriu la liceele cu profil tehnic care …
Lire plus
Vrancea – Viziune – Viitor

Vrancea – Viziune – Viitor

Peste 300 de elevi și profesori coordonatori de la liceele cu profil tehnic și tehnologic din Vrancea au umplut Sala Balada din Focșani, pentru a participa la un eveniment organizat de Consiliul Județean Vrancea și Universitatea Politehnica București, dedicat viitorului lor, cu accent pe tehnologie, inovare și creativitate. Au vorbit …
Lire plus
Dialog între Politehnica București și mediul de afaceri din Vrancea despre meseriile viitorului pentru tineri

Dialog între Politehnica București și mediul de afaceri din Vrancea despre meseriile viitorului pentru tineri

Sprijinirea companiilor locale, prin formarea de specialiști pregătiți pentru provocările actuale tehnologice și digitale a fost una dintre temele principale abordate în cadrul întâlnirii organizată astăzi de Consiliul Județean Vrancea și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, cu mediul de afaceri din județ. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor …
Lire plus
[gtranslate]